Anulat în 2020 din cauza pandemiei de COVID și programat inițial, în 2021, în mai, Festivalul de film de la Cannes are loc în acest an în perioada 6 – 17 iulie.
Reguli antiepidemice stricte
La evenimentul de pe Croazetă nu există limită de acces în săli, însă au fost stabilite reguli stricte.
Masca de protecție va fi obligatorie pe toată durata proiecțiilor, dar și pe covorul roșu și în preajma sa.
Accesul în spațiile festivalului pentru cele peste 20.000 de persoane acreditate – echipe de producție, actori, jurnaliști – va fi permis doar după confirmarea permiselor de sănătate: imunizare cu un vaccin aprobat în UE, cu 14 zile trecute de la rapel sau patru săptămâni de la vaccinul în doză unică; test PCR sau test antigen negative, valabile 48 de ore; imunizare dovedită cu un test de anticorpi sau RT-PCR, emis în urmă cu 15 zile, dar nu mai vechi de șase luni.
În ciuda tuturor dificultăților, „cinema-ul nu a murit!”, este declarația Thierry Frémaux, directorul artistic al festivalului, preluat de Associated Press.
„Pot să-și scoată măștile doar pentru poze”
El a întărit faptul că nu vor fi nici săruturi, nici îmbrățișări anul acesta, pe covorul roșu: „Nu vor exista pupături sau îmbrăţişări. Actorii, fotografii oficial, toți participanţii la festival vor apărea pe covorul roşu cu mască. Pot să îşi scoată măştile sanitare doar pentru poze”.
Pregătirile au transformat Palais des Festivals et des Congrès într-un furnicar, după ce, anul trecut, clădirea a fost folosită ca spital COVID, iar la începutul lui 2021, în interior a fost deschis un așa-numit „vaccinodrom”, unde populația s-a vaccinat anti-COVID.
Ce producții românești sunt în programul Festivalului
România este reprezentată la Cannes de „La civil”, regizat de Teodora Mihai şi produs de Cristian Mungiu, în competiţia Un Certain Regard, de scurtmetrajul „Interfon 15”, de Andrei Epure, în competiţia secţiunii Semaine de la Critique, şi de lungmetrajul „Întregalde”, de Radu Muntean, inclus în selecţia programului Quinzaine des Réalisateurs, secţiune paralelă festivalului.
Mungiu este preşedintele juriului Semaine de la Critique, iar producţia românească „Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste”, de Carina-Gabriela Daşoveanu (UNATC), se numără între filmele selectate în concursul dedicat şcolilor de film, Cinéfondation.
Între scurtmetraje a fost selectat „When Night Meets Dawn”, de Andreea Cristina Borţun, cunoscută drept coscenarist pentru lungmetrajul „Dublu” (2016) şi pentru regia unor scurtmetraje ca „Anathema” şi „Love Locker”.
- Printre marile nume aşteptate anul acesta pe Croazetă sunt Catherine Deneuve, Nicole Kidman sau Sean Penn. Actrița Jodie Foster, 58 de ani, va primi Palme dOr-ul onorific pentru întreaga carieră.
Festivalul va fi deschis cu proiecţia filmului romantic muzical „Annette”, regizat de Leos Carax, cu Adam Driver şi Marion Cotillard în rolurile principale.
Regizorul, producătorul şi scenaristul american Spike Lee este președintele juriului.
Foto: EPA/ Hepta/ Profimedia
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 11