Cuprins:
„Să recomanzi cinci filme din aproape 200 e un exercițiu dureros, așa că voi merge pe senzații și voi trișa un pic”, a declarat, pentru Libertatea, Crăița Nanu, cea care a ales filmele străine din programul TIFF 2021.
Directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov, a făcut o selecție pentru toate gusturile: de la comedii și tragicomedii la filme de război și thrillere politice.
Recomandările lui Mihai Chirilov, director artistic TIFF
„Nu mai vine potopul”/ „The Flood Wont Come” (Lituania, r. Marat Sargsyan)
Profund atipic pentru un film de război, vine cu un potop de experiențe vizuale intense, scene antologice, umor negru, conflicte morale și, ce-i mai important, cu o perspectivă specială despre ce înseamnă să duci un război la tine în țară.
Proiecții:
27 iulie – 20.45, la Cinema Florin Piersic
29 iulie – 13.00, la Cinema Florin Piersic
„Lecții de persană”/ „Persian Lessons” (Rusia, r. Vadim Perelman)
Vadim Perelman revine cu povestea adevărată a unui evreu care minte că e iranian pentru a scăpa de Holocaust. Deși i-a iritat pe criticii puriști, mixul riscant de tragedie umană și comedie absurdă din „Persian Lessons” funcționează ceas, iar finalul e devastator.
Proiecții:
27 iulie – 21.45, Piața Unirii Open Air
28 iulie – 21.45, Parcul Poligonului
31 iulie – 19.30, Cinema Mărăști
„Dineu cu vecinii de sus”/ „The People Upstairs” (Spania, r. Cesc Gay)
Comedia spaniolului Cesc Gay e cea mai potrivită deschidere de festival după un an fad, marcat de restricții. Chiar dacă cele două cupluri care se văd la cină rămân în interior tot filmul, umorul de situație dă pe-afară, iar replicile sunt delicios de picante.
Proiecții:
23 iulie – 21.45, USAMV Open Air
23 iulie – 21.45, Parcul Poligonului
25 iulie – 19.30, Cinema Mărăști
„Noua ordine”/ „New Order” (Mexic, r. Michel Franco)
Distins cu Marele Premiu al Juriului la Veneția, thriller-ul distopic „New Order” imaginează un viitor nu tocmai îndepărtat, dominat de inegalitate sistemică, proteste violente și corupție generalizată. Un horror politic șocant și teribil de actual, ca o fabulă premonitorie.
Proiecții:
25 iulie – 18.45, Casa de Cultură a Studenților
31 iulie – 20.30, Cinema Victoria
„Norul roz”/ „The Pink Cloud” (Brazilia, r. Iuli Gerbase)
Premonitoriu e și „The Pink Cloud”, scris înainte de startul pandemiei. Virusul din film atacă tot pe calea aerului și, până la un punct, regăsim deznădejdea și obiceiurile din perioada noastră de izolare, dar scenariul merge cu imaginația și mai departe, iar implicațiile sunt frisonante.
Proiecții:
24 iulie – 20.30, Cinema Florin Piersic
26 iulie – 13.00, Cinema Florin Piersic
Recomandările Crăiței Nanu, selecționer filme străine TIFF:
„Asta-i viața”/ „La vida era eso” (Spania, r. David Martín de los Santos )
Cel mai tare am râs la secvența în care Florin Piersic jr balansează pe ritm două păhărele cu țuică, focul inimii, pentru o beție neprogramată cu bunicuța fugită de acasă și aterizată la el în cârciumă. Bunica-erou, acest coming of age la vârsta a treia, pleacă într-o călătorie menită să salveze amintirea unei tinere și finalizează redescoperindu-se pe ea. Un încântător debut din competiția principală.
Proiecții:
26 iulie – 20.30, Cinema Florin Piersic
28 iulie – 15.30, Cinema Florin Piersic
*A se consuma cot la cot cu „Marygoround” (Polonia, r. Daria Woszek), trezirea unei mătuși prin nepoata care se mută intempestiv la ea, făcându-și loc agil printre zecile de statuete cu Fecioara Maria.
Proiecții:
25 iulie – 15.30, Cinema Florin Piersic
29 iulie – 20.30, Cinema Florin Piersic
„Criptozoo”/ „Cryptozoo” (SUA, r. Dash Shaw)
N-am clipit la „Cryptozoo”, o animație în care animalele fantastice sunt ținute într-o grădină zoologică, protejate și admirate, libere în măsura spațiului disponibil. Când recuperarea unui baku mâncător de vise coincide cu uciderea accidentală a unui unicorn, lucrurile degenerează până în punctul în care te întrebi dacă demersul de a le crea un ecosistem separat ființelor magice este pentru binele lor sau pentru binele oamenilor, prea puțin dispuși să trăiască lângă ceea ce nu înțeleg. O animație halucinant de frumoasă, care își merită pe deplin locul pe ecran mare.
