La ediția TIFF cu numărul 20 au fost proiectate peste 180 de filme, multe dintre ele în premieră în România. În competiția pentru Trofeul Transilvania au concurat 12 lungmetraje, dintre care două românești: drama „Câmp de maci” (regia Eugen Jebeleanu) şi thrillerul „Neidentificat” (regia Bogdan George Apetri).
Trofeul Transilvania a fost câștigat de drama regizată de Philipp Yuryev, „The Whaler Boy”/ „Vânătorul de balene”, film care arată cum îi este schimbată viața lui Leșka, un vânător de balene dintr-un sat izolat, odată cu apariția internetului.
„Câmp de maci”, debutul în lungmetraj al regizorului de teatru Eugen Jebeleanu, a fost recompensat cu Premiul publicului la TIFF 2021, dar și cu trofeul pentru cea mai bună regie. Filmul prezintă o zi din viața tânărului jandarm Cristi, care are o relație la distanță cu Hadi.
Cezara Dafinescu și Nae Caranfil, premii speciale
Actrița Cezara Dafinescu, 72 de ani, a fost distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră, care include nu mai puțin de 40 de roluri în film și peste 60 de roluri principale interpretate în cele patru decenii de activitate în teatru. În prezența sa, la TIFF 2021 a fost proiectată comedia muzicală „Cucoana Chirița”.
„Dragii mei, vreau să mulțumesc pentru acest premiu publicului meu, prietenul meu. Cineva spunea că un prieten te ia de mână și-ți atinge inima. De-a lungul anilor, de multe ori m-ați luat de mână, dar azi mi-ați atins inima. Mulțumesc!”, a declarat Cezara Dafinescu.
Regizorul Nae Caranfil, 60 de ani, a primit la TIFF Premiul de Excelență, iar lungmetrajul său de debut, „E pericoloso sporgersi”, într-o copie restaurată în format 4K, a fost proiectat la TIFF 2021.
Regizorul a profitat de această ocazie pentru a împărtăși „o veste tragică”: noul său proiect a fost respins la concursul organizat de Centrul Național al Cinematografiei (CNC) cu nota 5.86 din 20.
„În 1993, la debutul meu la Cannes, mă simțeam ca un milion de franci. Acum mă simt sensibil sub aceasă sumă, așa că n-am să mai insist cu cerșitul, pentru că risc să fiu luat în serios. Țin, totuși, să mulțumesc celor care s-au aflat în spatele deciziei de a-mi acorda acest premiu, care mă flatează în noua mea mediocritate. Aș vrea doar să-i întreb ce algoritm au folosit pentru a mă desemna pe mine câștigător în acest an. Vă mulțumec!”, a declarat Nae Caranfil.
Mă simt excelent primind premii de excelență. Mă simt mizerabil privind punctajul 5.86 ca regizor. Fac o medie între cele două stări. Mă simt mediocru.
Nae Caranfil, regizor:
Lista completă a câștigătorilor TIFF 2021
- Trofeul Transilvania – „The Whaler Boy”/ „Vânătorul de balene”, regizat de Philipp Yuryev
- Premiul pentru regie, înmânat de regizorul maghiar István Szabó – „Câmp de maci”, regizat de Eugen Jebeleanu
- Premiul pentru cea mai bună interpretare – Petra Martínez, pentru rolul din „Asta-i viața”/ „That Was Life”
- Premiul special al juriului – „Pebbles”/ „Pietricele”, regizat de P.S. Vinothraj (India)
- Premiul presei străine pentru film românesc – „Neidentificat”, regizat de Bogdan Apetri
- Premiul publicului pentru cel mai votat film – „Câmp de maci”, regizat de Eugen Jebeleanu
- Premiul publicului pentru cel mai popular film românesc – „România sălbatică”, regizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache
- Premiul pentru debut – „#dogpoopgirl”, regizat de Andrei Huțuleac
- Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru scurtmetraj – „When Night Meets Dawn”, regizat de Andreea Borțun
- Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru lungmetraj – „Otto Barbarul”, regizat de Ruxandra Ghițescu
- Mențiunea specială a juriului Zilelor Filmului Românesc pentru scurtmetraj – „Cântec de leagăn”, regizat de Paul Mureșan
- Mențiunea specială a juriului pentru lungmetraj – „Nu mai vine potopul”/ „The Flood Won’t Come”, regizat de Marat Sargsyan
- Premiul pentru cel mai bun scenariu de episod-pilot în secțiunea Full Moon – „Cazul Bâlea Lac”, de Alex Țibu și Șerban Racovițeanu
- Premiul pentru scenariu de lungmetraj în secțiunea Full Moon – „O fată singură în noapte”, de Sorana Borhina și Rodica Domințeanu
- Bursa Alex. Leo Șerban – „A Flower is Not a Flower”, de Cristian Pascariu
- Mențiune specială Alex. Leo Șeran – Ioana Bugarin, pentru „Otto barbarul” și „Mia își ratează răzbunarea”
- Mențiune specială Alex. Leo Șerban – revista „Films in frame”, redactor-șef Laura Mușat
- Premiul CNC Moldova – Vladimir Beck, „Sasha”
- Premiul CoCo – „The Ways We Look at the Sun”, regizat de Ioana Țurcan
- Premiul Chainsaw Europe – „The Talentless”, regizat deRadivoje Bukvić
- Premiul de dezvoltare Transilvania Pitch Stop – „The Poor Dove”, regizat de Călin Laur
Cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania a avut loc în perioada 23 iulie-1 august, în Cluj-Napoca, iar cap de afiș a fost starul baletului Sergei Polunin.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!