Alături de Festivalul Internațional de Film de la Cannes și cel de la Berlin, Festivalul de la Veneția este unul dintre cele mai importante festivaluri de acest tip din lume.

Anul acesta, 21 de filme intră în cursa pentru Leul de Aur, printre care și „Jaccuse”, al lui Roman Polanski. Prezența acestuia în competiție a generat o serie de controverse, regizorul fiind condamnat în Statele Unite pentru agresiune sexuală asupra unei minore, în anii 70.

Cinematografia românească va fi reprezentantă și ea la ediția din acest an a Festivalului. Documentarul „Colectiv”, de Alexander Nanau, va avea premiera mondială pe 4 septembrie!

Filmul descrie tot ce a urmat după incendiul de la Colectiv, din 30 octombrie 2015, când 27 de oameni au murit pe loc și 180 au fost răniți „Colectiv” marchează o premieră pentru istoria recentă a cinematografiei din România, fiind primul documentar românesc selectat la ediția veneţiană.

”Dr. Jekyll and Mr. Hyde”, primul film
prezentat la festival, în 1932

Prima ediţie a Festivalului de Film de la Veneția a fost ţinută în 1932, la iniţiativa lui Giuseppe Volpi, în perioada 6 iulie – 21 august. Festivalul s-a desfășurat pe terasa hotelului Excelsior, iar cele mai cunoscute filme care au fost proiectate au fost „It Happened One Night” de Frank Capra, „Grand Hotel” de Edmund Goulding, „The Champ” de King Vidor sau „Frankenstein” de James Whale.

Vedetele de top ale vremii au apărut pe marile ecrane: de la Greta Garbo la Clark Gable, Fredric March la Wallace Beery, sau de la Ronald Colman la Loretta Young.

25.000 de spectatori

au participat la prima ediție a festivalului

Primul film în istoria Festivalului a fost „Dr. Jekyll and Mr. Hyde”, iar proiecția a început pe 6 august 1932 la ora locală 21:15

Ediția
a doua: 300 de jurnaliști acreditați

Interesul a crescut enorm după doar o
ediție. La ediția a doua, desfășurată în 1934, au participat filme din 19 țări
și au fost acreditați peste 300 de jurnaliști! Abia din 1935 a devenit un
festival anual, atunci când numărul filmelor a început să crească semnificativ.

1938 a însemnat prima retrospectivă dedicată cinematografiei franceze din 1891 până în 1933, iar filme ca „A nous la liberté”, „Un carnet de bal”, „La grande illusion” sau „Quai des brumes” au ținut publicul cu sufletul la gură.

Festivalul s-a desfășurat de trei ori și în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, cu proiecții care au avut loc temporar la cinematograful San Marco din Veneția. Din cauza războiului, în 1940, 1941 și 1942 au fost foarte puține țări care au participat.

Relansarea de după război: 100.000 de
spectatori

În 1947, Festivalul s-a ținut în superbul Palat Ducal cu o audiență de aproape 100.000 de spectatori, fiind anul în care țări importante au decis să participe, iar filmul „Siréna” de Karel Stekly a câștigat marele premiu.

În anii 50, Festivalul a cunoscut o perioadă de extindere internațională, cu afirmarea unor noi tipuri de filme, de exemplu pelicule japoneze și indiene, dar și participarea celor mai importanți regizori ai vremii.

10 ani

organizatorii Festivalului de Film de la Veneția nu au acordat „Leul de aur”. În perioada 1973-1981 și nici în anul 1984

Venirea cineaștilor din Japonia s-a simțit imediat, aceștia câștigând premii importante. Akira Kurosawa, Ugetsu Monogatari și Kenji Mizoguchi au triumfat aici și-au „confiscat” „Leul de Aur”.

Faimosul Mike Jagger din The Rolling Stones și Bianca, pregătiți de Festival în 1971

Primul
film chinezesc și vedete pe bandă rulantă

Pe lângă „Leul de Aur”, cel mai important premiu al Festivalului se mai acordă „Leul de Argint” dat celui mai bun regizor de film.

Secţiunea „Orizzonti” se bazează pe promovarea şi premierea celor mai inovative şi avangardiste producţii din industria cinematografică. O altă secţiune care face parte din acest festival este secţiunea „Controcampo Italiano”.