Proiecții:
23 iulie – 20.30, Cinema Dacia
1 august – 21.00, Casa de Cultură a Studenților
*De consumat cu „Aviva” (SUA, r. Boaz Yakin), tot despre cunoaștere și acceptare, doar că pe dans, cu Bobbi Jene. Ambele în secțiunea No Limit.
Proiecții:
25 iulie – 22.00, Cinema Victoria
1 august – 18.30, Casa de Cultură a Studenților
„Nevinovații”/ „The Blameless” (Spania, r. Guillermo Benet)
Am murit de frustrare la „The Blameless”, un impecabil exercițiu de regie pe tema vidului de netrecut dintre tineri și forțele de ordine din Spania. Când o nouă razie îi dă afară violent din club, un grup de prieteni se revoltă, iar furia lor lasă victime. Filmul adună multe puncte de vedere subiective într-o singură concluzie seacă și extrem de obiectivă: toată lumea este vinovată și soluțiile lipsesc cu desăvârșire.
Proiecții:
24 iulie – 19.30, Cinema ARTA
26 iulie – 15.00, Cinema Victoria
*Luați cu „Misterul flamingoului roz”/ „The Mistery of the Pink Flamingo” (Spania, r. Javier Polo) pentru culoare, voie bună și crâmpeiul ăla de speranță că poate fi posibil să pleci într-o călătorie absurdă, cum ar fi pe urmele explicației fixației pe această pasăre-breloc, și să ajungi înapoi acasă mai colorat și cu un plan clar despre cum faci să-ți placă maxim viața pe care o trăiești. Ambele în Focus Spania.
Proiecții:
27 iulie – 22.00, Cinema ARTA
29 iulie – 15.00, Cinema Victoria
„Micul astronaut”/ „Spaceboy” (Finlanda, r. Olivier Pairoux)
Am plâns, ca orice mamă care se respectă, în fața unui film pentru copii bine făcut. Joseph, un băiețel cu îndrăzneală și creativitate cât casa, vrea să participe la concursul de știință al școlii recreând săritura lui Joseph Kittinger. Pentru cine nu știe, în 1960, omul a urcat la 30 de kilometri deasupra pământului într-un balon cu heliu și apoi și-a dat drumul cu parașuta, în cel mai mare salt din lume. Sigur, Kittinger era pilot și om în toată firea, iar eroul nostru are 11 ani și ca parteneră de experiment – o fată bolnavă și ținută în scurt de părinți. „Spaceboy” este despre prietenie, colaborare, depășirea limitelor și, pentru spectatorul-părinte, despre cât de important e să fii lângă copil, dar și să ai încredere să-i dai libertate când o cere.
Proiecții:
26 iulie – 10.30, Cinema Florin Piersic
27 iulie – 12.00, Cinema Dacia
*De gustat împreună cu „Mami”/„Petite Maman” (Franța, r. Celine Sciamma), acest film-terapie pentru părinți prin copii, în care o fetiță se întâlnește cu geamăna ei în cele câteva zile în care mama dispare pentru a-și plânge în liniște părintele mort.
Proiecții:
24 iulie – 14.30, Casa de Cultură a Studenților
25 iulie – 12.30, Cinema Victoria
30 iulie – 21.30, Cinema Florin Piersic
„Dineu cu vecinii de sus”/„People Upstairs” (Spania, r. Cesc Gay)
Am vrut să dau play din nou imediat ce s-a terminat. Filmul pune față în față o pereche obișnuită să-și ascundă sentimentele și să nu spună lucrurilor pe nume cu o pereche atât de vocală că se aude și prin pereți. Cina, deloc așteptată de unii și demult visată de ceilalți, se transformă într-o imensă încurcătură în care franchețea și tupeul se izbesc de aparențe păstrate cu împământenită încăpățânare. Este o delicioasă comedie despre cupluri și poliamorie, accesibilă și cunoscătorilor și necunoscătorilor deopotrivă.
Proiecții:
23 iulie – 21.45, USAMV Open Air
23 iulie – 21.45, Parcul Poligonului
25 iulie – 19.30, Cinema Mărăști
*Pentru cei singuri recomand sesiunile de masaj din „N-o să mai ningă niciodată”/„Never Gonna Snow Again” (Polonia, r. Malgorzata Szumowska și Michał Englert), în care un misterios frumos maseur liniștește un întreg cartier cu tehnica lui.
Proiecții:
23 iulie – 20.45, Cercul Militar
1 august – 14.00, Casa de Cultură a Studenților