Marin Moraru a fost și rămâne unul dintre numele emblematice ale scenei artistice românești. Născut pe 31 ianuarie 1937, regretatul actor s-a stins din viață pe 21 august 2016, la vârsta de 79 de ani. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” în anul 1961, la clasa profesor Dina Cocea.

A dat examen la Politehnică, a vrut să se facă inginer ori aviator, numai că nepotrivirea „de caracter” s-a simțit foarte repede și a hotărât să-și încerce șansa de actor.

De-a lungul anilor, a încântat publicul cu roluri memorabile în piese de teatru și filme care s-au bucurat de un imens succes.

Marin Moraru a fost un actor care a uluit lumea teatrului – „specialiști”, spectatori și colegi – cu creațiile sale antologice. Spectacole precum „Dale carnavalului”, „Leonce si Lena”, „Nepotul lui Rameau”, „Capul de ratoi”, „Umbra”, „Troilus si Cressida”, „Ocolul pamantului”, „Trei gemeni venețieni”, ori, dupa Revolutie, „Tache, Ianke si Cadar”, „Egoistul”, „Crima pentru pamant” l-au avut în fruntea distribuției… In film Marin Moraru a cunoscut consacrarea deplină pe parcursul anilor 1970 şi 1980, când a fost distribuit în roluri importante din filme-cult ale vremii, regizate de Manole Marcus (Actorul şi sălbaticii, Operaţiunea „Monstrul”), Dan Piţa (Filip cel Bun, Concurs, Faleze de nisip) sau Horea Popescu (Cuibul de viespi) etc.

Celebrul actor român de teatru şi film Marin Moraru s-a născut pe 31 ianuarie 1937, în Bucureşti într-o familie modestă, de muncitori. A dat examen la Politehnică, a vrut să se facă inginer ori aviator, numai că nepotrivirea „de caracter” s-a simțit foarte repede și a hotărât să-și încerce șansa de actor. A dat examen, nu a reușit din prima. Se întâmpla în anul  1957.

Din a doua încercare a reușit și a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (I.A.T.C.) „I.L.Caragiale” , clasa profesor Dina Cocea, promoţia 1961, având ca examen de diplomă rolul Agamiţă Dandanache din piesa “O scrisoare pierdută” de I.L.Caragiale.

După absolvirea facultăţii, a activat ca actor pe scenele de la Teatrul Tineretului (1961-1964), apoi la Teatrul de Comedie (1965-1968), la Teatrul Lucia S. Bulandra (1968-1971) şi la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” (1971-1974).

A fost căsătorit cu aceeași femeie Lucica Moraru (redactor muzical la radio) de care îl leaga o profundă dragoste și prietenie, și pentru că s-au cununat pe 29 februarie, îi plăcea să glumească: ”Noi o putem aniversa numai din 4 în 4 ani. Ne-am cununat pe 29 februarie. Așa că, socotind din 4 in 4 ani, avem doar… 13 ani de când ne-am luat!”.

După o perioadă în care a predat în calitate de conferenţiar universitar la I.A.T.C. Bucureşti (1974-1980), s-a reîntors în anul 1980 la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale”, unde este actor şi în prezent. Marin Moraru a fost un actor care a uluit lumea teatrului – „specialiști”, spectatori și colegi – cu creațiile sale antologice. Spectacole precum „Dale carnavalului”, „Leonce si Lena”, „Nepotul lui Rameau”, „Capul de ratoi”, „Umbra”, „Troilus si Cressida”, „Ocolul pamantului”, „Trei gemeni venețieni”, ori, dupa Revolutie, „Tache, Ianke si Cadar”, „Egoistul”, „Crima pentru pamant” l-au avut în fruntea distribuției… In film Marin Moraru a cunoscut consacrarea deplină pe parcursul anilor 1970 şi 1980, când a fost distribuit în roluri importante din filme-cult ale vremii, regizate de Manole Marcus (Actorul şi sălbaticii, Operaţiunea „Monstrul”), Dan Piţa (Filip cel Bun, Concurs, Faleze de nisip) sau Horea Popescu (Cuibul de viespi) etc.

Actorul care a făcut onoare școlii românești de teatru si film a primit în data de 2 martie 2009 premiul pentru întreaga cariera la Gala Premiilor Gopo.

 

Monica Davidescu: „A fost ca un părinte pentru mine”

 

Actrița Monica Davidescu a avut o legătură cu totul specială cu regretatul actor Marin Moraru, alături de care a jucat într-una dintre cele mai de succces piese de teatru – „Take, Ianke și Cadîr”. Din distribuție mai făceau parte alte nume de legendă ale scenei românești, precum Radu Beligan și Gheorghe Dinică.

„A fost  că un părinte pentru mine.  A fost lângă mine la nuntă și la botezul fiicei noastre și m-a onorat invitându-mă la sărbătorile aniversare. L-am urmărit că actor cu mare interes în scenă în cei 7 ani frumoși de „Take,Ianke și Cadîr” și pot spune că am ,,furat” meserie de la dânsul. 

Îi simt lipsa în peisajul teatral nu doar de un an, ci de  mai mulți ani, de când nu a mai răspuns afirmativ cererilor de colaborare. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, a declarat actrița Monica Davidescu în exclusivitate pentru Libertatea.


Citește și: Scrisoarea unei învățătoare către ministrul Educației: „Ne puneţi beţe în roate şi ne martirizaţi prin toate acţiunile fără cap”

 
 

Urmărește-ne pe Google News