Iată-ne într-un univers paralel unde nimeni nu s-a gândit vreodată să mintă! Cuvântul „minciună” nici măcar nu există în dicționar, iar oamenii interacționează fără perdea.
Spre exemplu, când două persoane ies în oraș la o primă întâlnire romantică, ea îi poate spune lui: „Nu-mi pun deloc speranțe în seara asta. Ești mai scund și mai gras decât mi te imaginam, iar vocea ta mă râcâie pe timpan. Să știi că n-o să ne sărutăm, la final”. Iar declarația ar fi considerată perfect normală, pe acest Pământ paralel.
Astfel de replici îi sunt mult prea familiare lui Mark (Ricky Gervais, care mai e coscenarist și coregizor), un scriitor de 40 de ani căruia totul îi merge rău. Nu-și poate plăti chiria, urmează să fie concediat, iar întâlnirea lui cu Anna (Jennifer Garner) decurge după cum am exemplificat mai sus.
Într-un moment de revelație, Mark descoperă că posedă o abilitate incredibilă: poate scoate pe gură neadevăruri, iar cei din jur îi cred toate aberațiile! Se va folosi de nemaiauzita tehnică pentru a scăpa de multe probleme, dar oare va funcționa și în plan amoros?
În loc să-și ușureze viața mințind, Mark descoperă că și-o complică mai tare, pe termen lung. Dacă nu încetează, ar putea ajunge într-un punct fără de întoarcere, sufocat de iluziile pe care le-a răspândit cu zâmbetul pe buze.
Putem trage multe concluzii din comedia lui Gervais, precum: „Uneori, cea mai bună minciună e adevărul” sau „Minciuna îți poate aduce mici bucurii, dar nu e îmbucurător să trăiești în minciună”. Din păcate, scenaristul și-a împărțit atenția în prea multe direcții, a încercat să transmită prea multe mesaje, iar asta diluează efectul fiecăruia.
Deși niciuna dintre aceste învățături nu are un impact prea mare, ne bucurăm de execuția creativă, de felul haios și suprarealist în care Gervais își ilustrează ideile. Există un substrat acolo, un fond, dar punctul forte al filmului e mai degrabă forma.
Pornind de la o premisă trăsnită și fascinantă, englezul explorează încontinuu acest univers paralel și reușește să-l reîmprospăteze constant, prin schimbări de direcție radicale și neașteptate.
Creativă, amuzantă și mereu surprinzătoare, comedia „Inventarea minciunii” poate fi urmărită pe Netflix.
Nota: 7,5/10.