Sindicatul – cunoscut oficial sub numele de Screen Actors Guild-Federația Americană a Artiștilor de Televiziune și Radio, sau SAG-AFTRA – dorește, de asemenea, o garanție că inteligența artificială și fețele și vocile generate de computer nu vor fi folosite pentru a înlocui actorii.
Mari vedete precum Cillian Murphy, Matt Damon și Emily Blunt au părăsit joi seară premiera mult-așteptatului filmului lui Christopher Nolan, „Oppenheimer”, care avea loc la Londra, când greva a fost declarată.
Vineri dimineață este programat un protest în fața sediului Netflix din California, care va fi urmat de manifestații similare la Paramount, Warner Bros și Disney.
Grupul care reprezintă studiourile de filmare, Alianța Producătorilor de Film și Televiziune (AMPTP), a criticat decizia actorilor. „O grevă nu este cu siguranță rezultatul pe care l-am sperat, deoarece studiourile nu pot funcționa fără artiștii care ne dau viață emisiunilor TV și filmelor”, a transmis asociația.
„Sindicatul a ales, din păcate, o cale care va duce la dificultăți financiare pentru nenumărate mii de oameni care depind de industrie”, mai transmite AMPTP.
„Suntem victime ale unei entități foarte lacome”
Actrița Fran Drescher, care conduce sindicatul actorilor și este cunoscută în România pentru rolul din serialul „Dădaca”, a atacat studiourile de la Hollywood într-un discurs înflăcărat, după ce discuțiile dintre sindicatul actorilor și studiouri nu au reușit să evite o grevă. Ea i-a numit „dezgustători” pentru că susțin că „pierd bani în stânga și în dreapta când dau sute de milioane de dolari propriilor directori generali”.
Într-un discurs care s-a viralizat rapid, Drescher a spus că actorii sunt „marginalizați, tratați fără respect și onoare” de un model de afaceri care a fost schimbat drastic de streaming și inteligența artificială.
„Ceea ce se întâmplă aici este important, pentru că ceea ce ni se întâmplă este valabil în toate domeniile de pe piața muncii, când angajatorii fac din Wall Street și lăcomie prioritatea lor și uită de contributorii esențiali care fac mașina să funcționeze”, a spus ea.
„Noi suntem victimele aici. Suntem victime ale unei entități foarte lacome. Sunt șocată de felul în care oamenii cu care lucrăm ne tratează”, a completa actrița. „Nu-mi vine să cred, sincer, cât de depărtați suntem pe atâtea lucruri. Cum pledează sărăcia, că pierd bani în stânga și în dreapta atunci când dau sute de milioane de dolari directorilor lor executivi. E dezgustător. Să le fie rușine. Ei stau de partea greșită a istoriei”.
Pentru a răspunde preocupărilor legate de utilizarea inteligenței artificiale, AMPTP a declarat că a fost de acord cu o „propunere inovatoare” care va proteja asemănarea digitală a actorilor și va cere acordul acestora atunci când replicile digitale sunt utilizate în spectacole sau se fac modificări.
Dar directorul executiv național și negociatorul șef al SAG, Duncan Crabtree-Ireland, a spus că oferta este inacceptabilă.
„Ei propun ca interpreții noștri să poată fi scanați, să fie plătiți pentru o zi de lucru, iar compania lor ar trebui să dețină acea scanare a imaginii lor, a asemănării lor și ar trebui să o poată folosi pentru eternitate”, a spus el. „Dacă crezi că este o propunere inovatoare, îți sugerez să te mai gândești”.
Greva include zeci de mii de actori care primesc salarii mult mai mici decât colegii lor care au ajuns în top.
„În vechiul model, obțin plăți bazate pe succes”, a declarat pentru BBC Kim Masters, redactorul-șef al Hollywood Reporter. „În noul model, ei nu pot afla ce se întâmplă în culise, pentru că cei care dețin rețelele de streaming nu oferă informații”.
Fran Drescher, președinta SAG, a declarat că greva vine într-un „moment foarte important” pentru actorii din industrie.
O grevă separată a celor 11.500 de membri ai sindicatului scenariștilor, care cer salarii și condiții de muncă mai bune, a început din 2 mai.
„Dubla grevă” a ambelor sindicate este prima din 1960, când SAG era condus de actorul Ronald Reagan, cu mult înainte ca acesta să intre în politică și să devină președinte al SUA. Ultima grevă a actorilor a avut loc în 1980.