“De fiecare dată ne plângem de școală. De fapt, cred că știm doar partea care ne doare și mai puțin pe cea care ne mângâie. După două luni și jumătate, votul meu merge clar la profesori. Pentru că la școală există o mulțime de copii care vor și de profesori care pot”, spune, încântată, Irina Păcurariu. Alături de echipa ei, a filmat nenumărate licee și școli din țară și a rămas impresionată. A văzut copii din Făgăraș care învață limba chineză sau profesori care vin la 7 dimineața pentru a pregăti gratuit elevi ai căror părinți nu au bani de meditații. “O să vedem soluții și metode care se aplică în școala românească și despre care habar nu avem. Și asta poate să ne facă să avem un pic de încredere”, spune Irina.
Emisiunea este realizată în parteneriat cu organizația non guvernamentală Junior Achievement, care are ca misiune educaţia economică şi antreprenorială, programele fiind urmate în 39 de țări din Europa și 123 din toată lumea. “Un profesor poate influența într-un an cel puțin 100 de tineri! În 30 de ani de carieră, 3000! E nevoie de 300 de profesori dedicați, pentru a schimba în bine viața unui milion de tineri!”, spun cei de la JA. Pentru a marca 25 de ani în România, fundația s-a alăturat TVR în proiectul dedicat profesorilor.
La fiecare ediție – vor fi șapte emisiuni – vor participa un profesor, un formator de opinie din comunitatea educaţională și un profesionist important din comunitatea de afaceri sau a artelor liberale. Vor fi dezbătute subiecte ca: educarea valorilor, motivarea tinerilor, pregătirea lor pentru viaţă şi profesie, modul în care putem construi folosind resursele de care dispunem. Fiecare emisiune va avea 4 invitaţi, care vor dialoga timp de 50 de minute, moderaţi de Irina Păcurariu. Pe lângă întrebări şi răspunsuri, emisiunea va cuprinde reportaje realizate în şcoli și interviuri cu profesori şi tineri care au reuşit să fie modele de profesionalism şi performanţă în ciuda condiţiilor nu întotdeauna fericite sau prielnice. Proiectul are și o aplicație cu același nume și, la final, va fi organizată o ceremonie în cadrul căreia fundația va oferi premii atât profesorilor, cât și antreprenorilor care au investit în educație. “Premiile sunt valoroase și vor consta în bani, excursii, proiecte, parteneriate. Totul e în valoare de vreo 50.000 de euro”, spune Irina Păcurariu, adăugând că “e o sumă mare, care valorizează munca profesorilor”. Pe parcursul celor șapte săptămâni cât durează emisiunea, tinerii din toată țara vor putea nominaliza profesorii care le-au schimbat modul de a privi lumea și viitorul, iar publicul larg va putea trimite întrebări pentru invitații emisiunilor utilizând aplicația mobilă.
Gazda emisiunii și cea care a stat de vorbă cu toți profesorii, elevii și oamenii de afaceri pe care o să îi vedem de-a lungul celor șapte săptămâni este una dintre cele mai premiate jurnaliste din România, declarată inclusiv Model feminin sau Femeia anului. “Am făcut reportaje din Himalaya până în Silicon Valley, din satul 10 Prăjini și până aproape de Cercul Polar. I-am căutat peste tot pe românii care contează. Am vorbit cu oameni simpli, pe care nu-i știa nimeni și am întâlnit eroi adevărați. Am văzut cum arată sărăcia curată și cum te schimbă milioanele de dolari. Am stat față în față cu mineri, zidari, studenți, infirmiere, IT-iști, profesori, arhitecți, artiști, călugări, înalți prelați, sportivi, ambasadori sau șefi de stat”, se descrie, pe blogul personal, Irina Păcurariu. Are aproape 26 de ani de TVR. “Marele meu noroc e că am schimbat mereu perspectiva din care m-am uitat la lume. Nu mi-am pierdut curiozitatea și sper că asta mă face valabilă în continuare”.
CITEȘTE ȘI