Peste 45.000 de persoane au asistat în iunie la concertul susținut de trupa Depeche Mode pe Arena Națională, în București. Mulți s-au declarat încântați că și-au ascultat trupa preferată performând live. „Nimeni n-a plecat până la finalul bisului”, a comentat unul dintre fani, în mediul online.
După formația britanică, o altă celebră trupă vine în România, anul următor. Coldplay va susține în 2024 două concerte consecutive tot la Arena Națională, în București. Biletele s-au vândut rapid, iar organizatorii au început deja organizarea spectacolelor, recunoaște Laura Coroianu.
Cofondatoarea companiei are parte de adevărate provocări în organizarea concertelor, însă se bazează pe ajutorul unei echipe numeroase. Din culisele concertelor Depeche Mode și Coldplay, ea a vorbit pentru Libertatea.
„Infrastructura din țara noastră, mai degrabă lipsa ei, precum și suprataxarea businessurilor din domeniul cultural sunt adevăratele provocări”, a recunoscut aceasta, care e încrezătoare că în anii următori poate aduce în fața publicului alți artiști mondiali.
„Provocări apar la toate concertele mari, în special la producțiile turneelor internaționale”
Libertatea: Cum decurge organizarea concertelor Coldplay de anul următor?
Laura Coroianu: În prezent lucrăm la probabil cel mai provocator proiect în care ne-am implicat, cele două concerte deja sold-out Coldplay de anul viitor, ce vor avea loc unul după altul, pe 12 și pe 13 iunie.
Provocări apar la toate concertele mari, în special la producțiile turneelor internaționale, unde standardele sunt foarte ridicate și trebuie respectate întocmai în fiecare țară. Infrastructura din țara noastră, mai degrabă lipsa ei, precum și suprataxarea businessurilor din domeniul cultural sunt adevăratele provocări, pentru că nu depind de noi, de organizator.
-Cum are loc selecția artiștilor pe care îi aduceți să concerteze în România?
-În primul rând alegem artiștii pentru care există cerere pe piață, artiști care au o bază de fani considerabilă local. Apoi, opțiunile se restrâng la routingul turneelor, adică dacă în calendarul artistului respectiv vor fi cuprinse și țări din CEE.
Și, în final, există acel fler, pe care poți sau nu să-l ai, nu prea există unitate de măsură aici.
-E suficient să anunți un nume mare pentru a avea succes?
-Categoric nu. Un nume mare îți garantează, cel puțin în teorie, vânzare de bilete, însă un eveniment, pentru a se întâmpla, trebuie pregătit.
Organizarea unui eveniment cu un artist de renume necesită expertiză, de la câteva luni până la un an de muncă continuă și multe obstacole de ordin logistic sau chiar situații de forță majoră – vedeți perioada pandemiei, așa că succesul nu este garantat. Experiența, profesionalismul și perseverența joacă un rol foarte important, dacă vrei să ai garanția succesului.
Laura Coroianu, fondator companie de evenimente
-Ca organizatori, aveți ocazia să și interacționați live cu artiștii? Cum sunt ei, de fapt?
-Interacțiunea cu artistul este destul de limitată, artiștii petrec cel mai puțin timp on site și programul lor este destul de încărcat și strict.
Sunt artiști precum Sting, care sunt interesați de cultura și istoria locală (prima oară când l-am cunoscut, în 2009 mi-a cerut o carte de istorie a României), alți artiști cu care te vezi la o cină în seara dinaintea concertului (precum Depeche Mode), dar majoritatea sunt extrem de focusați pe ce au de făcut și își limitează interacțiunile la propria lor echipă.
Adevărul despre condițiile și cerințele ieșite din comun ale artiștilor
-Ce trupă a avut cele mai mari cerințe sau condiții până acum?
– În general trupele nu au cerințe ieșite din comun, însă este un fapt cunoscut în domeniu că cerințele artiștilor pot conține clauze „bizare”, prin care tour managerii se asigură că acestea au fost citite și pregătite cu atenție de organizator.
E o practică începută în anii ‘70 – ‘80 pentru eliminarea riscurilor pe care le implică producțiile complexe. Sigur că atunci când transpare în presă o cerință nebună, ea face deliciul publicului și poate chiar să influențeze imaginea artistului, însă în mod real, din punctul de vedere al producției, nu am primit solicitări neobișnuite.
În culisele concertului Depeche Mode de pe Arena Națională
-Cum a fost în culise la Depeche Mode? Ei au venit pentru a patra oară în România.
-Depeche Mode de anul acesta a fost un eveniment cu totul special pentru noi. Este trupa cu care Emagic a început organizarea evenimentelor de mare anvergură în România, în 2006, pe vechiul stadion Lia Manoliu (actualmente Arena Națională), urmat de un alt concert la București în 2013 și un al treilea la Cluj-Napoca, în 2017.
Iar anul acesta ne-am bucurat că am putut include și România pe harta turneului Memento Mori, cu un nou eveniment sold-out. Urmărind reacțiile pe rețelele de socializare, pot spune că a fost un concert de colecție pentru spectatori, mulți dintre ei descriind ploaia și trăsnetele ca făcând parcă parte din regia show-ului! Mie personal mi s-a părut cel mai impresionant concert din toate cele 4, poate și pentru acel moment extrem de emoționant dedicat lui Andy Fletcher.
Organizarea concertelor Coldplay de anul viitor a început
-Ce așteptări să aibă fanii pentru concertele Coldplay de anul următor?
-Coldplay va fi o adevărată provocare, pentru că vom avea două evenimente cu o producție extrem de complexă, unul după altul, la care am început deja lucrul încă din iunie anul acesta. Biletele pentru cele două evenimente s-au vândut, într-adevăr, într-un timp record pentru țara noastră, Coldplay este primul artist anunțat la noi care a făcut două stadioane sold-out în doar câteva ore, ceea ce ne face să ne simțim încrezători că Bucureștiul, din punct de vedere cultural, este acum ca orice capitală a lumii, unde există deopotrivă cerere și ofertă pentru evenimente foarte mari cu artiști de top.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4-Cu cât timp înainte începeți discuțiile pentru un concert? La ce trupe să ne așteptăm pe viitor?
-Discuțiile pentru contractarea artiștilor, concomitent cu rezervarea locației, încep cu unul sau doi ani înainte ca evenimentul să aibă loc. Suntem în comunicare permanentă cu agenții și managerii artiștilor și am demarat discuțiile și pentru alte evenimente mari, pe care le vom anunța cât de curând.
-După Coldplay, putem spera la concerte U2, Michael Buble, The Weeknd, Beyonce, Taylor Swift în România?
-După experiența Coldplay sigur că suntem încrezători că în viitor vom avea și alte evenimente cu nume foarte mari în România, noi vom face tot ce ne stă în putere să ne ridicăm la așteptările publicului și să aducem surprize plăcute și foarte plăcute fanilor.
Laura Coroianu, cofondatoarea Emagic, participă și la conferința Mastering the Music Business, unde va susține două discursuri și unde oameni din industria muzicală, artiști, compozitori, manageri și nu numai, împărtășesc idei.
Foto galerie: Hepta