Conform deputatului Nicolae Păun, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, peste o sută de sesizări din toată ţara au fost primite la Parlament de la părinţi care reclamă faptul că autorităţile competente nu au respectat drepturile copilului atunci când au decis încredinţarea micuţilor către unul dintre părinţi. Mai mult, în unele cazuri le sunt sesizate deputaţilor abuzuri din partea unor părinţi care, deşi au hotărâri judecătoreşti definitive de a-şi putea vedea copiii, cel căruia i-a fost încredinţat refuză cu bună ştiinţă respectarea deciziilor.
Anchete sociale mai stricte
Pentru a încerca să rezolve vidul legislativ în ceea ce priveşte protecţia copiilor, Nicolae Păun organizează astăzi o dezbatere cu tema “Protecţia şi promovarea drepturilor copilului în legislaţia actuală”.
“Vom lua în dezbatere teme ca monitorizarea cazurilor privind încredinţarea minorilor până la divorţ şi ulterior de către autorităţile tutelare, unificarea şi standardizarea criteriilor privind ancheta socială, desfăşurată de autorităţile competente, pentru a asigura respectarea interesului superior al copilului, dar şi măsuri de prevenire a expunerii excesive în mass-media a minorilor”, ne-a declarat Păun.
Iri şi Moni, la proces peste o săptămână
Încă soţ şi soţie, Irinel şi Monica Columbeanu se vor reîntâlni în sala de judecată de la Buftea, Ilfov, săptămâna viitoare, pe 6 iunie. Atunci, ei ar trebui să se prezinte în faţa magistraţilor cu o înţelegere scrisă şi parafată de un notar, privind custodia micuţei Irina, aşa cum a cerut judecătorul dosarului lor. În caz contrar, procesul de încredinţare a minorei s-ar putea lungi până în toamnă, dat fiind că, de la 1 iulie şi până la 1 septembrie, instanţele intră în vacanţă. După o căsnicie de cinci ani, Irinel şi Monica Columbeanu au decis să divorţeze în această primăvară. Ei se luptă în instanţă pentru custodia micuţei Irina.
Vrea «Tribunale pentru minori»
Deputatul Nicolae Păun (foto), preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, are în vedere şi iniţierea unui proiect de lege prin care să se înfiinţeze “Tribunalele pentru minori”. “Ar fi o schimbare foarte importantă în derularea adopţiilor, a încredinţărilor către unul dintre părinţi, dar şi a anchetelor sociale. Ar exista un personal specializat doar în probleme care îi privesc pe copii şi în acest fel deciziile ar fi luate cu mai mult profesionalism”, a declarat Păun.