În ciuda sechelelor, curajosul Mache nu s-a lăsat doborât și, la aproape 72 de ani, are spiritul încă viu. Cu laba unui picior aproape amputată și artroză la celălalt, artistul face haz de necaz și nu refuză nici o ocazie să amuze oamenii. Într-un interviu exclusiv, Mache (FOTO drepta, alături de Alexandru Arșinel), care se scuză că ”n-are dicția” la el deoarece a lăsat-o la dentist, ne povestește despre istoria care a dat fiori coegilor din breasla artistică.
Mache ”Sulamita”, turnat de colegii de la Teatrul C. Tănase și acuzat de ”subminarea puterii în stat”
Scăpat initial de vigilența securității datorită unui nepot al lui Ceaușescu, umorul său acid a dus la reținerea sa, pe 30 noiembrie 1988, după o glumă în care, în autocarul de turneu, le-a explicat unor muzicieni din Republica Democrată Germană că domnul și doamna ale căror chipuri sunt omniprezente sunt, de fapt, Richard Burton și Elizabeth Taylor. Dosarul său – pe care acum îl are dosit acasă, cu multe nume conspirative și cele reale acoperite – îngroșat în trei ani de filaj și note, n-a mai putut fi ascuns de acestă dată. Chiar colegii cu care pleca în turneu, actori și tehnici de la Teatrul de Revistă ”Constantin Tănase”, au semnat note în care relatau modul în care Mache ”făcea glume despre aparatul executiv în fața unor femei de moravuri ușoare” și au povestit că îl imita constant pe primul fiu al poporului. Așa a ajuns să fie acuzat și de ”subminarea puterii în stat”, practic singurul artist român învinuit și cercetat de așa ceva. Ar fi urmat un proces, dar, din fericire, în lunile relativ tulburi dinaintea Revoluției, autoritățile au hotărât să-l cerceteze în libertate. Asta după ce i-au distrus cariera, a fost concediat de la primul teatru de revistă al țării și i s-a restricționat dreptul de a mai evolua în public.
”Nu, nu am fost curajos, am fost nebun și asta m-a costat însăși sănătatea, am făcut diabet și aproape că mi-am piedut laba unui picior. Mi-a plăcut să-I fac pe oameni să râdă indiferet de consecințe”, povestește artistul, unul dintre ultimii din generația de aur a comediei românești, prietenii săi Dem Rădulescu, Puiu Căinescu, Ștefan Bănică, Jean Constantin ori Anda Călugăreanu și Dan Spătaru nemaifiind printre noi.
FOTO Mihai Ioan ”Mache” (al treilea din stânga, pe scena teatrului Constantin Tănase, în 1980, alături de legendarul Luigi Ionescu)
TABLOUL DE FINAL AL REVISTEI LUI MAXIMILIAN LA „ BOEMA ” TEATRUL „ C . TĂNASE ” –1980 !EU LÂNGĂ LUIGI IONESCU !
”În martie 1989 mi-au dat drumul sub observație. Mulți dintre actorii cu care am fost în zeci de turnee se fereau de mine ca de râie, puțini mi-au rămas aproape”, își aduce aminte comicul, care la 16 ani a debutat cu rolul unui personaj de 82 de ani. Același rol l-a adus, în 1969, de pe scena unui școli fără nume din Giulești, pe scena teatrului Constantin Tănase. Practic acolo a fost remarcat de marele texier Puiu Maximilian și chemat să se alăture actorilor de la ”comedie”.
Mihai Ioan: ”Abia aștept să mă întâlnesc în Ceruri cu prietenii mei, marii artiști ce s-au dus. Nu prea mai am frați, nici așteptări”
”Nu mai am prieteni aici pe pământ, nici nu mai vreau, dar câți mă așteptă acolo…Nu prieteni d-aștia din fața blocului, de la mine de pe stradă. Vom face spectacole bune pe lumea cealaltă. Asist, dar și particip din plin, trecând prin varii sentimente, la îmbătrânirea mea! Sunt uneori trist, alteori vesel, mulțumit sau nu, haios dar și ciufut. Mă impresionează pentru prima data unele întâmplări pe care le ignorasem până acum, uneori dau năvală peste mine chiar și amintiri uitate, plâng de bucurie sau de supărare, din ce în ce mai rar mă extaziez, din ce în ce mai des sunt melancolic, nu prea mai am așteptări! Ei bine, la toate aceste trăiri aș vrea să ajungă și tinerii de azi, mai ales cei care nu-I suportă pe bătrâni ori bătrânețea! Să știți că am avut o tinerețe mult mai frumoasă și mai plină de tumult decât ce trăiți voi acum. Și nu regret că am îmbătrânit. Mulți nu au avut privilegiul asta”, declamă artistul care, după 50 de ani dedicați spectacolului, are o pensie de 7 milioane lei.
Citește și: Ei sunt cei mai bătrâni câștigători la loto din istoria Marii Britanii. Acum au în conturi 18.1 milioane de lire