Aflat în 1980 în RDG (Germania Democrată), unde, la un castel izolat, se filmau cadre pentru pelicula “Capcana Mercenarilor”, Jean Constantin a stat în camera de hotel cu actorul și cascadorul Vasile Popa, care a fost distribuit ca actor și cascador în peste 200 de filme.
Motivul? Popa era căsătorit cu o nemțoaică, așa că Jean s-a tras mai aproape de cascador pe motiv de… limbă. “Băi, Țeavă, stau cu tine în cameră, că tu bingănești nemțește, ești frumușel și ai trecere la femei!”, a fost argumentul forte al lui Jean Constantin.
Chiar în prima seară, după o filmare destul de istovitoare, pe o vreme câinească, “Țeavă” a legat o conversație în barul hotelului cu două turiste din Polonia. După două ore și multe pahare consumate, fetele au urcat în camera artiștilor.
“Era o cameră de hotel gen apartament, așa că a avut fiecare locul lui. După o noapte furtunoasă, fetele au plecat. M-am dus la Jean, care, gol pușcă, dormea dus. Când am vrut să dau drumul la televizor, am văzut sub măsuță o pereche de chiloți. L-am trezit și i-am spus: «Bă, Jeane, nu ți-e rușine să-ți lași chiloții aici?». Răspunsul a venit imediat: «Taci, mânca-ți-aș gura ta, Țeavă, că i-am lăsat acolo cu un scop. Mi-am pus banii în ei, să nu mă fure poloneza, și i-am scos din ascunzătoare după ce privighetoarea a părăsit cuibul. Știi doar ce am pățit la “Nemuritorii”»”, a rememorat cascadorul. Jean Constantin se referea la o întâmplare petrecută în Brașov, în timpul filmărilor la “Nemuritorii”, când a fost lăsat letfter de o fată, după o noapte de pomină.
Producătorul delegat și vântul
Vasile Popa continuă povestea: “După acest dialog, Jean s-a culcat la loc, aruncându-mi scurt: «Țeavă, mai lasă-mă să meditez vreo oră, că sunt rupt». Când am văzut că Jean nu se sinchisește să-și strângă chiloții de pe jos, i-am luat eu cu un umeraș și i-am aruncat pe geam. După o oră și jumătate, la recepție, unde era punctul de întâlnire a actorilor, vine Lidia Popiță, producătorul delegat al filmului, având chiloții lui Jean ținuți pe un băț. «Uitați, domnilor, ce mi-a intrat pe geam de dimineață! Nemții ăștia!», a zis Lidia, apoi, scârbită, a dat drumul chiloților. Habar n-am avut că sub camera noastră era cea a producătorului delegat! Iar vântul a făcut restul, ducând chiloții lui Jean în camera Lidiei. Am izbucnit în râs, spre nedumerirea celorlalți, dar nu i-am spus nimic Lidiei până n-am urcat în avionul cu direcția București”.
Acțiunea filmului “Capcana Mercenarilor”, care a avut premiera în 1981, se petrece în anul 1918, în Transilvania de dinaintea Unirii. Un baron local (Gheorghe Cozorici, în film) adună o echipă de mercenari care sădesc teroare într-un sat ardelean. Mercenarilor li se opune un grup de români, conduși de maiorul Andrei (Sergiu Nicolaescu). În peliculă, Jean Constantin l-a interpretat pe Hans, omul de încredere al căpitanului Andrei, iar Vasile Popa, pe unul dintre mercenari.
Șapte lucruri mai puțin cunoscute despre Jean Constantin
- Numele de familie era Jean, iar prenumele, Constantin Cornel. Pe tatăl său în chema Dumitru Jean
- Era de origine greacă, cu toate că mulți îl considerau rom. “Mi-am jucat foarte bine rolurile de țigan și am convins etnia – și nu numai – că sunt de-al lor”, spunea, amuzat, actorul.
- Înainte de a debuta în meseria de actor, a lucrat ca normator într-o fabrică din Constanța. A debutat ca artist la Casa de Cultură din localitate.
- Timp de 30 de ani, a fost actorul Teatrului Fantasio din Constanța, fiind angajat în 1957, în noua secție de estradă.
- Chiar dacă n-a avut copii, i-a iubit foarte mult. Pentru ei a înființat un teatru de păpuși în Constanța. “Mânuiesc păpușile nemaipomenit”, se lăuda actorul.
- N-a urmat o școală de actorie, dar a jucat în 63 de filme! De asemenea, a apărut în numeroase spectacole de divertisment și în show-uri de televiziune.
- Nu îi plăcea publicitatea. “Viața e altceva. Fug de publicitatea făcută cu toptanul. Nici popularitatea nu-mi place”, dezvăluia Jean.
“Mi-am câștigat popularitatea datorită filmelor. În filme nu m-a dublat nimeni niciodată. Am sărit de pe cal, de pe vapor… Pe mine nu m-a lansat televiziunea, ca pe alți colegi. Am apărut la televizor de câteva ori. Când rula un film la cinema unde jucam eu, nici nu dădeam pe acolo. Aveam o jenă”
Jean Constantin, n. 21 august 1927 – d. 26 mai 2010