Artistul, rapsodul de protocol cu care se mândrea guvernul comunist – a cântat pentru trei președinți ai SUA, John F. Kennedy, Richard Nixon și Jimmy Carter, dar și pentru Mihail Gorbaciov -, încântă și acum străini, dar nu de rang. El face spectacol pentru turiștii care calcă pragul unei cârciumioare în Centrul Istoric al Bucureștiului. Iar ca să ajungă acolo, ia de acasă… autobuzul.
“Cândva eram popular în lume, am cântat românește în zeci de țări de pe patru continente. Acum mă bucur că încă pot să cânt și sunt popular pe o linie de autobuze din Capitală”, ne spune cu umor artistul, a cărui carieră muzicală se întinde pe șase decenii.
Ion Lăceanu: “Cândva eram popular în lume. Acum mă bucur că sunt popular pe o linie de autobuze din Capitală”
“De acasă până în centru, la «serviciul» meu, șoferii mă recunosc și îmi oferă șansa să călătoresc alături de ei. Așa se întâmplă de 30 de ani. Rămân fidel ziarelor tipărite pe hârtie și transportului urban. Cândva, când locuiam în altă parte, tot într-o zonă centrală, mă cunoșteau toți șoferii și șoferițele de pe o linie de troleibuze. Călătoresc de 30 de ani așa în București. E un mijloc de transport civilizat, mai schimb o vorbă, mai aud o poveste cu mine de la călătorii care m-au cunoscut, de care mă mir și eu”, a completat neobositul artist, care refuză să se împace cu gândul că este pensionar.
Lăceanu recunoaște că nu mai are forța de altădată și nu mai poate cânta la toate cele 10 instrumente de suflat la care e specialist, mai ales la cimpoi, care îl solicită prea mult. Însă microfonul încă îi este lipit de mână aproape seară de seară: “Asta e viața mea, una frumoasă, pe care mi-a îmbogățit-o și băiatul meu, datorită căruia am învățat să fiu un bunic fericit”.