Majoritatea filmelor în care protagoniştii devin de nerecunoscut sunt comedii. Acestora li se adaugă şi alte câteva filme de acţiune sau fantasy unde eroii fie au avut nevoie de experţi în machiaj, fie au recurs la diete drastice pentru a se plia mai bine pe rol.
Printre cele mai renumite transformări amintim:
Robert De Niro în rolul lui Travis Bickle (foto 1) din lungmetrajul „Taxi Driver/ Şoferul de taxi” (1976). Filmul este studiul unui personaj alarmant de plauzibil, Travis Bickle, veteran al războiului din Vietnam, care suferă de insomnie şi îşi petrece nopţile la volanul unui taxi, străbătând străzile New York-ului. Ceea ce vedem din oraş ni se arată prin parbrizul taxiului lui. Filmul este imaginea febrilă, paranoidă a pericolelor vieţii contemporane.
În acest rol, De Niro este aproape de nerecunoscut. Foarte slab, cu podoaba calpilară rasă, lăsând doar o creastă „răzvrătită”, semn că „PUNK is not dead”, actorul se luptă cu propriile angoase.
Însă cea mai recentă şi, poate, cea mai spectaculoasă transformare a unui actor pentru un rol este cea a lui Matthew McConaughey (foto 2). Starul a slăbit 22 de kilograme pentru a juca rolul unui bolnav de SIDA în cel mai recent film al său, „Dallas Buyers Club”.
Transformarea, radicală şi, tocmai de aceea, spectaculoasă, i-a îngrijorat pe mulţi. Apropiaţi ai Matthew au considerat că ambiţia actorului i-ar putea pune viaţa în pericol şi chiar au încercat să-l ducă la medic, temându-se că acesta ar suferi de o boală gravă.
„Dallas Buyers Club” prezintă povestea unui electrician texan, lupta lui cu instituţiile medicale şi cu companiile farmaceutice după ce a fost depistat HIV-pozitiv în 1986. El caută medicamente alternative care ar putea să-l ajute şi la care şi alte persoane cu acest virus vor putea avea acces.
Memorabilă este şi transformarea lui Meryl Streep (foto 3) pentru rolul Doamnei de Fier, în filmul cu acelaşi nume. Actriţa nu a avut nevoie de diete drastice, în cazul ei întreaga „magie” constând în machiaj. Rezultatul, cu adevărat extraordinar, a fost răsplătit cu două statuete Oscar – una acordată lui Meryl Streep pentru „Cea mai bună actriţă în rol principal”, în timp ce a doua, pentru „Cel mai bun machiaj”, i-a revenit echipei Mark Coulier – J. Roy Helland.
De transformări spectaculoase au avut parte şi Jake Gyllenhaal în „Night Crawlers (1965), Martin Lawrence în „Acasă la Coana Mare”, Robin Williams în „Mrs Doubtfire” şi Christian Bale în „Maşinistul”.