Cele trei filme din „Brigada Diverse” rămân și astăzi în topurile filmelor preferate de români din cinematografia țării noastre. Milioane de români le-au urmărit la televizor, iar după căderea regimului Ceaușescu, acestea au ajuns în casele lor prin intermediul DVD-urilor.
Colecție impresionantă de peste o mie de fotografii
După 50 de ani de la premiera primei părți a filmului, oficialii studiourilor Buftea au scos din arhivă „dosarul” foto al Brigăzii.
„Fotografii prospecțiuni alb-negru și color, fotografii de lucru, din timpul filmărilor, probe actori și fotografii reclamă color, destinate revistelor de specialitate, cinematografelor. Fotograf de platou la toate cele trei filme din seria B.D. a fost Raru Bănică”, au anunțat aceștia pe pagina oficială de Facebook.
Pentru moment au fost postate pe Facebook peste 200 de imagini, din cele 1.000 realizate de Bănică.
Toma Caragiu (căpitanul Panait), Sebastian Papaiani (plutonierul Căpșună), Dem Rădulescu (Gogu Steriade), Jean Constantin (Fănică Patraulea), Puiu Călinescu (Alexandru Trandafir) sau Iurie Darie (maiorul Dobrescu) apar în aceste imagini de colecție.
Povestea BD a început în 1970
„Brigada Diverse intră în acțiune” a fost primul film din serie. Premiera a avut loc pe 14 decembrie 1970, iar filmările au avut loc în perioada mai – octombrie 1970.
Filmul prezintă două cazuri rezolvate de milițienii unei secții din România comunistă. Vorbim de furtul unui cățel și dispariția unei broșe. În ambele cazuri, rezolvarea a dus la descoperirea unor infracțiuni de mai mare importanță și anume uciderea șefului unui serviciu comercial de la o întreprindere și furtul sistematic de mărfuri din Magazinul „Universal Victoria”.
Banii falși și celebrele văduve
A urmat premiera pentru „Brigada Diverse în alertă”. Lansarea a avut loc un an mai târziu, pe 26 iulie 1971. Și de această dată intervin milițienii pentru descoperirea și anihilarea unei bande de răufăcători care punea în circulație bani falși, cumpărând tablouri valoroase de la colecționari amatori și revânzându-le apoi la „Consignația”.
Plus destrămarea unei rețele de hoți din locuințe din care făcea parte un grup de femei ce se dădeau drept văduve, spre a stârni compasiunea unora creduli și a-i jefui.
Scenariul era făcut pentru 11 filme
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 6Ultima partea a serialului, „Brigada Diverse la munte și la mare”, a avut premiera în România comunistă pe 20 decembrie 1971, la doar cinci luni de la lansarea pe piață a celui de-al doilea film al seriei.
Filmul prezintă două cazuri rezolvate de Brigada Fapte Diverse, mai exact descoperirea și anihilarea unei bande de traficanți de droguri care transporta materiale stupefiante prin România și arestarea unui infractor străin, originar din România, care dorea să organizeze o rețea de furt și export în stil mare de icoane peste graniță.
Scenaristul Nicolae Țic realizase scenariul pentru 11 filme de o oră și 45 de minute fiecare, însă în final au fost realizate doar trei filme. O decizie a miliției de atunci. Sebastian Papaiani, interpretul plutonierului Căpşună, a povestit la emisiunea „Te pui cu blondele” motivul pentru care comedia a avut doar trei părţi:
„A fost un general. Generalul Constantin. Un om inteligent a oprit filmul. Era deştept foc! Ardea! A oprit filmul pentru că a considerat că ne băteam joc de miliţie. După ce am terminat trei filme şi-a dat seama. Vă daţi seama ce deştept era?!”.
Fotografii: Facebook Studiourile Buftea