Concert maestru și profesor la Orchestra Filarmonică Finlandeză, perseverentul artist a făcut infarct, și s-a stins la scurt timp, neputând suporta gândul că a dat greș de pe scena manifestării, pentru prima oară în lunga și prodigioasă sa carieră.
Nici un scenarist nu și-ar fi putut închipui un astfel de final al unui artist ce a încântat de pe marile scene ale mapamondului. Totul s-a întâmplat dintr-o bâlbă de organizare, o schimbare intervenită în programul galei manifestării dedicată romanțelor, festival de suflet al maestrului la care venea consecvent de oriunde s-ar fi aflat în lume și indiferent de costuri. Chemat în mare grabă de la hotel, Vasile Panțîr s-a conformat, s-a îmbrăcat în viteză însă și-a uitat ochelarii, un amănunt banal care a condus la fiasco-ul ce i-a terfelit orgoliul. Cu alți ochelari împrumutați, ce nu i-au fost de ajutor, neputând să vadă partitura, maestrul a cântat totuși, improvizând cu virtuozitate iar publicul nu a sesizat problema. Însă rușinea că întreaga orchestra în fața căreia se afla a conștietizat momentele de cumpănă i-a grăbit sfârșitul. După zile de nesomn, regret și neliniște, singura pată din cariera sa de o jumătate de veac de muncă – drama neștiută decât de soția sa Zoica Panțitr-, marele violinist a făcut un accident vascular. Ajuns la Spitalul de Urgență Floreasca, unde, conform spuselor văduvei, a fost numit lăutar și tratat cu indiferență, s-a stins câteva zile mai târziu, la doar 64 de ani. ”Nu pot să uit cum l-a băgat în pământ pe soțul meu neglijența unora, oameni cărora nu le-am acceptat condoleanțele. Profesor de conservator de vioară, aranjor, șef de orchestra, Cornel s-a stins sănătos nesuportând rușinea.
Incredibila poveste a morții marelui violonist Cornel Vasile Panțir
Zoica Panțir, văduva marelui violonist nu îi poate ierta pe cei care-i consideră vinovați de stare ce a condus la sfârșitul muzicianului. ”Organizatorii l-au umilit, marele muzician nici măcar nu avea numele pe afiș și, de drag pentru festivalul la care venea din 1979, totuși a acceptat. Știa că nu e timpul său să urce pe scenă și totuși, ca un adevărat profesionist, s-a străduit să ajungă de la hotel. Direct din baie, s-a îmbrăcat fulger a ajuns la scenă să salveze momentele moarte. Îmi spunea că nici în armată nu a reușit să se îmbrace în 5 minute”, povestește doamna care nu-și poate ierta faptul că nu l-a împiedicat să meargă la ”Crizantema de Aur” (20-22 octombrie 2006). ”I-am zis, Cornel avem tot ce ne trebuie (soții au locuit din anii ‘80 în Finlanda-n.r.), nici măcar nu te-au trecut pe afiș, de ce trebuie să le speli greșelile de ce să accepți umilința asta? Și totuși Cornel s-a prezentat la festival. A murit pe 8 noiembrie 2016”, adaugă văduva care consider că i-au grăbit sfârșitul și doctorii de la clinica de urgență.
Văduva artistului: ”La spital nu i-au recunoscut cardul de sănătate emis în Finlanda”
”Nu i-au recunoscut cardul European de sănătate emis în Finlanda și m-au pus să plătesc 45 de milioane și tot ceea ce trebuia pentru a fi îngrijit de la farmacie. Nu mai pui 2500 euro spagă să mi-l dea cadavru înapoi. A fost intubat și lăsat cinci ore pe un hol căci asistenta nu a vrut să scoale doctorul de gardă din somn.”
Fost concert maestru al Orchestrei Simfonice din Joensen, Finlanda, oraș unde românul a fost numit ”cetățean de onoare”, în lunga sa carieră, artistul de origine română a cântat în sute de concerte cu mari orchestra ale lumii, amintim Orchestra Academiei de Muzică din Tokio, Galve Symfony Orchestra din Suedia ori Orchestra Simfonică Petroskoi din Rusia. Cunoscut drept Panțîr, românul care a ajuns în 1984, prin concurs, concetmaiestru la Orchestra Simfonică din Joensen și profesor la Conservatorul din respectivul oraș finlandez, unde a rămas cu funcție onorifică și după ce a ieșit la pensie.
A fost prim violonist în diverse orchestra simfonice, profesor de vioară, aranjor, șef de orchestra și colaborator al televiziunii publice și a acompaniat mari nume ale romanței românești, Ludovic Spiess ori Gică Petrescu. Luni artistul ar fi împlinit 65 de ani.
CITESTE SI: