De la terminarea facultății, fix în urmă cu 40 de ani, Sir Blues așa cum mai este cunoscut în rândul iubitorilor genului, a făcut volutariat pe lângă multe centre de neuropsihiatrie din țară, actualmente fiind de găsit la Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Dărmănești, de lângă Bacău. Acolo, muzicianul, care ar putea trăi lejer din activitatea de artist apreciat, face o muncă admirabilă, pe care nu o laudă, motiv pentru care merită aplauzele opiniei publice- învață bolnavii să facă teatru ori să cânte, în scop terapeutic. Dar ajung și să fie premiați la concursuri dedicate lor.
”Centrul unde lucrez este un centru care nu numai că respectă standardele în ceea ce privește furnizarea serviciilor sociale pentru persoanele cu dizabilități, dar oferă și condiții de lucru foarte bune și pentru personalul angajat. Toate mulțumirile mele se adresează tuturor celor implicați în activitățile DGASPC Bacău, fie la nivelul Direcției, dar si celor cu care interacționez direct, pentru tot sprijinul oferit constant, de-a lungul atâtor ani. Hotărât nu aș fi reușit nimic fără aportul lor, oferit de fiecare dată cu profesionalism, cu dăruire!”, ne-a mărturisit Răcilă.
Originar din Vatra Dornei, dar domiciliat în Sighișoara, Vali Răcilă a primit câteva burse de studiu în Marea Britanie unde a studiat terapia prin activități recreative pentru persoane cu nevoi speciale cu doctorul Mary Turner, specialist în conlucrarea cu persoane cu handicap.
Cântă la o chitară de 115 ani
Din 1993 artistul al cărui ultimul album a fost editat în Austria de casa de discuri Styx Records(”Stay Styx-ed To The Blues” 2015), a lucrat ca educator în multe centre de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Răcăciuni, Ungureni și Dărmănești unde organizează și concerte, sprijinit de artiști precum Dan Blueman, Adrian Măciucă ori Vali Crăciunescu (FOTO).
Bluesmanul a cărui înfățișare te duce cu gândul la poveștile ecranizate ale lui JRR Tolkien,Vali Răcilă folosește în concertele sale cea mai veche chitară din țară, una care a împliit 115 ani.