Joi, 23 mai 2019 a avut loc premiera filmului „Cufărul lui Eminescu ”. Pelicula a fost proiectată în cadrul secțiunii Short Film Corner din cadrul Festivalului de Film de la Cannes. Evenimentul s-a desfășurat în prezența realizatorilor, regizorul Cristian Radu Nema și scenarista Bianca Michi Nema, cercetator în filosofie. Cei doi au urcat treptele covorului roșu ale celeburului Palais de Festival pentru a prezenta publicului francez un film despre caietele poetului național al românilor.
Filmul urmărește traiectoria cufărului de călătorie a lui Mihai Eminescu. Prezent la o licitație în care a fost scos la vânzare cufărul ce a aparținut marelui poet, un admirator fanatic al lui Eminescu cumpără acest obiect valoros și îl duce acasă. În prezența cufărului, tânărul devine preocupat de a descoperi istoria sa și a manuscriselor pe care Mihai Eminescu le păstra în cufăr.
Filmul “Cufărul” este un documentar artistic care își propune să răspundă întrebarea “Ce sunt caietele lui Eminescu?” Actorii Ion Caramitru și Cristian Moțiu îi poartă pe spectatori prin lumea fascinantă a tinereții eminesciene unde poetul însoțit de cufărul său cu manuscrise călătorește spre Viena, Berlin sau București. Filmul poartă semnătura regizorilor Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis care s-au bucurat de privilegiul de a filma cufărul original pe care Mihai Eminescu l-a primit de la tatăl sau Gheorge Eminovici. Filmul a fost realizat cu sprijinul științific al Academicianului Alexandru Surdu care a studiat preț de mai multi ani împreună cu filosoful Constantin Noica caietele lui Eminescu.
“Caietele lui Mihai Eminescu reprezintă laboratorul de creație a celei mai elevate conștiinte de cultură pe care a dat-o acest popor și merită o atenție deosebită în preocupările culturale actuale. Ideea acestui eseu cinematografic a survenit după răsfoirea manuscriselor facsmilate ale lui Mihai Eminescu la sala de lectură a Bibliotecii Academiei Române. Imaginile paginilor de manuscris mi-au adus aminte de un film văzut recent în cadrul Festivalului de Film de la Cannes. Este vorba despre al cineastului Jean Luc Godart. Modalitatea în care regizorul a încercat să surprindă o lume întreagă în imagini care aparent nu au o legătură explicită mi s-a părut fascinant și am considerat că s-ar putea face un film despre caietele lui Eminescu în care să prezentăm publicului aceasta « carte a imaginilor și gândurilor » eminesciene”, spune Bianca Beatrice Michi Nema, scenarista filmului.
Recomandări
Asociația cu activitate obscură care a atras într-un parteneriat Ministerul Transporturilor. ONG-ul primește bani din SUA să ajute persoane traficate