De la 6 ani a urmat Liceul de muzică Dinu Lipatti din București, specialitatea vioară. Pe vremea aceea tatăl său cânta în orchestra lui Gheorghe Zamfir.
Mama este pianistă, sora, violoncelistă. Fratele mamei a fost violonist la Opera Națională. A crescut înconjurat de muzicieni. De mic, a fost atras de muzica de jazz. Este considerat urmașul regretatului Stephane Grappelli, cel mai mare violonist de jazz. Florin a plecat din țară în 1991 când și-a dat seama că Bucureștiul nu avea anvergura pe care o are Parisul. Gândul lui era să-l întâlnească pe Grappelli. L-a întâlnit în 1994 când marele Grappelli era la finalul vieții iar Florin, un necunoscut. Grappelli i-a spus că nu are ce să-l învețe și i-a propus să înregistreze un disc împreună dar Florin a refuzat spunând că e prea mic să stea lângă marele violonist. De atunci a cântat cu toate marile vedete ale Franței, de la Charles Aznavour la Patric Bruelle și Johnny Halliday.
Francezii i-au conferit ”Ordinul de Cavaler de Litere și de Arte”. Din lumea jazz-ului a cântat cu Babik Reinhardt (fiul lui Django Reinhardt), George Benson, Oscar Peterson, John McLaughlin și mulți, mulți alții. Uneori se întâmplă să mai cânte și în România, cum va fi vineri, 20 aprilie de la ora 19 la Sala Auditorium a Muzelui Național de Artă într-un concert extraordinar organizat de Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher. Alături de Florin vor mai fi Bruno Rousselet – contrabas, Petrică Andrei – pian, Vlad Popescu- percuție. Intrarea este liberă dar trebuie făcute rezervări pe email la secretariat@cncr.gov.ro. Luni, 23 aprilie de la ora 16, Florin Niculescu este invitat la ”Interviurile Libertatea” live pe www.libertatea.ro, Facebook Libertatea și Youtube.
Citește și
Mesajul Anamariei Prodan după moartea Ionelei Prodan. ”Tu nu ai murit! Tu ai fost și vei rămâne forța vieții”