Cuprins:
Cele mai bune producții de film sunt acelea care îți pun mintea la contribuție, astfel că, chiar și după ce le-ai vizionat, încă te mai chinui să le descifrezi subtilitățile. Filmele psihologice fac parte din această categorie, sunt pline de acțiune și sunt considerate o adevărată provocare pentru capacitatea de înțelegere a spectatorilor. Te invităm să despici firul în patru chiar și după ce ai vizualizat pelicula. Iată o serie de filme psihologice, cele mai bune filme din toate timpurile pe care trebuie să le vezi!
Dont worry, Darling
Filmul psihologic care aduce în prim-plan povestea de dragoste a unui cuplu prin anii 50. Aparent, cu o viață perfect normală, fără prea multe activități complicate, unde lucrurile par că merg pe un făgaș normal, Pugh, soția, realizează că soțul ei nu este tocmai așa cum pare și că ascunde niște lucruri ciudate, care se dovedesc chiar a fi periculoase.
Session
O peliculă care prezintă viața lui David, un bărbat cu o personalitate puternică și integritate psihologică compromisă din cauza suferințelor sale multiple, printre care depresie, amnezie disociativă, dar și sindromul de stres posttraumatic. Acesta acceptă că are nevoie de ajutor, ajunge la un terapeut, iar cel din urmă îi sugerează o formă de hipnoterapie care să îl ajute să își descopere cauzele problemelor, dar și ce este nevoie să facă pentru a discerne realitatea.
Filme psihologice noi 2023 – Happy Suicide
Poate fi unul dintre cele mai impresionante filme psihologice datorită acțiunii sale. O poveste care aduce în prim-plan sacrificiul și iubirea unei mame care alege să își protejeze familia cu orice preț, chiar și cu propria viață. Iubirea sa necondiționată o face să renunțe la propria persoană pentru binele celor dragi.
Producția urmează să fie lansată pe data de 15 decembrie 2023.
Under the Silver Lake
Este filmul psihologic în care vei urmări povestea unui bărbat care devine obsedat de o crimă a unui mogul miliardar, dar și de răpirea unei tinere. Aparent un tânăr liniștit, care nu a cauzat prea multe probleme, devine un detectiv care se implică într-o serie de acțiuni periculoase și complicate.
Filme psihologice noi – Shut In
Unul dintre filmele psihologice cu o poveste impresionantă. O mamă tânără și singură, dar cu multe probleme pe care un fost iubit i le cauzează și acum. Este ținută în izolare și captivitate împreună cu copiii săi, loc din care se chinuie să evadeze înainte să fie prea târziu. O peliculă în care curajul și puterea sunt armele principale prezentate.
Sanity
Sanity este un film psihologic în care povestea are la bază fragilitatea emoțiilor și a sănătății mintale. Vei urmări un medic ce are în subordonare un centru de terapie comportamentală pentru femei, care încearcă din răsputeri să își mențină pacienții stabili, în ciuda întâmplărilor nefericite. Odată cu moartea unui pacient, sănătatea lui se degradează și încep să apară probleme.
Filme noi psihologice – The Wonder
Prezintă povestea unui fetițe de 11 ani care renunță să se mai hrănească și, în mod miraculos, trăiește fără probleme. Aceasta stârnește un val de controverse în rândul locuitorilor din sat, ba chiar devine un punct de interes pentru pelerini și turiști.
Deep Water
Pelicula psihologică îi prezintă pe Vic și Melinda, un cuplu banal care trăiește într-un mic orășel Little Wesley. Chiar dacă sunt căsătoriți, cei doi pare că nu mai au prea multe lucruri în comun, romantismul lipsește, însă totul se păstrează doar pentru că au făcut un aranjament. Însă nu se știe dacă vor reuși să își păstreze acest aranjament și chiar să nu se ajungă la divorț.
Gods Country
Este un film psihologic cu o intrigă plină de subînțelesuri și acțiune neașteptată. Vei putea urmări povestea unei profesoare universitare care se confruntă cu doi vânători ce îi calcă pe proprietate și încearcă să o folosească în dezavantajul ei. Fără să își dea seama, odată acceptate propunerile lor, vor exista consecințe catastrofale.
