Trupul prezentatoarei va fi depus, începând de mâine, în capela bisericii Doamna Oltea, de pe strada Barbu Văcărescu din Capitală, a anunţat, în această după-amiază, fiul acesteia, Petru.
Marioara Murărescu va fi înmormântată duminică, la cimitirul Cernica.
Realizatoarea TV Marioara Murărescu a încetat din viaţă, azi, la vârsta de 66 de ani. Aceasta suferea de o boală incurabilă – cancer la sân. Ea a mai fost internată de urgenţă, pe 7 iunie, la Secţia de Nerurochirurgie a Spitalului Judeţean Cluj, unde a stat înternată o bună perioadă. Când starea ei de sănătate părea stabilizată, a fost externată, prezentatoarea declarând că luptă din răsputeri pentru viaţa ei.
Marioara Murărescu s-a născut în Bucureşti, la 1 octombrie 1947, în familia unui preot, dar vacanţele le-a petrecut la ţară. „Am fost un copil privilegiat din multe puncte de vedere. M-am născut într-o lume specială, într-o casă de oameni care veneau de la ţară şi care au păstrat bunul-simţ al ţăranului. Eu am venit pe lume la 18 ani de la căsătoria părinţilor mei. Pentru că nu avuseseră copii, s-au apropiat foarte mult de nepoţi şi poate că dragostea pe care au arătat-o faţă de ei i-a ajutat să aibă copilul lor. Părinţii şi bunicii mei erau oameni extraordinari, care ştiau nu doar cum să-şi crească copiii, dar şi să-i ferească de griji. Nu discutau în faţa mea despre problemele lor”, povestea realizatoarea pentru revista “Taifasuri”.
LEGATĂ PE VIAŢĂ DE LOCURILE NATALE
Absolventă a Conservatorului de Muzică “Ciprian Porumbescu” – Bucureşti (promoţia 1972), Marioara Murărescu şi-a început cariera la Radio în 1971, din 1977 urmând să fie angajată la TVR ca realizator de emisiuni folclorice.
“Provin dintr-o familie de preoţi. Tatăl meu, înainte de 1944, a fost protopop de Muscel, apoi – preot în Bucureşti. Mama mea iubea foarte mult arta populară – a coordonat în satul ei o şcoală în care a lucrat covoare. Ca orice preoteasă din acele vremuri, era legată de lumea satului. Iar această dragoste mi-a fost transmisă şi mie. Erau ambii din acelaşi sat, de pe Valea Dâmboviţei, de la Câmpulung. Sunt fericită că azi am reuşit să mă întorc în locurile natale ale părinţilor mei(…)”, povestea Marioara Murărescu într-un interviu acordat ziarului „Timpul” din Chişinău.
Prima încercare de realizare a prestigioasei emisiuni “Tezaur Folcloric” s-a produs în 1978, dar de-abia în 1982 a primit spaţiu fix în grilă.
Printre realizările personale ale acesteia se numără festifaluri de folclor, concerte d ecolinde, emisiuni duplex cu Televiziunea Moldova la Bucureşti şi Chişinău, primul disc de aur “Tezaur folcloric” (1992), prima casetă video “Tezaur folcloric” (2000), lucrarea “Cu ochii lumii” (cuprinzând diverse opinii despre emisiunea “Tezaur folcloric”).
Dintre premiile cu care a fost distinsă amintim câteva: Premiul pentru cercetare pentru lucrarea “Cântecul propriu-zis din Muscel” – 1971, Prix folclorique – 1977, Premiul criticii muzicale “Mihail Jora” – 1993, Premiul Ethnos – 1995, Premiul “Dragoş Vrânceanu” – 1996, Premiul de excelenţă acordat de Fundaţia Ethnos – 1998.