La cei 19 ani pe care îi are, Nicuşor urmăreşte cu interes emisiunile culinare şi încearcă să experimenteze şi el, chiar adcă ingredientele prezentate nu sunt uneori la îndemână. „Lucrul care mă deosebeşte de alţi bucătari amatori este pasiunea şi vointa de a găti”, a mărturisit băiatul din Vicovu de Jos, judeţul Suceava.
Iată câteva reţete pe bază de cartof recomandate de Nicuşor
Ingrediente:
piper, sare, 5 catei de usturoi, 50g bacon, menta, busuioc , cimbru, rozmarin, 4 oua, 100g cascaval, 50g faina de grau, 2 creveti decorticati, 50ml smantana, 100g unt, 1 morcov, 150ml ulei de masline, 1 legatura de praz, 1kg cartofi
Metoda de preparare:
1. Supa crema de cartofi cu creveti – se pune intr-o cratita ulei de masline, 250 gr de cartof, morcovul, jumatate de praz si un fir de cimbru. Se caleste 10 min in ulei si apoi se adauga 20 gr de unt, se mai caleste 5 min si se adauga apa pana ce acopera cartofii. Se lasa la fiert pana se pot sfarama. Dupa ce s-au fier, se mixeaza cu blenderul. Se adauga menta si smantana. Se pune sare si piper dupa gust si se serveste in pahar de martini. Crevetii se dau cu sare, piper si zeama de lamaie, se rumenesc intr-o tigaie incalzita in prealabil cu ulei. Se rumenesc pe ambele parti.Se aseaza peste supa.
2. Sufleu de cartofi – se curata 300 gr de cartofi, se taie cubulete. Se pune la calit intr-o cratita cu restul de praz si 25 de gr de unt .Dupa ce s-au calit 5 min, se adauga pana se acopera complet cartofii si apoi se lasa la fiert pana ce se sfarama cartofii. Se mixeaza cu blenderul pana devine piure. Se separa galbenusurile de albusuri iar albusul se bate spuma cu un praf de sare.Cascavalul se da pe razatoare. Se amesteca cartofii cu cascavalul si faina dupa care se incorporeaza albusul. Se pune in bol si se pune la cuptor la 180 de grade pentru 10 min.
3. Cartofi cu unt aromatizat si bacon -se spala doi cartofi mari, se pun la fiert cu un praf de sare. Dupa ce cartoful este aproape fiert se scoate, se taie pe jumatate si se rumenestecu partea taiata in jos in ulei aromatizat cu rozmarin, cimbru si usturoi. Restul de unt se amesteca cu busuioc, rozmarin si cimbru. Dupa ce s-a rumenit cartoful se scoate si se scobeste la mijloc si se umple cu untul romatizat si bacon. Se da inca o data la cuptor inca 15 min la 200 grade.
4. Cartof dulce copt la cuptor – se spala cartoful, se da prin sare, piper si ulei de masline si sta la cuptor 70 min la 200 grade.
(Sursa: foodstory.ro)