Persona
Un film psihologic pe care trebuie să îl urmărești datorită poveștii pline de suspans. Un bărbat începe să aibă o relație cu femeia din visele sale, totul perfect până în momentul în care acesta începe să aibă halucinații și să sufere de insomnii. De atunci devine imposibil să se mai întâlnească cu femeia dorită și nu știe ce poate să mai facă pentru a putea dormi și visa din nou.
Split
Trei tinere sunt sechestrate de un bărbat care suferă de tulburare de personalitate multiplă, diagnosticat cu 23 de personalități distincte. Când a 24-a personalitate, cea mai periculoasă dintre toate, care riscă să le domine pe celelalte, amenință să iasă la suprafață, adolescentele trebuie să găsească o modalitate să se salveze.
Geralds Game
Un cuplu care încearcă să păstreze vie flacăra pasiunii din căsnicia lor își petrece weekendul într-o casă izolată, în pustietate. Când în timpul partidei de amor, în care ea este legată de pat, bărbatul face infarct și moare, femeia începe să caute cu disperare soluții pentru a se salva, ducând în același timp o luptă interioară cu traumele psihologice pe care le-a ținut ascunse până atunci. Filmul este ecranizarea romanului cu același nume scris de Stephen King.
Fracture (2007)
Ted Crawford (Anthony Hopkins), un inginer de succes, plănuiește să își ucidă soția, când află că aceasta are o aventură. O împușcă, dar aceasta nu moare, ci intră în comă. La sosirea detectivului la locul crimei, își recunoaște imediat fapta, iar detectivul descoperă că victima este chiar amanta lui.
Willy Beachum (Ryan Gosling), procurorul însărcinat cu acest caz, crede că are o misiune facilă, însă Ted, care alege să se reprezinte singur în instanță, se dovedește un personaj extrem de complicat.
Butterfly Effect
Evan Treborn (Ashton Kutcher) suferă din copilărie de pierderi de memorie („blackouts”), astfel ajunge la maturitate cu fragmente din viața sa neclare și cu evenimente traumatizante din copilărie pe care nu și le mai poate aminti. Încurajat de psihologul său să țină un jurnal, Evan își retrăiește amintirile, dar este aruncat înapoi în timp, unde își retrăiește trecutul și începe să se simtă răspunzător pentru viețile oamenilor din jurul său. Ce se întâmplă când încearcă să se folosească de aceste călătorii în trecut, pentru a-și schimba faptele, sperând că poate modifica și prezentul?
The Machinist
Trevnor Reznick (Christian Bale), lucrător la o fabrică, suferă de un caz extrem de insomnie și susține că nu a mai dormit deloc de un an. Tulburarea are efecte dramatice asupra sănătății sale fizice, dar mai ales mentale. Colegii se îndepărtează de el și ajung să îl învinovățească pentru un incident grav la fabrică, în care un coleg își pierde brațul. În tot acest timp, starea psihică a lui Trevnor se deteriorează vizibil.
Pentru acest rol, Christian Bale a suferit o transformare incredibilă și a slăbit 27 de kilograme, pentru a putea intra în rolul lui Trevnor.
A Clockwork Orange
Filmul lui Stanley Kubrick, lansat în 1971, urmărește povestea lui Alex De Large (Malcolm McDowell), un tânăr delincvent care conduce o bandă care are o plăcere sadică în a-i agresa pe cei din jur. Când una dintre acțiunile sale se termină cu moartea unui om, Alex De Large este arestat și băgat într-un program experimental în care participanții sunt „programați” să urască violența.
„A Clockwork Orange” este considerat unul dintre cele mai bune filme psihologice din toate timpurile.
Fractured
În timp ce conduce spre casă împreună cu soția și fiica lor, după o vacanță tensionată la socri, Ray Monroe (Sam Worthington) oprește într-o zonă de odihnă, unde fiica lui cade într-o groapă și își fracturează brațul. Ajuns la cel mai apropiat spital, Ray își lasă fetița în grija medicilor, dar adoarme și când se trezește, descoperă că fiica și soția lui au dispărut. Spitalul nu are nicio informație despre acestea, iar Ray suspectează că personalul ascunde ceva.
El hoyo – The Platform
Pelicula în limba spaniolă, lansată de Netflix în 2020 și considerată unul dintre cele mai bune filme psihologice ale anului, setează acțiunea într-o închisoare verticală, unde cei aflați la etajele superioare au parte de o hrană consistentă, iar cei aflați la etajele inferioare trebuie să se mulțumească cu resturi. Unul dintre deținuți decide că este timpul să lupte pentru ca toți să primească atât cât trebuie.
