Marele om de teatru era internat de mai bine de o săptămână la Spitalul Elias din Capitală. Acesta suferea de o boală gravă, iar la momentul internării starea acestuia era de asemenea, foarte gravă. Dana Safta, directorul medical al Spitalului Elias, a spus că actorul Marin Moraru a decedat duminică, 21 august, la ora 17.30, „în urma unei grele şi necruţătoare suferinţe”.

Marin Moraru a murit. ”Sunt sensibil, iar dacă nu ai suflet de copil înseamnă că ai murit”, spunea actorul

[libgallery id=”1574508′]
UPDATE 22 august, ora 10.40: Marin Moraru a murit, duminică, la 79 de ani. Actorul se afla internat în Spitalul Elias, de aproape două săptămâni. Acesta va fi înmormânat, miercuri, la Cimitirul Bellu din Capitală
UPDATE 22 august, ora 8.15: Marea actriță Carmen Tănase și-a exprimat și ea regretul pentru moartea lui Marin Moraru: „Tăticul meu drag…în lumea AIA poate e mai frumos! Rămîi cu bine!”, a scris actrița Carmen Tănase pe contul de socializar
UPDATE ora 21.40: Premierul Dacian Cioloș a transmis condoleanțe printr-un comunicat de presă: „Marin Moraru a fost unul dintre actorii luminoși care a marcat lumea teatrului și filmului românesc decenii la rând, cum numai cei puțini, atinși de har o pot face. Din păcate, încă o stea a scenei ne părăsește. Rămânem fără o minte sclipitoare, un actor talentat cu un farmec aparte și un om care a fost mereu interesat și de viața cetății. Rămas bun, Maestre!”.
UPDATE ora 20.25. Actorul George Ivașcu a declarat că știa de mai mult timp că Marin Moraru era grav bolnav. El susține că maestrul nu își mai dorea să joace, însă niciodată nu a invocat un motiv.

Marin Moraru a murit. Ce spunea actorul la ultima sa aniversare

UPDATE ora 19.33: Alexandru Arșinel, îndurerat după ce a aflat că Marin Moraru a murit: “Am aflat acum o jumătate de oră! Este cumplit ce se întâmplă. Parcă suntem în fața unui pluton de execuție. A fost decesul lui Radu Beligan, în urmă cu 2 zile am fost la înmormântarea colegului meu, actorul Mihai Gingulescu, iar acum acest uriaș actor”, a spus Arșinel.
UPDATE ora 19.13: Augustin Viziru, declaraţie după ce Marin Moraru a murit: „Era o persoană extrem de bună. Un super om. Foarte drăguț cu toți actorii, mai ales cu noi cei la început de drum. Ne arăta mereu cum să învățăm mai ușor replicile. Avea o slăbiciune pentru mine. Din „criminalule” nu mă scotea. Pentru că eu aveam mereu roluri de bătăuși”.

Marin Moraru a murit. Lucia, soția sa, despre povestea lor de dragoste: „Au fost și momente mai dificile. Un suflet de copil…“

Marin Moraru a murit. Celebrul actor român de teatru şi film Marin Moraru s-a născut pe 31 ianuarie 1937, în Bucureşti într-o familie modestă, de muncitori. A dat examen la Politehnică, a vrut să se facă inginer ori aviator, numai că nepotrivirea „de caracter” s-a simțit foarte repede și a hotărât să-și încerce șansa de actor. A dat examen, nu a reușit din prima. Asta se intampla prin 1957.

La a doua încercare a reușit și a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (I.A.T.C.) „I.L.Caragiale” , clasa profesor Dina Cocea, promoţia 1961, având ca examen de diplomă rolul Agamiţă Dandanache din piesa “O scrisoare pierdută” de I.L.Caragiale.

După absolvirea facultăţii, a activat ca actor pe scenele de la Teatrul Tineretului (1961-1964), apoi la Teatrul de Comedie (1965-1968), la Teatrul Lucia S. Bulandra (1968-1971) şi la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” (1971-1974).

A fost căsătorit cu aceeași femeie Lucica Moraru (Redactor muzical la Radio )de care îl leaga o profunda dragoste și prietenie, și pentru ca s-au cununat pe 29 februarie, ii plăcea să glumească:” noi o putem aniversa numai din 4 in 4 ani. Ne-am cununat pe 29 februarie. Așa că, socotind din 4 in 4 ani, avem doar… 13 ani de când ne-am luat!”.

După o perioadă în care a predat în calitate de conferenţiar universitar la I.A.T.C. Bucureşti (1974-1980), s-a reîntors în anul 1980 la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale”, unde este actor şi în prezent. Marin Moraru a fost un actor care a uluit lumea teatrului – „specialiști”, spectatori și colegi – cu creațiile sale antologice. Spectacole precum „Dale carnavalului”, „Leonce si Lena”, „Nepotul lui Rameau”, „Capul de ratoi”, „Umbra”, „Troilus si Cressida”, „Ocolul pamantului”, „Trei gemeni venețieni”, ori, dupa Revolutie, „Tache, Ianke si Cadar”, „Egoistul”, „Crima pentru pamant” l-au avut în fruntea distribuției… In film Marin Moraru a cunoscut consacrarea deplină pe parcursul anilor 1970 şi 1980, când a fost distribuit în roluri importante din filme-cult ale vremii, regizate de Manole Marcus (Actorul şi sălbaticii, Operaţiunea „Monstrul”), Dan Piţa (Filip cel Bun, Concurs, Faleze de nisip) sau Horea Popescu (Cuibul de viespi) etc.

Actorul care a facut onoare școlii românești de teatru si film a primit în data de 2 martie 2009 premiul pentru întreaga cariera la Gala Premiilor Gopo. Aceasta reprezinta recunoasterea legitima pe care lumea filmului de la noi o acorda contributiei importante pe care a avut-o Marin Moraru la istoria ultimelor 4 decenii de cinematografie din Romania.

Marin Moraru a murit. Era cetăţean de onoare al Bucureştiului

La 72 de ani, modest și boem, a facut din meseria sa o „profesiune de credință” și a fost numit Cetățean de Onoare al Municipiului București.

Urmărește-ne pe Google News