Chiar dacă doar câtorva actori români li s-a dus vestea peste hotare, cel mai adesea în urma unor filme prezentate la festivaluri de prestigiu, se mai întâmplă ca și atunci când urcă pe scenă, ai noștri să fie remarcați de străini. De exemplu, Marius Bodochi este poreclit „Jack Nicholson al României”!
Este și cazul actorului Marius Bodochi de la Teatrul Național I.L. Caragiale din București, care își amintește o întâmplare de la Festivalul Internațional de Teatru NETA, găzduit la TNB în urmă cu trei ani: „A venit cunoscutul regizor albanez Spiro Duni, care m-a văzut jucând. Mi-a zis după spectacol că sunt „Jack Nicholson al României”! Dup-aia, seara, chiar așa mă striga pe aici, îi întreba pe colegi dacă l-au văzut pe Jack”, rememorează amuzat actorul.
Însă se pare că impresia pe care acesta i-a lăsat-o albanezului a fost foarte puternică, întrucât Spiro Duni s-a întors recent la București pentru „Jack Nicholson de România” și chiar i-ar fi propus lui Bodochi o colaborare într-unul dintre spectacolele sale. Informația a fost confirmată de actorul român, care s-a limitat la a spune doar că a fost o întâlnire amicală, la care s-a discutat mult despre teatru și despre proiecte care ar putea deveni comune.
Celebrul actor și regizor Spiro Duni (foto dreapta) s-a născut în 1957 în Elbasan. A absolvit Academia de Arte Albaneză din Tirana în 1983, secția regie teatru, și un masterat la Teatro Nazzionale di Roma, Italia, în 1991. Printre montările sale se numără „Pisica pe acoperișul fierbinte”, „Spre apus” sau „Un fluierat în noapte”. A regizat de asemenea „Omul care a văzut moartea” de Victor Eftimiu, la Teatrul Național din Pristina, „Trei farse” de A. Cehov la Academia de Arte din Tirana, „Negru și mai negru” și „Vedere de pe pod” la Teatrul A. Moisiu, precum și „Cântăreața cheală” la Teatrul Național din Tirana. A semnat și regia „Vizitei bătrânei doamne” la Salem State Theater, Massachusetts, SUA.
A fost distins cu mai multe premii, printre care: Premiul A. Moisiu – 1988 pentru cel mai bun regizor cu piesa „Turnirul”, la Teatrul Skampa din Elbasan; Premiul pentru cel mai bun spectacol și pentru cel mai bun regizor – 1989 cu comedia „O toamnă îngropată-n frunze”, la Teatrul Skampa din Elbasan; Premiul întâi al Festivalului Internațional de Teatru Kosova Infest, pentru cel mai bun spectacol cu piesa Spre vest de Albri Brausha – comedie montată la Teatrul Național din Tirana.
Marius Bodochi este absolvent al Institutului de Teatru din Târgu – Mureş, promoţia 1982, la clasa profesor Constantin Codrescu. A fost actor al Teatrului Naţional din Cluj, în perioada 1985 – 1996, cu peste 25 de roluri interpretate. Ulterior, a fost distribuit de Horea Popescu în „Ondine” la Teatrul Național din București, unde din 1997 până în prezent a mai adunat 23 de roluri. A jucat în spectacole regizate, printre alții, de Mihai Măniuţiu, Gelu Colceag, Ion Cojar, Alexandru Tocilescu, Felix Alexa, Ion Caramitru sau Petrică Ionescu. De asemenea, a mai interpretat roluri la Teatrul Nottara, Teatrul George Ciprian din Buzău, Teatrul de Stat din Constanţa, Theatrum Mundi Bucureşti (2002 – 2004), Circ & Variete Globus (2006-2011), Teatrul de Comedie, Teatrul Municipal Turda, Teatrul de Nord Satu Mare.
Are, de asemenea, peste 20 de roluri în filme de lung și scurt metraj, printre care „Dracula the Impaler” și „Un acoperiș deasupra capului”, în regia Adrian Popovici, „Biblioteca Pascal”, regizat de Szabolcs Hajdu sau „Craii de Curtea Veche”, regia Mircea Veroiu. În 2004 a primit Ordinul “Meritul cultural” clasa I acordat de Preşedinţia României, iar în 2008 a fost numit Cetăţean de onoare al municipiului Cluj-Napoca.
CITEȘTE ȘI