Black Swan
Un thriller psihologic care arată până unde te pot duce pasiunea și dorința de a deveni cel mai bun. Nina (Natalie Portman) este o balerină care aspiră la rolul principal în celebrul balet „Lebăda neagră”. Drumul său este îngreunat de apariția unei rivale, Lily (Mila Kunis), iar competiția cu aceasta are efecte dramatice asupra psihicului tinerei balerine.
Natalie Portman interpretează magistral rolul Ninei, fiind răsplătită cu Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal.
Donnie Darko
Donnie Darko este un tânăr care nu are o relație bună nici cu părinții săi, nici cu profesorii și colegii de la școală. Somnambul fiind, iese într-o noapte din casă, unde întâlnește un iepure gigant și misterios, pe nume Frank, care îi spune că lumea se va sfârși în 28 de zile, 6 ore, 42 de minute și 12 secunde. A doua zi dimineață, găsește în camera sa reactorul unui avion. Încercând să afle sursa incidentului și de ce a supraviețuit, Donnie are parte de vizita frecventă a lui Frank, care îl îndeamnă la acte de vandalism.
Filme psihologice – Rope – anul 1948
Filmul Rope este considerat un clasic al genului. Este un film thriller american care prezintă săvârșirea unei crime perfecte de către doi tineri, care organizează imediat o petrecere în jurul cufărului în care victima fusese depozitată. Un film psihologic antrenant care îți va lăsa multe întrebări fără răspuns chiar și după ce ai terminat de vizionat producția.
Urmărește trailerul filmului Rope:
Filme psihologice – Psycho – anul 1960
Este un film de groază cu un scenariu scris de Joseph Stefano, inspirat din romanul cu același nume. Romanul a fost inspirat din crimele săvârșite de Ed Gein, un criminal și răpitor de pe teritoriul statului american. Filmul prezintă povestea unei secretare care se ascunde într-un motel izolat imediat după ce delapidase bani de la angajatorul său. Filmul psihologic Psycho a primit patru nominalizări la Premiul Oscar și este considerat de către criticii de film o capodoperă a cinematografiei mondiale.
- Urmărește trailerul filmului Psycho
Filme psihologice – Primal Fear – anul 1996
În rolurile principale Richard Gere și Edward Norton, filmul prezintă povestea unui avocat arogant (Richard) ce preia cazul complicat al unui tânăr (Edward) care este acuzat de uciderea preotului ce avea grijă de el. Cazul devine mult mai complicat atunci când acuzatul mărturisește că în momentul crimei mai era și altcineva în cameră. Actorul Edward Norton a primit și o nominalizare la Oscar pentru prestația sa din această producție.
- Urmărește trailerul filmului Primal Fear
Filme psihologice – The Sixth Sense – anul 1999
Un film thriller supranatural care prezintă povestea lui Cole Sear (Haley Joel Osment), un băiat izolat din cauza problemelor pe care le are, care este capabil să vorbească și să vadă morții, dar și povestea unui psiholog de copii (Bruce Willis) care încearcă să îl ajute. Filmul a fost nominalizat de șase ori la Premiile Oscar, chiar și la categoria Cel mai bun film.
- Urmărește trailerul filmului The Sixth Sense
Filme psihologice – Memento – anul 2000
Film premiat cu două nominalizări Oscar, o nominalizare Globul de Aur și un premiu și o nominalizare Sudance. Povestea filmului îl are în prim-plan pe Leonard (Guy Pearce), un inspector de asigurări care suferă de o boală stranie, pierderea de memorie pe termen scurt. El caută să îl găsească pe ucigașul soției sale, însă boala de care suferă este un impediment serios. Pentru a-și duce planul la bun sfârșit, el ajunge să își tatueze pe corp diferite lucruri importante pe care ulterior le descoperă și le fotografiază.
- Urmărește trailerul filmului Memento
Filme psihologice – The Silence of the Lambs – anul 1991
Un film american premiat până acum de cinci ori cu Premiul Oscar. Bazată pe romanul cu același nume (Tăcerea mieilor – The Silence of the Lambs), pelicula este, de fapt, a doua ecranizare a romanului cu ucigașul psihopat dr. Hannibal Lecter în rolul principal. Filmul prezintă povestea unei fete, o tânără agentă practicantă căreia i se oferă un caz criminalistic foarte dificil. Un ucigaș viclean care a produs și încă produce o serie de crime, victimele criminalului sunt femei, de pe care, din motive neștiute, el desprinde bucăți de piele.
