Ianna Novac, care s-a născut în Republica Moldova, la Chișinău, vrea să atragă atenția, în anul Centenarului Marii Uniri, că basarabenii nu trebuie uitați, fiindcă sunt tot români. Artista începe un turneu în care și-a propus să interpreteze cele mai reprezentantive cântece de pe ambele maluri ale Prutului. “Și basarabenii vorbesc și simt românește”, spune soprana, care dă astfel o lecție de istorie muzicală autorităților, care au uitat că, în urmă cu 100 de ani, desăvârșirea României a început prin unirea cu Basarabiei și Bucovinei, fapt care nu a prea fost evocat, în febra sărbătorii muzicale care a cuprins întreaga țară anul acesta.
Ianna Novac aduce cântecele populare de peste Prut la Centenar. “Și basarabenii vorbesc și simt românește”
Solista de pop-opera Ianna Novac, singura voce care a trecut prin întreaga istorie a trupei feminine A.S.I.A., și-a propus un nou pod muzical peste Prut, un spectacol cu un repertoriu care include cele mai reprezentative piese din muzica moldovenească și românească. A ales melodii de Ion și Doina Aldea Teodorovici, Maria Tănase, piese pe versuri scrise de Grigore Vieru și de Adrian Păunescu. “Un spectacol cu melodiile artiștilor care au făcut posibilă Unirea și prin muzică”, a explicat artista, care și-a intitulat seria concertistică patriotică “România în Sărbătoare”. Alături de ea, pe scenă, va evolua cvartetul Passione.
“România întâmpină un secol de la Mare Unire sub alte granițe, modificate geopolitic. Prin proiectul meu muzical vreau să subliniez ceea ce autoritățile nu prea fac, frontierele între care ar trebui să se celebreaze un secol a românității. Și o fac așa cum știu eu mai bine, prin melodiile românilor de pe ambele maluri ale Prutului, cele mai frumoase cântece din tradiția care ne leagă”, ne-a mai declarat Ianna, 35 ani, soția tenorului Octavian Dobrotă, din grupul masculin Distinto.