Maia Morgenstern, una dintre cele mai apreciate actrițe din România, a stârnit o amplă reacţie de solidaritate şi indignare după ce a dezvăluit, într-o postare pe Facebook din 11 ianuarie, că i-a fost pus sub semnul întrebării dreptul de a activa ca actriţă la Teatrul Evreiesc de Stat (TES). Maia Morgenstern, care joacă în acest teatru de 45 de ani, a relatat că a fost victima unei replici jignitoare și umilitoare: „Ce caută asta în teatru?”.
„Astăzi, când am ajuns la teatru, la muncă, la repetiţie, mi-a fost contestat dreptul de a intra. De a mă afla în incinta Teatrului, Teatrul Evreiesc de Stat, unde muncesc de 45 de ani. Se pune sub semnul întrebării dreptul meu de a munci în teatru, ca actriţă. «Ce cauţi tu aici? De ce eşti tu astăzi aici? Cu ce drept?», am fost întrebată.
Am preferat să mă strecor pe lângă pereţi. Să nu răspund. Să nu dezvolt un conflict. Să nu răspund la agresivitate. Dar mi-a stat mintea în loc. Am tăcut. Am greşit.
De multă vreme sunt supusă unor atacuri imunde, mizerabile. Nedemne. Calomnioase. Defăimare. Am încercat să nu pun la suflet. Să mă fac că nu observ. «Te pui cu toţi… treci, dragă, mai departe!» mă sfătuiau mulţi.
Cred c-am greşit. E prea mult. E oribil. Copiii mei au fost alungaţi din TES. Acum e rândul meu?!”, sunt afirmaţiile Maiei Morgenstern pe pagina sa de Facebook.
Reacții vehemente din partea lumii artistice
Postarea actriţei a generat un val de reacţii pe reţelele de socializare. Personalităţi importante ale lumii culturale, precum Oana Pellea, Emilia Popescu, Chris Simion-Mercurian, Victoria Cociaş, Ovidiu Cuncea, Mihaela Miroiu, Aura Corbeanu, Ada Solomon, Vasile Ernu, Virgil Ştefan Niţulescu, Manuela Cernat au condamnat această situaţie și i-au cerut actriței să spună cine a jignit-o.
Oana Pellea, una dintre vocile cele mai active în susţinerea Maiei Morgenstern, a anunţat chiar disponibilitatea de a organiza un protest în faţa Teatrului Evreiesc de Stat. „Eu pot să fiu mâine în faţa Teatrului Evreiesc să protestez pentru asta. Pot? Pot să-mi manifest susţinerea pentru tine! Pentru un artist care onorează România prin talentul său? Spune-mi dacă pot şi acolo sunt”.
Şi regizorul Laurenţiu Damian a venit în sprijinul actriţei: „Când îi spui unui actor «Ce cauţi în teatru?» e ca şi cum i-ai spune «Ce mai cauţi în viaţă?!». Asta ar fi prima lecţie care trebuie predată unui tânăr care bate la porţile artei.
În teatru, nu te duci la serviciu, ci îţi urmezi destinul. Uneori, el, destinul, este miraculos, alteori este neiertător. Naşti în teatru, ca în Matca… mori în teatru, precum Hamlet! Întinereşti, precum Romeo… îmbătrâneşti, uitat de toţi, precum Svedlovidov. Dar numai în teatru!
Nici Lucian Pintilie, nici Márta Mészáros, nici Mel Gibson, nici Theo Angelopoulos nu i-au spus Maiei ce caută ea acolo?! Nici scândura scenei nu i-a spus Maiei «Iar ai venit?!», ci s-a bucurat că e călcată şi, în fiecare seară, aude şi ea aplauzele”.
„Este exclus ca unui artist să i se interzică dreptul de a se exprima prin arta sa. Ca să nu mai vorbim că, prin situaţia descrisă sumar aici, artistei Maia Morgenstern i s-a contestat dreptul constituţional la exprimarea artistică, dar şi libertatea, la fel de constituţională, de a-şi dezvolta spiritualitatea şi de a accede la valorile culturii naţionale şi universale, ori de a crea acele valori”, a scris Hari Bucur-Marcu, expert internaţional în securitate militară.
Maia Morgenstern refuză să dezvăluie numele contestatarului
Deşi numeroase voci au cerut ca persoana care a lansat această replică să fie identificată şi sancţionată, Maia Morgenstern a refuzat să facă public numele acesteia, preferând să păstreze discreţia.
„Sunt total şi definitiv împotriva linşajului. De orice fel, din orice epocă. Linşaj public?! Dar cum se poate altfel? Linşaj public pe reţelele de socializare? Nu are nimic în comun cu dreptatea, cu justiţia, cu adevărul. Cu cinstea. O vâlvătaie ce ţine trei zile”, a subliniat Maia Morgenstern.
„O astfel de atitudine degrabă/iute vărsătoare de «sânge» virtual nu duce la nimic bun. Constructiv. Umilirea publică a unui om, a unei instituţii etc. duce după sine la mai multă suferinţă, mai multă durere. La agresivitate: răzbunare. Să târăşti un om într-un scandal mediatic nu face decât să-l transforme din agresor în victimă, din hărţuitor în martir. Îi conferă vizibilitate, popularitate. O notorietate pe care, altfel, n-o are. Eu n-am să cad în această capcană, n-am să mă las provocată. Iar ispita denunţului, a delaţiunii… e foarte mare, ştiu”, a mai precizat actriţa.
Mesajul ei în faţa acestor „agresiuni”: „Voi alege mereu non-violenţa. Voi prefera pacea, chiar renunţând la orgoliu (mai bine!). Şi voi continua să merg la teatru. Să muncesc, să mă antrenez. Să repet. Să exist! Cu demnitate şi curaj. Înfruntând spaimele şi ispitele!”.
Maia Morgenstern și-a dat demisia de la Teatrul Evreiesc de Stat în noiembrie 2024
Maia Morgenstern, care ocupă funcţia de manager al Teatrului Evreiesc de Stat din 2012, şi-a depus demisia din această poziţie în noiembrie 2024, conform unei declaraţii transmise de TES pentru News.ro. Decizia de acceptare a demisiei urmează să fie luată de Primăria Capitalei. Pe site-ul oficial al teatrului, Maia Morgenstern figurează încă drept manager.
„Eu mi-am depus demisia, cu ceva timp în urmă. Dar nu asta e problema: venisem ca actriţă, la muncă, la repetiţii”, a explicat artista atunci când a fost întrebată cum s-a ajuns la a-i fi contestată prezenţa în teatru.
ciobanudorin_2006 • 14.01.2025, 14:35
Sunt convins ca doar dacă ați spune ca vreți sa colaborați cu Teatrul Dramatic din Galați în secunda 2 veți fi și angajata .Asa ca nu puneți la suflet oameni care nu știu ce vor.Poate asa va întoarceți la origini.Stiti dumneavoastră.