- Urmărește trailerul filmului The Silence of the Lambs
Filme psihologice – Fight Club – anul 1999
Filmul american votat printre primele 10 filme ale anilor 90 a cărui coloană sonoră a primit o serie de nominalizări, dar pe care le-a pierdut în favoarea filmului Matrix. În rolurile principale apar Brad Pitt, Helena Carter și Edward Norton, Helena primind și premiul de Cea mai bună actriță britanică. Filmul este o comedie neagră, recunoscut deja pentru stilul său inovator, însă succesul a fost unul întârziat, cu încasări modeste. Trebuie să-l urmărești mai ales pentru efectele speciale numeroase și imaginile generate de calculator.
- Urmărește trailerul filmului Fight Club
Filme psihologice – Misery – anul 1990
Film horror psihologic bazat pe romanul Misery, film care a primit o serie de aprecieri din partea criticilor pentru interpretarea lui Kathy Bates, din rolul psihopatei Annie Wilkes. Actrița a câștigat Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță. Filmul s-a clasat pe locul 12 în topul 100 Scariest Movie Moments realizat de Bravo. Povestea misterioasă a filmului te va ține cu sufletul la gură, așa că trebuie să îl treci pe lista celor mai bune filme de vizionat.
- Urmărește trailerul filmului Misery
Filme psihologice – Rear Window – anul 1954
Un film american considerat de mulți critici ca fiind cel mai bun film al lui Hitchcock, regizorul. Filmul a primit patru nominalizări la Academy Award. Vei urmări povestea unui fotograf care rămâne paralizat în urma unui accident și fără să mai poată să se deplaseze, Jeff își petrece mai tot timpul urmărindu-i pe vecini. Acesta începe să îl bănuiască pe vecinul de alături că și-a omorât soția, iar de aici începe adevărata acțiune a filmului.
- Urmărește trailerul filmului Rear Window
Filme psihologice – Cube – anul 1997
Film psihologic thriller/ horror/ SF, Cube este un produs de mare succes al Centrului Canadian de Filme. A avut un buget limitat, însă asta nu a fost un impediment deoarece filmul a înregistrat succesul comercial și a dobândit statutul de cult.
Povestea filmului începe cu șase oameni care nu s-au mai văzut niciodată, provin din medii diferite și ajung captivi într-o închisoare cubică, înțesată cu capcane mortale. Nici unul dintre cei șase nu știe cum au ajuns prizonieri într-o închisoare, însă pe parcurs află că fiecare dintre ei este posesorul unui talent necesar supraviețuirii și că, deși par aleși la întâmplare, de fapt, nu este deloc așa.
- Urmărește trailerul filmului Cube
Filme psihologice – Taxi Driver – anul 1976
Un film care îi are pe Robert De Niro și Jodie Foster în rolurile principale și a cărui acțiune se petrece în New York. Travis Bickle (Robert De Niro) joacă rolul unui veteran de război din Vietnam, un tânăr instabil care încearcă să îl asasineze pe senatorul Charles Palantine, în timp ce Jodie este o tânără prostituată. Filmul a fost nominalizat la Premiile Oscar pentru cel mai bun film, pentru cel mai bun actor (Robert De Niro), dar și la Globul de Aur pentru cel mai bun actor dramatic (De Niro).
- Urmărește trailerul filmului Taxi Driver
Filme psihologice – Pi – anul 1998
Maximillian Cohen este un geniu al matematicii care încearcă să găsească tiparele și legăturile din cadrul Bursei de valori cu ajutorul unui supercomputer. El are mai multe teorii, printre care: matematica este limbajul naturii, tot ce ne înconjoară poate fi reprezentat și înțeles prin numere, prin urmare, există conexiuni peste tot în natură.
- Urmărește trailerul filmului Pi
Filme psihologice – Saw – anul 2004
Un film de groază al cărui scenariu se bazează pe o povestire. Face parte dintr-o serie de filme care este formată din opt producții în total. Adam și doctorul Lawrence Gordon se trezesc într-o toaletă mizerabilă, legați la picioare în colțuri opuse. Aceștia sunt forțați să se rănească pe ei însiși ori pe ceilalți, pentru a rămâne în viață.
