„Americanii au blues, portughezii fado, spaniolii flamenco şi francezii jazz manouche, genuri muzicale pe care ei le iubesc, le apreciază si le promovează. Noi, românii, avem mahalaua și muzica veche, lăutărească si folclorică, pe care ar trebui să le prețuim și să le promovam mai mult. Noi asta am încercat să facem, în special prin ce am pregătit anul acesta aniversar, spectacolul Amor de Mahala”, ne spune Ioniță, soțul Vioricăi, alături de care continuă o frumoasă poveste muzicală românească.

Promotor al traditiilor si muzicii traditionale, folclorice si lăutaresti vechi, Ioniță din Clejani i-a urcat pe scenă pe vechi artiști, dintre care unii nici nu urcaseră vreodată pe o scenă: Mioara Lincan, alături de Gina, Paula și Giani Lincan, Constantin Fulgerică, George Udilă, Gicu Petrache, Cinoi de la Bobesti, dar și vedeta lăutăriei anilor ‘80 din București, Neluță Neagu. „Am muncit cu cei mai valoroși maeștri ai muzicii lăutărești vechi, împreună am interpretat piese cu un larg spectru stilistic, melodii tradiţionale vechi, cu scopul de a promova și de a atrage publicul tânăr către muzica autentică, românească”, a adaugat Ioniță.

„Tinerii sunt curioși să audă melodii care au povești autentice și aici mă refer la cântecele lăutarilor care făceau nopţi albe pentru a-i distra pe bucureșteni acum 100 de ani prin birturi și cârciumi. Sau melodii ale lăutarilor din perioada comunistă, când cântecele de mahala nu puteau fi cântate decât cu ușile închise. Muzica face parte din istoria noastră și trebuie reamintită și cinstită”, crede lăutarul născut și crescut pe lângă vechii muzicanți din Clejani.


CITESTE SI:

EXCLUSIV/ După 27 de ani de cântat în Statele Unite, încă trage la stână! George Rotaru a doinit printre oi

 
 

Urmărește-ne pe Google News