Tică, primul și cel mai cunoscut artist al genului, a rămas, din păcate, și ultimul exponent al cântecelor care au făcut parte din viața a generații de români prin trupa sa, Karma. Într-un interviu exclusiv, solistul, ale cărui cântece au făcut celebre multe vedete ale scenei de astăzi, este un luptător pentru ca sfintele ”cântece-înghețate”, fredonate de milioane de români în ultimul sfert de veac, să aibă respectul cuvenit în istoria muzicii românești.
”La ultimul concert aniversar Karma (26 ani) a mai venit doar fratele meu, Gelu”
”Încercăm, eu și fratele meu, Gelu – căci doar el a mai venit la ultima aniversare, Karma -26 de ani, să nu dispară spiritual muzical montan, să păstrăm într-o măsură un spațiu curat, neatins de prostie. Cine vrea să vină în lumea noastră e primit cu mare drag, la concertele Karma ori ale mele ori pe canalul Youtube. Mai mult de atât nu pot să fac”, suspină Tică Lumânare (51 de ani, FOTO al treilea, rândul de sus, Pârâul Rece-1990), om care a modelat și schimbat iremediabil stilul muzicii montane.
”E o luptă grea să menții un gen aparte și e și mai grea când primești lovituri din branșa ta. Din partea celor cărora le-ai oferit celebritatea, își varsă oful artistul.”Cei ce vin la concerte, mă ajută, sunt la fel ca mine, și pentru ei muzica mea se ascultă cu sufletul”, adaugă solistul ale cărui melodii de pe primul album de cântece de munte -”Fii amurgului” erau nelipsite de la chefurile studențești. ”Anul trecut am avut surpriza să fiu invitat, după mulți ani, la o petrecere ca altădată, la un foc de tabără. A fost un team building corporate ce mi-a dezvelit multe amintiri frumoase. De ce nu se mai cântă folk-ul ca altădată? Oarecum este ”restricționat”, la asta converg mai mulți factori- evoluția lucrurilor în societate, bombardarea din partea media cu genuri comerciale. Cât folk este la tv, radio, în media? Sub 1% din muzica difuzată. Și apoi, fiecare folkist își promovează propriile piese îngropând creații de referință. Cum putem lăsa să moară, noi ce am trait și respirat sub Cenaclul Flacăra, piese mari? Sincer, au fost concerte în care am renunțat la piese ale mele pentru a aduce un omagiu celor ce au contribuit la formarea genului muzical românesc”, continua Tică, cel ce a creat o adevărată școală de mici folkiști, Karma Junior, și care au ajuns și pe scena Sălii Palatului.
”Mulți colegi fac bani pe piesele Karma reorchestrate”
”Succesul Karma din acele vremuri? Creațiile ”de munte” erau molcome, prin piesele noastre am dat ritm genului, le-am adus în stilul folk-rock, country. Schimbare ce ne-a adus popularitate, dar care a deranjat pe mulți din branșa artistică, aceeași care astăzi fac bani buni cântând vechile noastre piese reorchestrate. La o privire atentă a cunoscătorilor muzicii lansate de noi, tot la piesele Karma se ajunge”, concide artistul.
Karma a luat ființă în 1992, pe 14 februarie, prin contopirea duo-ului format de Tică și Gelu Lumânare (Clip) cu Adi Sebe, Carmen Cordie și Liliana Bălan