Omul care cu o foarfecă și-a decupat viața de gunoier, făcând să triumfe talentul său neștiut nici de el, a împlinit 70 de ani și este foarte fericit, chiar de nu are o lescaie în buzunare. Deși lucrările sale au fost admirate în toată Europa, și de Angelina Jolie în persoană prezentă la un vernisaj, și a cărui viață uimitoare este ilustrată de un documentar produs de HBO, face o confesiune uimitoare: ”Nu câștig nimic din meseria asta. Însă avantajul e că văd lumea”.
Pe Ion Bîrlădeanu l-am întâlnit în Centru Istoric, călare pe un Pegas personalizat cu numele său, mândru că-l poate ține de coarne în trafic după ce s-a despărțit fără regrete de alcool și țigări.
”Dacă am făcut avere? Câteva uniforme militare de colecție, un rând de dinți noi, dulapuri pline cu colaje și reviste în două cămăruțe de câțiva metri pătrați, cu chirie, pe care o plătește domnul Dan Popescu (proprietarul galeriei de artă sub oblăduirea căruia Ion Bîrlădeanu a devenit cunoscut-n.r.). De fapt, bani n-am avut mai mereu, iar când am avut, n-au dovedit că mă ajută”.
Îi e dor de căruțul lui de maculatură
Sunt opt ani de când i s-a schimbat viața și a devenit din gunoier artist de largă recunoaștere însă, paradoxal, îi este dor de căruțul său cărat cartoane pentru un centru de colectare situat în locul unde simțul său artistic a rodit, strada Profesor Ion Maiorescu.”Am trecut recent pe strada unde am petrecut zeci de ani, prin subsoluri, la ghenă. Am simțit bucurie, m-am simțit fericit că nu mă mai scuipă lumea!” Singur dintotdeauna, Ion Bărladeanu a ajuns să considere că singurătatea l-a ajutat în calitatea lucrărilor sale.”Nu știu mare lucru despre familie, cert e că, după zeci de ani m-am revăzut cu un frate, a venit la mine crezând că sunt vreun baștan din artă. A fost dezamăgit teribil…”
A refuzat un super-job la Rotterdam
Nu are pensie deși are ani munciți oficial, însă nu se preocupă de recuperatul banilor de la stat. ”Când nu o să mai interesez pe nimeni, sigur nu voi ajunge să cerșesc precum alții. Am primit o propunere măgulitoare, când am expus la Rotterdam. Să deschid o clasă în care să învăț copiii olandezi cum se fac colajele, cum să dezvolte o poveste pe o planșă. Vreau să fac asta însă acasă, aici, în țara mea, doar să fiu ajutat”.
Destin de film
Născut într-un sat din Vaslui, povestea lui Ion Bărlădeanu reprezintă un scenariu savuros din care lipsește doar regizorul care să o pună pe peliculă. De fapt asta e dorința cea mare a artistului care a expus în multe orașe europene, amintim: Basel, Londra, Paris, Praga, Berlin, Rotterdam și al cărui atelier l-a reprezentat un subsol de bloc, apoi o ghenă. Planșele sale elogiate de artiști și galerii din afară s-au născut din maculatura pe care o transporta zilnic, începând din anii 80, la un centru de colectare. Întâlnirea cu Dan Popescu, proprietarul unei galerii de artă a fost momentul ce i-a schimbat viața. Bîrlădeanu a fost și protagonitul unui documentar produs de HBO.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!