Soluţia pentru redeschiderea teatrelor din subordinea Municipalităţii este organizarea de activităţi culturale în aer liber, mai ales în sezonul cald, a declarat, joi, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

“În urma întâlnirii pe care am avut-o video (…) cu directorii de teatre şi servicii de cultură am identificat câteva soluţii, astfel încât piaţa culturală să renască în Capitală .(…) Sălile propriu-zise va fi mai dificil să fie deschise, pentru că (…) măsurile sunt restrictive tocmai pentru a împiedica răspândirea coronavirusului de tip nou. (…) Soluţia, mai ales pe timpul sezonului cald, este aceea de a organiza activităţi culturale în aer liber, în spaţii deschise. Avem deja câteva soluţii şi ele vor fi aplicate începând chiar din 1 iunie pentru teatrele care sunt pregătite şi pentru celelalte începând din 15 iunie”, a spus Firea, la Digi 24.

Ea a dat exemplul Teatrului Constantin Tănase, care poate să-şi desfăşoare activitatea în Teatrul de Vară din Parcul Herăstrău. “Acolo este deja amenajat un spaţiu generos pentru foarte multe persoane, chiar sute de persoane, e adevărat, păstrând distanţa fizică şi măsurile din perioada pandemiei – mască, dezinfectanţi”, a explicat Gabriela Firea.

Potrivit acesteia, Teatrul Odeon are o structură care permite culisarea tavanului, iar Teatrul Ion Creangă poate să înceapă stagiunea estivală în curtea Casei Eliad. Opera Comică pentru Copii are o “grădină generoasă”, unde poate invita spectatorii, a adăugat primarul general.

“Noi am venit cu aceste propuneri, le-am inventariat pentru fiecare dintre cele 15 teatre care sunt administrate de Primăria Capitalei şi le înmânăm săptămâna aceasta, inclusiv cu detalii tehnice, tuturor autorităţilor abilitate în această perioadă care pot să avizeze organizarea acestor evenimente în aer liber”, a menţionat Firea.

Ea a completat că managerii de teatre au comunicat că sunt pregătiţi, s-au făcut repetiţii, inclusiv în perioada de stare de urgenţă şi apoi în cea de stare de alertă.

Municipalitatea va respecta tot ceea ce se va reglementa la nivel naţional, a subliniat Firea. “Vrem să punem umărul la redeschiderea vieţii culturale, dar fără ca cineva să fie în pericol. (…) Dacă ni se va aproba pentru o locaţie care este mai generoasă un număr maxim de 400 de persoane, noi vom respecta aceste reguli. Dacă o locaţie nu e atât de generoasă, fireşte, vom redimensiona şi numărul de bilete vândute”, a indicat ea.

În opinia sa, triajul este “absolut necesar” la intrarea în zona unde are loc activitatea artistică. “De asemenea, fiecare spectator trebuie să-şi procure bilet de la teatrul la care doreşte să meargă, ca şi până acum, doar că se schimbă locaţia. Să luăm un exemplu concret: am cumpărat ca iubitor de teatru un bilet (…) la Teatrul Bulandra. Teatrul Bulandra mă anunţă unde trebuie să merg şi acolo, cu siguranţă, voi găsi şi condiţiile sanitare specifice acestei perioade”, a arătat Gabriela Firea.

Ea a mai declarat că şi pentru activităţi de genul festivalurilor de vară, unde accesul nu e pe bază de bilet şi la care vin cetăţeni ad-hoc, trebuie să fie o discuţie şi o aprobare din partea comitetului tehnico-ştiinţific tocmai pentru a evita aglomerarea.

Primarul general al Capitalei a amintit că Municipalitatea a deschis şapte zone pietonale, în weekenduri, în centrul oraşului. “Am primit feedback din partea bucureştenilor, care şi-ar dori ca în aceste zone să fie deschise mai multe terase şi, de asemenea, activităţi culturale care, pur şi simplu, să fie un punct de atracţie pentru Capitală. Cu siguranţă vom respecta această solicitare a bucureştenilor, dar respectând normele de sănătate publică dintr-o perioadă de pandemie”, a susţinut Firea. 

La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News