Într-o perioadă în care rețelele de streaming sunt acuzate pe platforme sociale precum Reddit sau pe forumuri cum e Quora de impunere a curentului de corectitudine politică prin filmele și serialele sale, Netflix aduce în prim-plan, prin serialul „Sex Education”, toate categoriile de minorități.
În ultimul sezon al serialului britanic apare un nou personaj nonbinar, mai multe personaje transsexuale, un nou personaj cu dizabilități, povestea unei tranziții, relații poligame și o întreagă comunitate LGBTQ în noul liceu în care se desfășoară majoritatea acțiunii.
Terapie sexuală în școală, inițiativa unui elev
Laurie Nunn spune că, deși scopul principal al serialului este acela de a spune povești și de a crea divertisment, educația se află chiar în titlul serialului și ideea principală a tuturor sezoanelor este chiar sâmburele inspirației sale: „Ce s-ar întâmpla dacă am pune un terapeut sexual adolescent într-un campus școlar?”. Și așa se construiește „Sex Education”, în jurul unuia dintre personajele principale, Otis, adolescentul care predă educație sexuală și terapie sexuală în moduri neconvenționale, într-o toaletă abandonată în primul sezon, într-un spațiu adecvat pentru terapie în ultimul sezon.
Libertatea: Cum v-a venit ideea unui serial precum „Sex Education”?
Laurie Nunn: E o istorie destul de lungă, lucrez la el de aproape nouă ani, cred, și mi-a venit ideea de la o casă de producție. Un fel de punct de plecare a fost întrebarea „Ce s-ar întâmpla dacă am pune un terapeut sexual adolescent într-un campus școlar?”.
Întotdeauna mi-au plăcut filmele pentru adolescenți, așa că m-am simțit instant foarte legată de acest subiect și cred că, la început, ceea ce am vrut să explorez a fost să iau mai multe teme de interes din filmele și emisiunile TV pentru adolescenți din anii `80 și `90 și să găsesc o modalitate de a le privi dintr-o perspectivă diferită.
– Care este sursa de inspirație pentru „Sex Education”?
– Cred că inspirația fiecărui sezon s-a schimbat de-a lungul timpului. Lucrăm cu mai mulți scriitori și încerc să le prezint de fiecare dată un mic schelet al poveștii pentru a înțelege unde vreau să duc personajele sau temele pe care le explorăm. Este destul de organic și cred că inspirația se schimbă de la an la an.
În prima săptămână de lucru stăm și ne gândim ce alte povești simțim că trebuie spuse în acel moment sau care este o perspectivă pe care nu am mai văzut-o în serial până acum. Și totul rezultă din aceste discuții.
„Încercăm să dăm o voce grupurilor vulnerabile”
– De ce este important să vorbim despre subiecte precum educația sexuală în filme sau seriale?
– În cazul serialului nostru, cel mai important lucru este să spunem o poveste bună, care să fie amuzantă și distractivă. Nu vreau niciodată să pară că încercăm să transmitem un mesaj cu forța, dar cred că există o mulțime de discursuri destul de toxice în lume în acest moment, iar mulți oameni se simt speriați și discriminați.
Cred că, prin intermediul unui serial precum „Sex Education”, încercăm să dăm o voce acestor grupuri vulnerabile de oameni. Și cred că este foarte important să creăm un spațiu pentru acest tip de povești.
– Ați spus „discurs toxic”, puteți să-mi spuneți la ce vă referiți?
– Cred că lumea este foarte polarizată în acest moment pentru că există o mulțime de conversații despre drepturile LGBTQ sau dacă educația sexuală ar trebui predată în școală, despre drepturile femeilor, cred că sunt o mulțime de subiecte care creează polemici.
De aceea, sunt de părere că tinerii caută și ei o modalitate de a-și exprima opiniile despre aceste lucruri și cred că un serial precum „Sex Education” creează un spațiu pentru ca aceste conversații să aibă loc.
A făcut educație sexuală cu profesorul de geografie
– Și ce putem face pentru a schimba aceste paradigme?
– Cred că lucrurile se schimbă deja, adică cred că lucrurile sunt foarte diferite față de când eram eu adolescentă, când eram la școală.
Educația sexuală este elementară și, pe când eram eu elevă, la școala la care învățam, era predată de un profesor de geografie, care nu prea știa cum să predea subiectul într-un mod care să nu fie jenant.
Nu eram învățați despre consimțământ, femeile nu erau învățate despre corpul lor sau despre plăcerea feminină și cred că multe dintre lucrurile acestea s-au schimbat deja și datorită unor mișcări precum „Me Too”.
Dar încă cred că mai avem încă un drum lung de parcurs și cred că oamenii trebuie să continue să lupte pentru drepturile lor.
„Ne place să credem că oferim și ceva educațional”
– Serviciile de streaming, cum este Netflix, joacă vreun rol în educarea societății?
– Cred că primul rol al serialelor este să distreze oamenii și să spună povești foarte bune. Dar cred că în cazul unui serial ca „Sex Education”, unde cuvântul „educație” se află chiar în titlu, ne place să credem că oferim și ceva educațional, dar vrem să o facem într-un mediu de divertisment, în care oamenii râd și se bucură alături de personaje.
– Cât de dificil a fost să vă informați despre domeniul educației sexuale pentru a avea acuratețe în serial?
– Când suntem în camera de lucru, aducem o mulțime de povești personale, multe amintiri de când eram la școală, lucruri pe care nu le știam și despre care am vrut să le aflăm, iar apoi lucrăm îndeaproape cu experți în domeniul sexului. Așa că ne educăm în mod constant prin aceste dezbateri și apoi cred că, în funcție de povestea pe care o spunem, există și experiențe personale.
Poate fi dificil uneori, pentru că vrem să ne asigurăm că spunem poveștile în cel mai nuanțat mod posibil și cred că experții cu care lucrăm sunt esențiali pentru a ne asigura că spunem aceste povești într-un mod corect.
Un sezon despre teama de eșec și reziliență
– Sezonul 4 este ultimul din acest serial. Dacă oamenii ar rămâne cu un singur mesaj în minte după vizionarea acestui serial, care ați dori să fie mesajul?
– Din perspectiva mea, sezonul patru este despre eșec. Este despre găsirea rezistenței de a continua să mergi mai departe după ce ai fost doborât. Și cred că atunci când eram adolescentă, un mesaj pe care simțeam că îl primeam foarte des era că dacă nu reușesc din prima sau dacă fac vreo greșeală, nu mai am o altă șansă. Și cred că mulți tineri simt acest lucru încă din școală, când au de dat examene.
Acest lucru mai este simțit apoi când ei devin adulți – am dori ca serialul să transmită că ai mereu a doua șansă și vor fi mereu alte oportunități, chiar dacă vei greși uneori. Și asta înseamnă, practic, să fii om. Și nu trebuie să fii dur cu tine.