Festivalul Internațional de Film Independent Anonimul va fi deschis anul acesta de cel mai nou titlu al câștigătorului primului trofeu acordat la Sfântu Gheorghe. În 2004, la prima ediție, câștigătorul competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio. Acesta revine, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858. Această dramă de epocă se vede la Anonimul, în premieră națională, după ce a fost prezentată anul acesta în competiția oficială de la Cannes.
La cea de-a 20-a ediție a Festivalului din Delta Dunării, Ludmila Cvikova face un arc peste timp prin filmele pe care le include în selecția competiției de lungmetraj, reunind cinci dintre cineaștii care au fost prezenți în competițiile Anonimul de-a lungul anilor.
„Pentru această ediție aniversară am decis să nu căutăm să descoperim noi regizori pentru publicul nostru, așa cum o facem în fiecare an, ci să redescoperim regizori cunoscuți și apreciați în edițiile trecute, oferind spectatorilor filmele lor cele mai recente. Rezultatul este un mozaic colorat cu cinci filme ale unor autori remarcabili, cu povești și stiluri atrăgătoare”, declară selecționera.
Ce regizori se întorc în competiția internațională
Prezentat în premieră mondială anul acesta la Cannes în secțiunea oficială Un Certain Regard, filmul iranian „Terrestrial Verses | Ayeh haye zamini” este scris și regizat de Ali Asgari și Alireza Khatami. În 2016, Ali Asgari a concurat pentru Trofeul Anonimul cu „Il Silenzio”, pe care l-a regizat împreună cu Farnoosh Samadi, iar în 2012 era prezent în competiția de scurtmetraj internațional cu „Barbie”. „Terrestrial Verses” prezintă povestea unor oameni obișnuiți care navighează prin constrângerile sociale, într-o serie de clișee și imagini preilustrate.
Semnat de Babak Jalali, „Fremont” a fost distins recent la Karlovy Vary cu Premiul pentru regie. Jalali a fost prezent și în 2016 la ANONIMUL cu „Radio Dreams”, distins în același an cu Tiger Award la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam. Donya lucrează într-o fabrică de prăjituri cu răvaș din San Francisco. Fost translator pentru armata americană din Afganistan, aceasta se chinuie să-și pună viața înapoi în ordine, însă la un moment dat decide să trimită într-una dintre prăjituri un mesaj special.
„Légua”, coregizat de Filipa Reis și João Miller Guerra, vine la Sfântu Gheorghe după selecția din Quinzaine des cinéastes a Festivalului de la Cannes, unde a avut premiera mondială. Cuplul regizoral a mai fost la Anonimul în 2018 cu filmul lor de debut, „Djon Africa”. Acțiunea din „Légua” are loc într-un vechi conac din nordul Portugaliei, unde Ana o ajută pe prietena ei, Emília, o bătrână menajeră hotărâtă să păstreze ordinea, deși proprietarii nu sunt niciodată acolo. Pe măsură ce timpul trece, Mónica, fiica Anei, își provoacă din ce în ce mai mult mama, iar cele trei generații de femei caută să înțeleagă unde își mai au locul într-o lume care se estompează rapid, în care ciclul vieții este reînnoit doar prin finaluri inevitabile.
„Stella in Love | Stella est amoureuse” va fi proiectat în competiția de la Anonimul, în premieră. Filmul selectat în 2022 la Locarno, unde a fost nominalizat la Premiul pentru cel mai bun film, îi urmează debutului autobiografic „Stella” cu care regizoarea Sylvie Verheyde a fost în competiția de la Sfântu Gheorghe în 2009. În anul care va decide viața sa, Stella descoperă celebrul club parizian Bains Douches și anii 80 cu nopțile lor nebune, în timp ce prietenii săi învață, tatăl său a plecat cu o altă femeie, iar mama sa e total deprimată.
Cineastul de origine indiană Sanal Kumar Sasidharana a avut parte de recunoașterea internațională odată cu selecția în competiția de la Rotterdam cu „Sexy Durga” pentru care a fost premiat cu Tiger Award. Cel mai nou film al său, „The Quarrel | Vazhakku”, este o dramă care se transformă încet, încet în thriller. În ziua în care a acceptat să se prezinte în instanță pentru a semna hotărârea de divorț, Siddharthan, care este și avocat, își înșală soția și pleacă într-o scurtă călătorie. Pe drumul de întoarcere se întâlnește cu Sathi și fiica ei, întâmplare ce îl face să-și schimbe total viziunea asupra vieții.
Câștigătorul Trofeului ANONIMUL va fi ales prin vot de publicul festivalului și va primi un premiu în valoare de 3.000 de euro.
Competițiile de scurtmetraje
Pe lângă competiția de lungmetraj, programul festivalului cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, dar și proiecții în afara concursului ce vor fi însoțite de întâlniri și dialoguri între cineaști și public.
Din cele peste 270 de filme înscrise, selecționerul Ionuț Mareș a ales pentru competiția internațională de scurtmetraj 12 titluri ce fac înconjurul lumii în douăsprezece povești dintre care publicul festivalului va trebui s-o aleagă, prin vot, pe cea câștigătoare.
În competiția de scurtmetraje românești sunt 12 filme, dintre care, surprinzător, 8 sunt regizate de femei. Printre acestea se numără: „Vreau să sparg sera” de Teona Galgoțiu, „Venus” de Carina Gabriela Dașoveanu sau „La distanță” de Dana Rogoz.
Filme românești în afara competiției
Anul acesta, la Anonimul, vin în afara competiției: cel mai recent film al regizorului Radu Jude: „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”, lungmetrajul despre Nora Iuga al Carlei Maria Teaha: „De ce mă cheamă Nora când cerul meu e senin” și documentarul „Arsenie. Viața de apoi”, realizat de Alexandru Solomon.
De asemenea, cinefilii pot vedea „Tigru”, debutul în lungmetraj al lui Andrei Tănase, pentru care a lucrat cu un tigru adevărat, actor și în „Viața lui Pi”, dar și „Toate râurile se varsă în mare și marea nu se umple niciodată”, documentarul lui Claudiu Mitcu despre o comunitate rurală din Delta Dunării.