Colegii artistei, de la Opera Braşov, au trimis un mesaj emoţionant pentru a-şi spune durerea la trecerea ei în nefiinţă.
„În cuvinte se măsoară tăcerea, În lacrimi ….. durerea. O umbră neagră aşterne doliu pe Pământ. O altă stea a OPEREI BRAŞOV a fost aleasă să strălucească de sus. Se numeşte MIRELA ZAFIRI – soprană a OPEREI din BRASOV. Ce melodie…câtă muzică este în numele ei! MI-RE-LA…completat apoi de ZAFIRI. Notele muzicale cu care i-a fost predestinat numele de botez: mi…re ..la…sunt parcă sunete Dumnezeieşti …clape de pian…joc vesel şi trist al unui perfect pianist şi al pianului său. ADIO MI-RE-LA îţi spun colegii toţi din OPERA BRAŞOV. ÎŢI MULŢUMIM MIRELA. Cântul tau, zâmbetul tău terminat întotdeauna într-un râs vesel de copil, TU , MIRELA, în sălile de repetiţie, TU ,MIRELA, pe culoarele Operei şi mai ales TU, MIRELA pe scenă …ne-ai lăsat amintiri care ne lasă bogaţi…Ştim însă că vom fi mai trişti fără tine.
Aproape că nu mai este nimic de spus şi totuşi …poate ceva…cumva despre “nespaima“ de moarte : ‘Nu-mi este frică, moarte, de tine! Îmi este decât milă! O milă imensă îmi este de tine! Că tu nu ai mamă care să-ţi moară! Şi nici copii, vreodată nu ai pierdut! Tu n-ai plâns niciodată ….şi niciodată n-ai râs! Neagră şi hâdă nicicând, nimeni, nu a cântat pentru tine'”, se arată în mesajul colegilor de la Opera Braşov.
Mirela Zafiri s-a născut la Lugoj, a studiat pianul, viola şi chitara încă din primii ani de şcoală.
Era licenţiată în canto a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, clasa profesor universitar Georgeta Stoleriu (1997) şi absolventă a Masterului Universităţii de Muzică Bucureşti, specializarea Artă vocală, la aceeaşi clasă (1999).
În anul 2008 a obţinut titlul de Doctor în stiinţă al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Un an mai târziu, Mirela Zafiri a reuşit o performanţă unică în lumea muzicii clasice româneşti, lansând trei CD-uri, dintre care unul triplu. Pentru această performanţă, soprana a fost desemnată „omul anului” la Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România. CD-urile Mirelei Zafiri lansate în acel au fost: ”Mihail Jora – Cântece” (acompaniată la pian de Ana Maria Ciornei), ”George Enescu – şapte cântece pe versuri de Clement Marot” şi „Colinde pentru mama”. Ultimul este un triplu album, care are în total 30 de cântece. Performanţa este unică în muzica românească contemporană.
Mirela Zafiri a susţinut 120 de concerte cu orchestre din Italia, Grecia şi Spania şi a fost invitată la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale. A realizat peste 230 minute de înregistrari radio şi este autoarea cărţii “Fenomenul Mozart”, apărută la Editura U.N.M.B. (2006).
Mirela Zafiri a cucerit numeroase premii şi distincţii în cariera sa: laureată la Festivalul – Concurs ,,Mihail Jora”, Bucureşti, 1998, (Lied), Festivalul – Concurs, ”Ionel Perlea”, Slobozia, 1999, (Lied), Premiul ”Actualităţii Muzicale” pe anul 2000 (Lied), Premiul 1 la Concursul European ”Euterpe” Taranto, Italia, 2002, (canto), Premiul 1 la Concursul ”Citta’ di Castelfidardo”, Ancona, Italia, 2003, (canto), Premiul 1 şi Trofeul de Aur la Festivalul Artelor din Phenian, Coreea, 2003, (canto), Premiul de Excelenţă la Festivalul Naţional al liedului romanesc, Braşov, 2003, Marele Premiu şi Trofeul ”Crizantema de Aur”, Târgovişte, 2004, (romanţe).