Marin Moraru a murit. După o carieră artistică de peste 50 de ani, Marin Moraru spunea că și-a dorit să fie aviator înainte de a face teatru. ”Am fost respins la vizita medicală. Eram cam slăbuţ fizic. Nu am avut nicio boală, dar nu prea aveam plămânii dezvoltaţi şi un aviator trebuie să fie solid ca structură”, spunea actorul. El a jucat în nenumărate filme, piese de teatru, telenovele, dar însă rolul din „Operaţiunea Monstrul” i-a influențat viața. ”Acest film este încă foarte vizonat, dar n-aş putea spune că acel rol îl consider singurul important. Ar mai fi şi cele din „Toamna bobocilor”, „Actorul şi sălbaticii”, „Ringul”. Până atunci, deloc. Datorită rolului am început să merg la pescuit. Mi-am luat chiar şi scule şi mă duceam singur: eu, lanseta şi bambina. Prindeam atât de mult peşte încât împărţeam la tot blocul. Am prins şi câte 8-9 kilograme de caras, crap, dar pe baltă, că am mers şi la Dunăre, numai că acolo n-am prins nimic. Ce să fac cu atâta? Tot eu trebuia să-l curăţ, să-l gătesc. Le-am dat tuturor”.

Marin Moraru, poveste de dragoste de 52 de ani

Marin Moraru a murit. Marin Moraru a fost căsătorit timp de 52 de ani cu Lucia Popescu Moraru. ”Din 1964 suntem împreună. A fost dragoste la prima vedere. Ne-am cunoscut când ea era studentă în anul întâi la Conservator şi după 3 ani de ţinut de mână, ne-am căsătorit. Am pornit fără nimic, un covor şi-o pernă, şi am adunat încet, încet o casă plină cu bibelouri, cu tot ce trebuie sau ce nu trebuie unui om. Între noi a contat înţelegerea, capacitatea fiecăruia de a lăsa de la el şi faptul că suntem prieteni foarte buni. Iar data căsătoriei noastre este 29 februarie, special am ales-o, ca să serbăm din patru în patru ani şi să nu ne simţim prea longevivi. Sunt sensibil, iar dacă nu ai suflet de copil înseamnă că ai murit, mai ales în meseria asta”, mai spunea Marin Moraru.

[libgallery id=”1574508′]

Marin Moraru a fost un actor care a uluit lumea teatrului – „specialiști”, spectatori și colegi – cu creațiile sale antologice. Spectacole precum „Dale carnavalului”, „Leonce si Lena”, „Nepotul lui Rameau”, „Capul de ratoi”, „Umbra”, „Troilus si Cressida”, „Ocolul pamantului”, „Trei gemeni venețieni”, ori, dupa Revolutie, „Tache, Ianke si Cadar”, „Egoistul”, „Crima pentru pamant” l-au avut în fruntea distribuției… In film Marin Moraru a cunoscut consacrarea deplină pe parcursul anilor 1970 şi 1980, când a fost distribuit în roluri importante din filme-cult ale vremii, regizate de Manole Marcus (Actorul şi sălbaticii, Operaţiunea „Monstrul”), Dan Piţa (Filip cel Bun, Concurs, Faleze de nisip) sau Horea Popescu (Cuibul de viespi) etc.

Actorul care a facut onoare școlii românești de teatru si film a primit în data de 2 martie 2009 premiul pentru întreaga cariera la Gala Premiilor Gopo. Aceasta reprezinta recunoasterea legitima pe care lumea filmului de la noi o acorda contributiei importante pe care a avut-o Marin Moraru la istoria ultimelor 4 decenii de cinematografie din Romania.

La 72 de ani, modest și boem, a facut din meseria sa o „profesiune de credință” și a fost numit Cetățean de Onoare al Municipiului București.

 
 

Urmărește-ne pe Google News