La prima prezentare pare greu de crezut însă, cu ocazia concertului de lansare al noului său album, rigurosul artist nu vine cu o manea autohtonă din categoria celor lansate de contemporanii săi Adrian Minune ori Florin Salam, ci una veritabilă, în viziunea sa, ca la începuturile genului. Artistul, singurul muzician român ce a devenit membru al PRS for Music din Marea Britanie, organizație omoloagă Uniunii Muzicologilor și Compozitorilor din România, dă mâine lecții despre adevăratele manele, căci a compus varianta sa de manea inspirându-se din linia istorică a genului muzical ale cărui rădăcini se trag din muzica grecească și turcească, la modă în zona balcanică pe la sfârșitul secolului XVIII.
Florin Chilian aduce maneaua la Muzeul Literaturii Române
”Este un proiect unic, cu acest nou album am vrut să scot așa zisa muzică clasică din spațiile elitiste, pentru ca acesta să poate fi o bucurie și pentru toți iubitorii de muzică. Nu a pus nimeni voce pe o partitură de muzică de cameră. Încerc să elimin distanţa dintre Ateneul Român şi noile generaţii, păstrând însă calitatea muzicală”, uimește artistul cunoscut pentru stilul său muzical atipic. În acest album, toate piesele deja foarte cunoscute publicului sub forma lor pop, au fost reorchestrate în stil preclasic-clasic pentru quartet de coarde. Inclusiv „Zece”, pentru că legătura emoţională a publicului cu piese îndrăgite uşurează accesul acestuia la muzica clasică”, adaugă acesta.
Artistul lansează mâine 1.2 kilograme de muzică sub aceeași copertă: 3CD-uri, 3 plăci vinyl și un usb
”Pre@Classic”,
În ton cu locul, pentru concertul de azi, ora 18.00, grădina Muzeului Național al Literaturii Române, Chilian va veni într-o formulă elitistă, cu Cvartetul Bella Musica (Geanina Meragiu, Mirela Dranga-vioară, Claudia Carapancea-violă, Gabriela Petre-violoncel).