Libertatea: Unde veți petrece Paștele tu, Violeta, Adrian?
Andreea Marin: Acasă, în familie. Aceasta e tradiția noastră. Călătorim mult, ne agităm mult, cred că unitatea și pacea interioară în zilele de sărbători reprezintă cel mai frumos dar.
Cea mai frumoasă amintire din copilărie legată de Paște este….
Dimineața în care noi, copiii, coboram din pătuțuri cu nerăbdare, căutând surprizele ascunse pentru noi de iepuraș. Erau vremuri în care părinții noștri nu își permiteau daruri costisitoare, dar tocmai de aceea am învățat să ne bucurăm de orice gest făcut cu drag.
Ce pui pe masa de Paște? Obișnuiești să gătești bucatele tradiționale cu fiica ta sau le comanzi?
Respectăm tradiția, așa cum o fac românii în general, așa că avem din toate câte puțin, nu sunt restricții culinare de Paște, încercăm doar să nu exagerăm, amestecând mâncăruri grele, cum ești tentat să faci de sărbători. Abia așteptăm să colorăm ouăle împreună sau să facem bunătăți, unele dintre ele vin și din Moldova, se fac mai bine la noi acasă, la cuptorul de lut, decât am putea să le facem aici. De Paște, ne place să avem pe masă ceea ce tot românul își dorește, bănuiesc: pască, caș, urdă, ouă vopsite, ceapă verde și ridichi, drob, sarmale cu mămăliguță și smântână, plăcinte cu brânză și cozonac.
Urmezi rețetele întocmai sau le îmbunătățești?
Gustul copilăriei e cel pe care mi-l doresc, nu modernizarea lui. Așa că atunci când e vorba de tradiție, o respectăm, inclusiv din punct de vedere culinar.
Având în vedere că vii după o perioadă de post și de detoxifiere, cum faci trecerea la mesele îmbelșugate?
Postul nu e așezat întâmplător în calendar în această perioadă, fiecare lucru are rostul lui. Atâta vreme cât ai grijă să nu exagerezi, totul va fi bine. Cel mai greu îmi e să evit plăcintele, pe care le-aș mânca în cantități industriale.
Obișnuiești să mergi în aceste zile la biserică, ai un duhovnic? Cum l-ai ales?
Da. Și am un duhovnic. Cred că simți omul și e o chestiune de potrivire, pur și simplu. Să simți că ești ascultat cu adevărat, că îi pasă, că îți oferă sfaturi care îți sunt de folos, că te liniștește prezența sa.
Se spune că sărbătoarea e în primul rând despre iertare și împăcare. Când ai spus ultima oară: “iartă-mă” sau “îmi pare rău”?
Spun des aceste cuvinte, ori de câte ori simt că greșesc cu ceva sau mă pripesc, putem deranja uneori și fără intenție și a recunoaște asta e un lucru bun.
A existat în viața ta o întâmplare care ți-a demonstrat că există minuni?
Nu doar o singură întâmplare, aș putea spune că viața mea e plină de astfel de pilde. A fost o minune când am scăpat cu viață dintr-un accident grav, când m-am reconstruit sufletește din mii de bucăți, când am reușit să îmi demonstrez sensul cuvintelor “nu există nu se poate”.
Foto: Unica
Citește și: