- Gheorghe Dinică a fost unul dintre cei mai importanți actori români.
- Debutul cinematografic l-a cunoscut în 1963, cu un rol în filmul „Străinul”.
- A jucat în peste 70 de filme, în special în rolurile unor personaje negative.
- Horațiu Mălăele l-a supranumit: „cel mai mare «rău» al cinematografiei românești”.
- Pe 10 noiembrie s-au împlinit nouă ani de la moartea maestrului.
Copil fiind, îi plăcea să meargă la cinema ori de câte ori avea ocazia pentru a urmări legendele marelui ecran, precum Stan şi Bran, Greta Garbo, Bill Crosby sau Chaplin.
De la 17 ani şi până la 23 de ani a făcut parte din mai multe trupe de actori amatori. În 1957 a intrat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, la clasa profesoarei Dina Cocea şi a absolvit în anul 1961.
„Primul meu rol a fost cu o trupă de amatori de la Poştă, iar eu interpretam rolul locotenentului Stamatescu din spectacolul «Titanic-vals», de Tudor Muşatescu. Eram pe scenă şi parcă visam. Nici nu ştiam ce se întâmplă cu mine. La un moment dat, m-au trezit nişte aplauze din sală”, povestea maestrul.
De-a lungul timpului, Gheorghe Dinică a încântat generaţii întregi de spectatori cu evoluţiile sale de pe scenele Teatrului Mic, Teatrului de Comedie, Teatrului Bulandra, Teatrului Naţional Bucureşti sau Teatrului Odeon.
Ca actor de film, maestrul a fost protagonistul a peste 60 de producţii, dintre care cele mai cunoscute sunt „Străinul” (pelicula de debut), „Felix şi Otilia”, „Un comisar acuză”, „Cu mâinile curate”, „Revanşa”, „Prin cenuşa imperiului”, „Secretul lui Bachus”, „Bietul Ioanide”, „Ultima noapte de dragoste”, „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Patul conjugal”, „Patul lui Procust”, „Orient Express”, „Filantropica”.
Fostul fotbalist rapidist Rică Răducanu, care a jucat alături de maestrul Dinică în filmul „Totul pentru fotbal”, care a avut premiera în 1982, spunea: „A fost un actor uriaş, nea Gigi. Şi rapidist pursânge, a crescut în Piaţa Giuleşti”.
Marele actor i-a delectat şi pe iubitorii de muzică bună cu mai multe albume, precum „Cântece de petrecere” şi „Cântece de petrecere 2”, pe care le-a realizat în colaborare cu Ştefan Iordache şi Nelu Ploieşteanu.
Gheorghe Dinică interpretând melodia „Sunt vagabondul vieţii mele”:
Un monstru sacru al ecranului, Gheorghe Dinică s-a stins din viaţă în noiembrie 2009, la 75 de ani.
CITEȘTE ȘI: