Ceremonia de anul trecut a fost aproape compromisă când Will Smith a urcat pe scenă și l-a pălmuit pe prezentatorul Chris Rock pentru că a făcut o glumă despre soția sa, Jada Pinkett Smith. Ulterior incidentului, Will Smith a primit premierul pentru cel mai bun actor în rol principal.
„Cea de-a 94-a ediție a premiilor Oscar (nr. 2022) a fost menită să fie o sărbătoare a numeroaselor persoane din comunitatea noastră care au făcut o muncă incredibilă anul trecut”, a transmis Academia Americane de Film într-un comunicat. „Cu toate acestea, acele momente au fost umbrite de comportamentul inacceptabil și dăunător pe care l-am văzut pe domnul Smith expunând pe scenă”.
Drept urmare, Will Smith a primit o interdicție de 10 ani, iar organizatorii înființat o echipă de criză pentru a fi pregătită să reacţioneze la orice incidente neprevăzute. Will Smith este adăugat astfel pe o listă cu nume importante ale cinematografiei care au primit interdicție la Oscaruri.
Richard Gere
În 1993, Richard Gere a primit o interdicție de 20 de ani pentru că nu a respectat discursul pregătit și a vorbit despre ocuparea Tibetului de către guvernul chinez, care a provocat „situație îngrozitoare a drepturilor omului”, în timp ce a prezentat un premiu.
Gere a avut un mesaj și pentru fostul lider al Partidului Comunist Chinez, Deng Xiaoping, spunând publicului să „trimită dragoste și adevăr și un fel de sănătate mintală” președintelui chinez, pentru ca acesta să „retragă chinezii din Tibet și să permită oamenilor din nou liberi și independenți”.
Oficial, organizatorii au impus o interdicție pentru 20 de ani, dar care nu a fost respectată întrucât actorul a apărut în 2003 când musicalul „Chicago” în care juca a luat premiul pentru cel mai bun film, dar și în 2013 când a revenit ca prezentator.
„Se pare că am fost reabilitat”, a spus el în momentul apariției din 2013. „Se pare că, dacă stai suficient de mult prin preajmă, ei uită că te-au interzis”.
Carmine Caridi
Actorul care a apărut în două dintre filmele din seria „Nașul” a primit o interdicție de participare pe viață întrucât a distribuit copii ale filmelor pe care le-a văzut din calitatea de jurat.
Într-un interviu pentru The Hollywood Reporter, Caridi a vorbit despre situație, recunoscând că a fost arestat pentru că a făcut greșeala de a-și împrumuta casetele, ceva despre care spune că „toată lumea” a făcut-o.
În timp ce cazul a fost investigat de FBI, Caridi a fost dat în judecată pentru încălcarea drepturilor de autor de către Sony și Warner Bros. El a fost în cele din urmă achitat de justiția americană, dar Academia nu a fost atât de îngăduitoare și a susținut că Caridi și-a încălcat acordul și astfel a primit interdicție pe viață.
Bill Cosby
La scurt timp după ce Bill Cosby, care a a fost cândva poreclit „Tatăl Americii” pentru rolul său din „The Cosby Show”, a fost condamnat pentru agresiune sexuală în 2018, Academia a anunțat că i-a impus o interdicție pe viață.
„Consiliul continuă să încurajeze standardele etice care impun membrilor să susțină valorile Academiei de respect pentru demnitatea umană”, au explicat organizatorii.
Cosby, care a executat trei ani de închisoare înainte de a-i fi anulată condamnarea, nu a reacționat niciodată public la decizia Academiei. Comediantul în vârstă de 85 de ani se confruntă acum cu mai multe acuzații după ce cinci femei au intentat un alt proces împotriva lui pentru abuz sexual, în decembrie 2022.
Roman Polanski
În același timp cu interzicerea lui Cosby, Academia a anunțat o sancțiune similară și împotriva regizorului Roman Polanski pentru acuzațiile de agresiune sexuală primite de cineast cu mulți ani în urmă.
Polanski, care trăiește în exil în Europa de când a fugit din Statele Unite în 1978, după ce a pledat vinovat pentru contact sexual ilegal cu un minor, a fost premiat drept cel mai bun regizor pentru filmul „Pianistul” în 2003, deși acuzațiile sale de abuz erau cunoscute de toată lumea la acea vreme. Sancțiunea primită în 2018 a fost criticată de mulți drept o reacție forțată de campania ”MeToo”.
Adam Kimmel
Adam Kimmel a fost condamnat pentru viol înainte de a se alătura Academiei în 2007, dar abia în 2021 a primit interdicție pe viață. Infracțiunile au avut loc în 2003 și 2010, potrivit Variety, dar Kimmel s-a alăturat Academiei abia în 2007 ca membru al filialei cinematografie, ceea ce înseamnă că Academia nu a reușit să-l verifice înainte de a-i permite să se alăture.
Harvey Weinstein
Weinstein, care a fondat compania de producție Miramax împreună cu fratele său Bob și a contribuit la realizarea a numeroase filme câștigătoare de Oscar, a fost exclus din rândurile Academiei la scurt timp după ce acuzațiile împotriva lui au ieșit la iveală în 2017.
Drept răspuns la mișcarea „MeToo”, Academia a organizat o sesiune de urgență, în care majoritatea a votat pentru interzicerea lui Weistein, deși acesta nu fusese încă pus sub acuzare penală.
Abia peste trei ani, el a fost condamnat la 23 de ani de închisoare. Pedeapsa sa a fost majorată la 39 de ani, când a fost condamnat la 16 ani în 2022 într-un proces separat.
O analiză a discursurilor de acceptare a Premiilor Academiei din 1966 până în 2016 a stabilit că Weinstein a fost menționat în discursurile a 34 de câștigători, exact același număr în care a fost menționat și „Dumnezeu”.