Dar revenim la trecut! Și
cinematografia franceză a cunoscut la Veneția consacrarea. Jean Renoir („The
Southerner”, 1946), Henri-Georges Clouzot („Manon”, 1949),
Robert Bresson („Journal dun curé de campagne”, 1951), Marcel Carnè
(„Theresa Raquin”, 1953), Louis Malle („Les amants”, 1958),
Alain Resnais („Lannée dernière à Marienbad”, 1961) și Jean-Luc
Godard („Vivre sa vie”, 1962; „La chinoise”, 1967) au luat
laudele la Festival.

În anul 1971 s-a văzut pentru prima dată un film chinezesc, „Hung sik laung dje ching”. În 1972, Centrul Istoric al Veneției a fost folosit ca locație pentru Festival, iar din 1974 până în 1976, sub conducerea lui Giacomo Gambetti, s-a încercat un eveniment „diferit” cu „propuneri de filme noi” și tributuri.

Sute de fotografi au stat cu ochii în patru pe vedetele care au călcat covorul roșu

Regizorul Carlo Lizzani a avut nevoie de ani buni pentru a câștiga marele premiu, dar a participat an de an din 1979 până în 1982, când a cunoscut gloria.

Jean-Luc Godard a câștigat în 1983 cu „Prénom Carmen”, Krzysztof Zanussi în 1984 cu „A Year of the Quiet Sun”, Agnes Varda în 1985 cu „Vagabonde”, ca Éric Rohmer să obțină mare premiu în 1986 cu „Le rayon vert”.

Marii actori și regizori ai lumii au
participat la festival

Odată cu anii 90 cei mai mari actori ai lumii au ajuns la Veneția. Jack Nicholson, Harrison Ford, Bruce Willis, Kevin Costner, Mel Gibson, Nicole Kidman, Tom Hanks, Denzel Washington, Al Pacino, Robert De Niro și Francis Ford Coppola au fost aplaudați și fotografiați de mii de pasionați ai cinematografiei.

În 1999 „Palazzo del Cinema” a fost extinsă cu aproape 600 de locuri, ajungându-se până la 2.000. Mai mult, Alberto Barbera, directorul festivalului a introdus noi premii pentru debut și lungmetraje.

În 2003, Woody Allen a participat la Festivalul de Film de la Veneția, iar alături de el au venit George Clooney și Catherine Zeta-Jones, Sean Penn și Naomi Watts, Anthony Hopkins, Johnny Depp sau Nicolas Cage.

Pentru a sărbători cea de-a 70-a ediție, Festivalul din 2013, regizat de Alberto Barbera a fost unul special! 70 de regizori din întreaga lume au realizat scurtmetraje cu durata între 60 și 90 de secunde. „Gravity”, regia Alfonso Cuarón a fost filmul de deschidere al Festivalului în 3D!

În 2014, evenimentul inaugural a avut loc pe 26 august cu aniversarea Primului Război Mondial, prezentându-se ecranizarea filmului italian „Maciste alpino”, al lui Luigi Romano Borgnetto.

Lady Gaga, la ediția de anul trecut a festivalului de film de la Veneția

Anul trecut s-au împlinit 75 de ani de Festival și s-a desfășurat în perioada 29 august – 8 septembrie. Filmul de deschidere fiind „Primul om pe Lună” de Damien Chazelle. Printre vedetele de pe covorul roșu s-au numărat: Ryan Gosling, Jason Clarke, Emma Stone, Olivia Colman, Bradley Cooper, Lady Gaga, Dakota Johnson, Tilda Swinton, Thom Yorke, Willem Dafoe, Natalie Portman, Micaela Ramazzotti și Jasmine Trinca. Filmul „Roma”, regizat de Alfonso Cuarón, a fost recompensat cu cel mai important trofeu al festivalului, „Leul de Aur”. Drama, o producţie Netflix, inspirată de viaţa regizorului mexican.

Și anul acesta va fi spectacol la cel mai înalt nivel! Catherine Deneve, Laura Dern, Lily-Rose Depp, Liv Tyler, Penelope Cruz, Brad Pitt, Antonio Banderas, Robert Pattinson, Jude Law, Robert De Niro, Gary Oldman, Mark Rylance şi Roger Waters se numără printre cei care vor fi prezenţi la Veneţia.

Aici vor fi prezentate cele mai noi filme semnate de cineaşti precum Hirokazu Kore-eda, Olivier Assayas, Pablo Larrain, Todd Phillips şi Roman Polanski.

14 euro

este prețul unui bilet de acces pentru o zi de Festival, în cea mai mare sală de proiecții

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News