Pentru cei a căror tinerețe s-a derulat înainte (și puțin după anii 90!), Cenaclul Flacăra nu mai are nevoie de vreo descriere. Cei acum tineri ar trebui să știe că vorbim despre o mișcare cu anvengură de fenomen, derulată între anii 1973 și 1985, înființată și condusă de poetul Adrian Păunescu. O serie de concerte desfășurate în toată țara, mai întâi în săli de spectacole, mai apoi pe stadioane. O mișcare culturală, nonconformistă, care a adunat la un loc nume ale unor artiști consacrați – sau care tocmai datorită cenaclului au cunoscut consacrarea. Joia se cânta folk și rock, se recitau poezii, aveau loc momente umoristice sau grave.
Potrivit “Istoriei Cenaclului Flacăra” scrisă de Andrei Păunescu -el însuși prezent pe scenă și în turnee – la Cenaclu s-au lansat ori și-au consolidat cariera: Tudor Gheorghe, Mircea Vintilă, Doru Stănculescu, Vali Sterian, Victor Socaciu, Nicu Alifantis. Sau trupe precum Phoenix, Iris, Voltaj, Holograf, Sfinx, Mondial. La Cenaclu au fost prezenți mari scriitori, actori, regizori: Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Florian Pittiş, Amza Pellea, Radu Beligan, Florin Piersic, Ştefan Iordache. La cele peste 2.000 de manifestări au participat peste 7 milioane de spectatori. Pe scena Cenaclului, Adrian Păunescu a afirmat pentru prima oară în România, încă din 1983, că 1 Decembrie 1918 este adevărata zi naţională a poporului român. În total, manifestările Cenaclului au durat aproximativ 10.000 de ore, adică o medie de circa cinci ore pentru o manifestare. Recordul de durată s-a consemnat la Galaţi, la Gala 1.000, în iulie 1983, când spectacolul a început la ora 18 şi s-a încheiat dimineaţa la ora 7. În drumurile sale prin ţară, cenaclul a străbătut sute de mii de kilometri, cu automobilul, autocarul, camionul, TIR-ul, microbuzul, tractorul, trenul, avionul, motocicleta, bicicleta, vaporul… La Cenaclul Flacăra s-au scris, s-au lansat sau au devenit celebre cântece și refrene ca: “Doamne, ocrotește-i pe români”, “Rugă pentru părinți”, “Viața noastră unde e?”, “Și totuși există iubire”, “Tu Ardeal”, “Trenul fără naș”, “La o cană cu vin”. În 1985, cenaclul a fost interzis de autoritățile comuniste, el fiind reînființat în 1990. A mai funcționat până în 2010.
Ei bine, pe 3 noiembrie 2017, la șapte ani de la moartea lui Adrian Păunescu, Andrei Păunescu a pus la cale un megaeveniment care îi va reuni, pe scena Sălii Palatului, pe aceia care păstrează în suflet spiritul Cenaclului Flacăra. Va fi muzică și poezie. Și, promite Andrei Păunescu, și surprize. Vor fi pe scenă Ștefan Hrușcă, Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Victor Socaciu, Emeric Imre, Doru Stănculescu, Evandro Rossetti, George Nicolescu, Radu Gheorghe, Zoia Alecu, Eugen Cristea. Și mulți, mulți alții.