Irina Margareta Nistor, 63 de ani, care a tradus şi a dublat aproximativ 5.000 de pelicule în anii 80 şi 90 atât la TVR, cât şi pe casete video, este de părere că astfel de decizii “exagerate” nu fac decât să amplifice tensiunile existente după moartea lui George Floyd, bărbatul de culoare care a decedat după ce un poliţist a stat cu genunchiul aproape 9 minute pe gâtul său.
“Mi se pare o exagerare, dar văd că uşor, uşor, îşi revin. Spun că îl vor băga înapoi pe platformă, fiindcă şi-au dat seama câţi abonaţi vor pierde. Asemenea hotărâri nu fac decât să construiască o prăpastie şi mai mare între unii şi alţii. Sigur, rasismul există şi este bine să nu îi dai apă la moară, pentru că te poţi îneca în el”, a spus Irina Nistor.
Noi am mai trăit asemenea poveşti, ştim foarte bine, după 11 septembrie 2001, orice arab, automat, era un posibil terorist. Deci, lucrurile trebuie luate treptat.
Irina Margareta Nistor, pentru Libertatea:
Criticul de film a adăugat că îşi doreşte ca “cineva să aibă înţelepciunea” să pună capăt unor asemenea decizii şi speră că totul va reintra pe făgaşul normal.
“Vreau să sper că lucrurile se vor linişti. Au început cu acest film, de departe cel mai îndrăgit, cel mai «popular», cuvânt care în engleză este mult mai complex decât în limba română. Aici este vorba despre o poveste şi este mai mult decât evident că a existat o Mammy în Sud şi că multe fete au fost crescute de o guvernantă, cum se chema atunci, sau bonă cum se numeşte acum. Dar sper ca cineva să aibă înţelepciunea să stopeze puţin lucrurile”, a explicat Irina Margareta Nistor.
“Faptul că vorbim mult despre acest film nu face decât să îi ajute şi să caute să vadă ce mai găsesc, poate şi «Să ucizi o pasăre cântătoare»… Concluzia este că foarte mulţi nu au văzut filmul şi brusc vor deveni curioşi, pentru că tot ce interzici devine automat interesant, aşa că într-un fel mă bucur pentru că sunt generaţii întregi care l-au ratat şi este păcat să treci prin viaţă fără să vezi «Pe aripile vântului»”, a mai declarat Irina Nistor pentru Libertatea.
Filmul “Pe aripile vântului”, considerat de unii istorici drept rasist, a fost retras de pe platforma HBO Max, în plină mişcare de protest contra rasismului şi a violenţelor poliţiei care vizează persoanele de culoare în Statele Unite după moartea lui George Floyd.
Pelicula, cu Clark Gable și Vivien Leigh în rolurile principale, prezintă o versiune romantică a anilor 1860, în plin război civil între Nord şi Sud.
Lungmetrajul de patru ore, regizat de Victor Fleming şi lansat în 1939, premiat cu 8 Oscaruri, este primul film color din istoria cinematografiei mondiale de asemenea proporții.
În acel context, actriţa de culoare Hattie McDaniel, care a interpretat rolul unei guvernante de culoare în “Pe aripile vântului”, numită “Mammy” în film, a primit şi ea premiul Oscar, devenind primul afro-american care primeşte acest trofeu important.