În urmă mai mult de jumătate de secol, solista s-a făcut cunoscută susținând zeci de concerte la Casa de Cultură a Studenților din Timișoara acompaniată de Phoenix, care, ulterior, a devenit cea mai populară formație etno rock românească. 1968 a fost anul în care artista a cunoscut consacrarea în multe turnee, cu trupa legendarului Nicu Covaci, dar și datorită primelor sale apariții la Televiziunea Română, fiind invitată în programul de Revelion de marele regizor Valeriu Lazarov, alături de Margareta Pâslaru, Aurelian Andreescu, Marina Voica și Dan Spătaru.
“A fost o mare bucurie să-l reîntânesc pe Nicu Covaci. Ne leagă o lungă prietenie, din perioada când eram elevă la Școala de Artă Populară din Timișoara și cântam împreună cu Phoenix. Îmi doresc să înregistrez o melodie alături de respectabila formație, iar Nicu mi-a zis că m-ar acompania oricând”, spune Aquilina, poate cel mai exotic nume din istoria muzicii ușoare românești.
Până la momentul emigrării sale (odată cu plecarea sa fiind șterse din arhivele televiziunii mai toate înregistrările făcute), Aquilina Severin a cântat la marile evenimentele muzicale din țară, Festivalul de la Mamaia, Cerbul de Aur, și a reprezentat România în turnee în Cuba (alături de Dan Spătaru), Macedonia, Polonia, Mongolia, Germania Demoncrată și Federală (alături de Petre Geambașu și Margareta Pâslaru), unde s-a stabilit împreună cu soțul și cu fiul său, și unde a fost profesoară de pian.
Prietena cea mai bună a regretatei Stela Popescu, cea care i-a fost și nașă de cununie, Aquilina Severin a continuat să revină acasă periodic, până să se restabilească de dragul colegilor cu care a împărțit mai mult de două decenii scena românească, în special formațiile alături de care a cântat: Electrecord, Sincron, condusă de Cornel Fugaru ori Romanticii, condusă de Mircea Drăgan.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4