- Urmărește trailerul filmului Saw
Filme psihologice – Phone Booth – anul 2002
Vei urmări cazul unui agent de publicitate, Stu Sheppard (Collin Farrell), care este sechestrat într-o cabină telefonică și amenințat la telefon că, dacă va închide telefonul, va muri. Un telefon care îi poate schimba viața ori, uneori, care îi poate pune capăt.
- Urmărește trailerul filmului Phone Booth
Filme psihologice – Gone Girl – anul 2014
Un film thriller american în care este vorba despre o femeie care dispare odată cu a cincea aniversare a căsătoriei și toate suspiciunile ei duc către soțul său. Filmul a obținut patru nominalizări la Premiile Globul de Aur, chiar și nominalizarea pentru cel mai bun regizor și cea mai bună actriță într-o dramă. Filmul a avut disponibil un buget de 61 de milioane de dolari, iar încasările au depășit 390 de milioane de dolari.
- Urmărește trailerul filmului Gone Girl
Filme psihologice – American Psycho – anul 2000
Filmul reflectă viața urbană de la sfârșitul anilor 80 prin ochii unui criminal în serie. Filmul este inspirat din romanul lui Breat Easton Ellis, unul dintre cele mai controversate romane al anilor 80 din Statele Unite. Personajul principal a stârnit o serie de critici, oameni care au protestat împotriva violenței și tonului întunecat. Filmul American Psycho transmite mesaje puternice oamenilor și speră să deschidă ochii asupra anumitor lucruri din societatea noastră pe care ne-am obișnuit să le vedem constant.
- Urmărește trailerul filmului American Psycho
Filme psihologice – Shutter Island – anul 2010
Un film thriller psihologic cu Leonardo DiCaprio în rolul principal. Producția filmului a început din martie 2008, trebuia să aibă premiera în octombrie 2009, iar în cele din urmă s-a lansat pe data de 19 februarie 2010.
Șeriful Teddy Daniels primește mandat pentru a investiga dispariția unui pacient din spitalul de pe insula Shutter de lângă Boston. El își dorește să primească această misiune din motive personale, iar mai târziu se întreabă dacă nu cumva a fost adus acolo ca parte a unui complot al medicilor din spital.
- Urmărește trailerul filmului Shutter Island
Filme psihologice – Requiem for a Dream – anul 2000
Dramă psihologică care prezintă diferite forme de dependență ce conduc personajele filmului într-o formă a iluziei și disperării, care, ulterior, este depășită de realitate. Filmul a fost ecranizat în afara concursului la Festivalul de Film de la Cannes, a avut un buget de 4,5 milioane de dolari, iar încasările au depășit 7.390.000 de dolari.
- Urmărește trailerul filmului Requiem for a Dream
Filme psihologice – Panic Room – anul 2002
Meg Altman (Jodie Foster) și fiica ei Sarah (Kristen Stewart) se mută într-o casă mare și veche, dotată cu cameră de refugiu, neștiind că foarte repede vor avea nevoie de această cameră. Trei bărbați plănuiesc să intre prin efracție în toiul nopții, așa că Meg împreună cu fiica sa se adăpostesc în camera de refugiu, fără să își dea seama că însăși camera este ținta hoților.
- Urmărește trailerul filmului Panic Room
Filme psihologice – Hardy Candy – anul 2005
Film din categoria dramă psihologică în care o tânără inteligentă și fermecătoare, Hayley, nu ar trebui să meargă la o întâlnire cu un fotograf de modă pe care l-a cunoscut pe internet, Jeff, în vârstă de peste 30 de ani. Tânăra ajunge în apartamentul lui Jeff, acesta crezând că este noaptea lui norocoasă, pozând într-o ședință foto improvizată. Situația ia o cu totul altă turnură atunci când Hayley întoarce totul în favoarea ei și începe să îl investigheze dur pe Jeff, încercând să îi afle trecutul.
- Urmărește trailerul filmului Hardy Candy
Citește și:
Filme românești – topul celor mai bune filme pe care trebuie să le vezi;
Filme acțiune – cele mai bune filme de acțiune pe care nu trebuie să le ratezi;
Filme comedie – cele mai bune filme de comedie din toate timpurile
Filme horror – filmele pe care trebuie neapărat să le vezi;
FILME SF – filmele pe care trebuie să le vezi într-o viață