Libertatea: Încă de când erai la postul concurent, la prima ta emisiune, spuneai că Miruna te ajută în bucătărie. La ce vârstă a dat primele semne că e îndrăgostită de gătit, ca tatăl ei?
Sorin Bontea: Nu știu dacă Miruna este foarte îndrăgostită de gătit, dar adoră să facă deserturi. Ca orice copil, iubește dulciurile, mai ales ciocolata… doar că ei îi place să și experimenteze cu ingredientele. Eu am mai recunoscut, deserturile nu sunt punctul meu forte. Au văzut și telespectatorii că asta este cea mai temută probă la “Chefi la cuțite”. Așa că e foarte bine că în familia mea există cineva care se pricepe de minune la rețetele dulci!
Ce diferențe și ce asemănări ai spune că sunt între ea și tine pe vremea când aveai vârsta ei?
Miruna este încă un copil, are doar 16 ani. Ea și Iulian sunt copii foarte buni și ne surprind plăcut când ne așteptăm mai puțin. Vă aduceți aminte surpriza pe care mi-a făcut-o Miruna de ziua mea pe platoul “Chefi la cuțite”, nu? Bineînțeles că, la vârsta asta, Miruna știe mai multe decât aș fi putut ști eu. Eu am aflat secretele bucătăriei prin experiență directă, în timpul petrecut în restaurante sau din cărți, însă acum sunt mult mai multe locuri de unde te poți inspira, există site-uri cu rețete, ba chiar filmulețe care te ghidează pas cu pas!
Povestește-ne puțin despre experiența cu Miruna la “Chefi la cuțite”…
A fost cea mai frumoasă surpriză, am rămas efectiv fără cuvinte când am văzut-o că intră în platou. Nu am știut nimic și nu îmi vine să cred că timp de două săptămâni, cam cât le-a luat să organizeze tot momentul, eu nu am aflat absolut nimic, iar toți din jurul meu știau. Inclusiv soția și băiatul meu, Iulian, știau! Jurizarea pe nevăzute a Mirunei a fost senzațională, cel mai frumos cadou pe care l-am primit de ziua mea. Mă bucur mult că a venit și că și-a demonstrat cât de talentată este, pentru că și Florin, și Cătălin i-au acordat câte un cuțit. Știu că ea și-l dorea cel mai mult pe al meu, însă confirmarea a trei jurați a bucurat-o nespus. Lava cake-ul pe care l-a făcut era delicios!
Ne spuneai, prin 2016: “fiica mea Miruna a început să ne delecteze cu deserturi pregătite chiar de ea. Care sunt cele mai reușite prăjituri de până acum?
Toate deserturile pe care le face sunt la fel de bune, chiar nu aș putea să aleg între prăjituri, tarte sau torturi. Până și lava cake-ul cu care a venit în jurizările pe nevăzute ale sezonului 5 “Chefi la cuțite” a fost extrem de savuros… și am acordat cuțitul fără să mă gândesc vreo secundă că în spatele ușilor este chiar fiica mea! Se pricepe, pune suflet.
V-a surprins până acum cu vreun tort, de ziua ta, a soției, a lui Iulian?
Sigur că da. Noi petrecem orice aniversare și orice sărbătoare în familie, iar atunci, Miruna pare că găsește momentul perfect să ne încânte pe toți cu o prăjitură gustoasă.
Știe să facă și mâncăruri? Ce-i iese cel mai bine?
Mâncare face mai puțin, însă îi plac pastele foarte mult. De cele mai multe ori, stă pe lângă mine când sunt în bucătărie, mă întreabă, este foarte atentă la ce fac, îmi cere sfaturi, ba chiar mă și ajută. Iulian îmi cere și el rețele foarte des și mă ceartă când nu am timp să i le dau cu toți pașii pe care trebuie să îi urmeze. Și băiatului meu îi place să gătească, mai ales mâncare… și se pricepe!
Miruna își dorește să devină cofetar?
Nu cred că își dorește, este un hobby al ei. Sincer să fiu, nu am de gând să o încurajez, pentru că în bucătărie este foarte mult de muncă. Sigur că sunt și rezultate, dar astea vin după multe nopți nedormite, ani fără vacanțe și zile de naștere sau sărbători pe care le petreci tot în bucătărie. Gastronomia e frumoasă, dar are și o parte pe care nu mulți o conștientizează, volumul de muncă, pașii pe care trebuie să îi respecți, etapele pe care nu trebuie să le sari… sunt multe alte aspecte.
Care-i visul ei?
Nu știu, deocamdată, cred că la 16 ani încă te descoperi și vezi lumea prin alți ochi. Ce-i drept, orice e posibil. Nu o văd foarte hotărâtă, într-o perioadă cocheta cu medicina și psihologia. Dar e copil, are timp să își dea seama care este drumul ei, important e să îi placă.
Fata lui Sorin Bontea e fan Cătălin Scărlătescu. “A însemnat mult să obțină și cuțitul lui la jurizări”
I-a cunoscut pe Florin și pe Cătălin? Îi plac, ca bucătari, sau rămâi preferatul ei?
Da, normal că i-a cunoscut, s-au întâlnit pe multe ori. Cu mine e obișnuită, sunt toată ziua pe lângă ea și sunt preferatul ei… pentru că sunt tatăl ei! Ha, ha! Dar vă mărturisesc sincer că este fan Cătălin Scărlătescu, a însemnat mult să obțină și cuțitul lui la jurizări!
Ce-ai simțit când ai realizat că Miruna ți-ar putea călca pe urme?
Am fost plăcut surprins să văd că e talentată, dar am vrut să înțeleagă că e mai bine să rămână la stadiul de hobby. Ea știe bine care este viața unui bucătar. Copiii au nevoie ca părinții să le fie alături, iar această meserie este una în care muncești foarte mult: de sărbători, de ziua ta, în vacanță, atunci când ceilalți sunt liberi, tu ai foarte mult de muncă. Nu este deloc ușor.