Sergent major Cristoloveanu (seria ”Brigada Diverse”) ori Geo Severus din ”Toamna Bobocilor”, Dumitru Furdui se bucură de undeva din ceruri căci, ca un omagiu, fiul său, Tudor Furdui are primul rol în piesa ”Piatra din casă”. Iar nepotul, pe care nu a apucat să-l cunoască, Alec Dimitri, se pregătește la 11 ani pentru acestă frumoasă meserie, pe scena Teatrului de Comedie.

”Cred că se transmite de la bunic la nepot. Alec este foarte talentat  și, când îl văd la repetiții, îmi aduce aminte cât de dedicat era tata muncii sale. Aveam 7 ani când l-am văzut prima dată pe scenă, la Teatrul Mic, în piesa ”Viața e ca un vagon ”(după Paul Everac). Nu mai era omul ce mă ținea de mână, era altcineva, transpus total, eram topit să-l văd la teatru. În memoria tatălui meu pe data de 19 aprilie, urc pe scenă în comedia ”Piatra din casa” (Teatrul Elisabeta)”, ne-a declarat Tudor, crainic al televiziunii publice.

Dumitru Furdui în vizită la fiul său, militar francez, 1992

20 de ani de la moartea lui Dumitru Furdui. ”Nepotul său îi calcă pe urme, e foarte talentat”

Tata a tras de mine, a vrut să-i calc pe urme profesional, însă personalitatea sa artistică era prea puternică, mi-a fost frică de faptul că n-o să fiu îndeajuns de bun. Mi-a fost teamă că prin tot ceea ce urma să fac voi fi mereu comparat cu tata”, adaugă Tudor Furdui, care se pregătește să scoată cartea biografică și ultima lucrare a artistului, în formula sa originală, intitulată ”Viața mea în teatru”.

Spiritul liber al marelui actor a atras repetat cenzura, ultimele piese ale sale fiind aruncate la gunoi. Mutat de la Teatrul Mic în provincie, a continuat să bată recorduri de popularitate. Piesa sa ”Happy end la miliție” (Tudor Furdui și Ștefan Bănică) s-a jucat de cele mai multe ori în istoria teatrului ploieștean (peste 500 în trei ani), până în momentul în care cenzura l-a motivat să rămână ca refugiat politic în Franța. M-a iubit teribil și-i datorez mult ca afost la un pas să se sacrifice pentru mine”, postește emoționat băiatul actorului.

În 1985, în centrul Parisului, Dumitru  Furdui a protestat cu o pancartă pe care scria ”Ceaușescu dă-mi copilul” și amenințând că-și dă foc. Avea două sticle cu bezină. Demersul său disperat a convins autoritățile comuniste să-l urce în avion pe Tudor, pe atunci în vârstă de 15 ani.

Actorul Dumitru Furdui a luat-o pe la zero și a continuat apoi, ani la rând, să joace pe scenele teatrelor pariziene.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

CITESTE SI:EXCLUSIV/Gemenele de la Indiggo vor avea 15 spectacole pe Broadway. Show produs și regizat de ele, într-un studio cinema

Tudor Furdui va juca in piesa ”Piatra din casă”

 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News