Începutul postării lui Dragoș Bucurenci îi vizează pe Mihai Mărgineanu și Aurelian Temișan, doi din cei care au avut cele mai vehemente reacții față de momentul din timpul Premiilor Gopo care a stârnit controverse.
„Înțeleg că un mare actor care a încântat publicul cu versuri sensibile ca „Ce frumoasă ești / Nu te-aș f… să-mi plătești / Să-mi dai banii cu căciula / Nu ți-aș arăta nici p… / Și ce față ai / Când te scoli după f…” s-a arătat consternat de faptul că s-a cântat o manea ieri seară la Premiile Gopo. Un alt mare artist, care cântă cover-uri după (cu adevărat) marea manelistă Romica Puceanu, precum și alți intelectuali fini și-au dat, de asemenea, ochii peste cap în fața unei asemenea blasfemii.
Nu e niciun secret că suntem încă rasiști până-n măduva oaselor, dar e întotdeauna amuzant să vezi că taman cei cărora le pute muzica altora sunt cei ale căror producții muzicale nu miros nici ele tocmai bine”, a scris Dragoș Bucurenci.
Activistul face referire la melodiile „Ce frumoasă ești”, a lui Mihai Mărgineanu, și „Cântă toată mahalaua”, a lui Aurelian Temișan.
Mai departe, Bucurenci vorbește despre dubla măsură, iar pe cei care au criticat interpretarea trupei Kana Jambe, manageriată de Dan Bursuc, i-a numit „patrioții lu pește prăjit”.
„În rest, nicio surpriză în legătură cu dubla măsura. Suntem deschiși la minte, o ardem cool, ascultăm muzică lăutărească, ascultăm Paraziții, ascultăm Corina Chiriac și Mirabela Dauer, ascultăm chiar și manele, dacă sunt vechi, adică de muzeu (Șaraimanul Romicăi Puceanu ce-o fi?!), n-avem nicio prejudecată, dar manelele din zilele noastre chiar sunt sub demnitatea noastră, pentru că, nu-i așa?, asta-i muzică țigănească și la noi în România, în grădina Maicii Domnului, numai țiganii ascultă manele, așa să ne-ajute Dumnezeu.
Frații mei, patrioții lu pește prăjit, întrebați-l pe istoricul Răzvan Theodorescu de unde vine muzica de la „Deșteaptă-te, române!”. O să aveți o mare surpriză, legionari dumneavoastră!
Serios acum, e așa de greu să trăim laolaltă în țara asta, fără să ne mai dăm ochii peste cap când nu ne place cultura altora? Din câte știu, dintr-o manea n-a murit nimeni, dar din rasism, fascism și xenofobie au murit niște milioane de oameni pe continentul ăsta. Totul începe cu dispreț și se termină cu niște hecatombe. Eu încă mai sper că măcar cei mai educați dintre noi vor învăța odată lecția asta.
Dar ce-mi răcesc eu aici tastele? Știu bine că marilor noștri artiști le e indiferent cum vor intra în istorie.
Te trailes bahtalo!”, a mai scris Dragoș Bucurenci.
Citește și:
Ce spune Oana Giurgiu despre momentul cu manele de la Premiile Gopo: „Mi-l asum, susțin și semnez”