2016 – Leonardo DiCaprio a fost premiat cu Oscarul pentru “cel mai bun actor”
După șase nominalizări și 27 de ani de carieră, Leonardo DiCaprio a reușit să câștige mult-râvnitul trofeu pentru rolul din The Revenant. Până atunci, internauții parcă făcuseră o adevărată campanie, iar Leo era ținta glumelor, deoarece fusese nominalizat de atâttea ori, însă nu reușise să se impună.
În timpul discursului de mulțumire, Leonardo DiCaprio a atras atenția asupra încălzirii globale, el fiind un susţinător înflăcărat al cauzelor ecologiste.
Anul acesta, Leonardo DiCaprio se întoarce pe scena Oscarurilor, în calitate de prezentator.
2016 – Monologul lui Chris Rock, legat de scandalul “rasismului” de la Hollywood
În 2016, gala Premiilor Oscar a fost marcată de un scandal de proporții, după ce niciun actor de culoare nu a fost nominalizat. Multe staturi de la Hollywood au boicotat gala de decernare a premiilor, iar gazda Chris Rock și-a rescris monologul, vorbind despre absența actorilor de culoare de pe lista nominalizărilor.
El a ironizat atât Hollywood-ul, cât şi pe actorii şi regizorii afro-americani care au boicotat ediţia de anul acesta. Chris Rock nu s-a ferit să spună că Hollywood-ul este „rasist”, dar i-a luat de asemenea peste picior pe cei care au boicotat a 88-a ediţie a premiilor Oscar. Actorul de culoare a pledat pentru diversitate în filme, cerând oportunităţi egale pentru actorii afro-americani şi cei albi.
Anul acesta, Academia americană de Film s-a asigurat că nu se va repeta scenariul. Așa că la premiile Oscar 2017 sunt nominalizați nu mai puțin de șase actori și un regizor de culoare.
2014 – Cel mai îndrăgit selfie din istorie, realizat de Ellen DeGeneres
Ellen DeGeneres a reușit să scrie istorie, după ce a realizat un selfie, care avea să devină cea mai apreciată fotografie. Pe lângă simpatica prezentatoare, alți actori de calibru de la Hollywood apar în poză: Brad Pitt, Angelina Jolie, Julia Roberts, Meryl Streep, Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Jared Leto sau Kevin Spacey.
Imaginea a făcut rapid înconjurul Internetului, iar site-ul de socializare pe care a fost postată nu a mai funcționat pentru câteva zeci de minute. În total, aproape 2,2 milioane de persoane au apreciat fotografia, iar peste 3,2 milioane au distribuit-o.
If only Bradley's arm was longer. Best photo ever. #oscars pic.twitter.com/C9U5NOtGap
— Ellen DeGeneres (@TheEllenShow) March 3, 2014
2014 – Matthew McConaughey și Jared Leto, discursuri memorabile
Matthew McConaughey a fost premiat cu Oscarul pentru rolul său din Dallas Buyers Club, în timp ce colegul său Jared Leto a fost răsplătit cu trofeul pentru categoria “cel mai bun actor în rol secundar”.
Cei doi au avut discursuri memorabile, Jared Leto dedicând premiul celor care au pierdut lupta cu virusurul HIV.
“Premiul acesta este pentru cei 36 de milioane de oameni care au pierdut lupta cu virusul HIV și pentru toți cei care s-au simțit judecați pentru cine sunt sau pentru persoana pe care ați ales să o iubiți. În seara acesta, stau în fața lumii cu voi și pentru voi”, a afirmat Jared Leto.
„
El nu a uitat să o menționeze pe mama sa, dar și să transmită un mesaj de susținere pentru cei din Ucraina șI Venezuela, țări care se confrunta atunci cu revolte interne puternice.
2013 – Jennifer Lawrence a căzut
În 2013, Jennifer Lawrence a câștigat Oscarul la categoria “cea mai bună actriță” pentru interpretarea ei din Silver Linings Playbook. În timp ce se îndrepta către scenă, actrița s-a împiedicat în rochie și a căzut pe scări. Ea a fost ajutată de actorul Jean DuJardin, care i-a întins mâna.
Istoria premiilor Oscar: 2010 – Sandra Bullock, cea mai bună, dar și cea mai slabă actriță
Actrița Sandra Bullock a reușit o performanță inedită. Ea a câștigat Zmeura de Aur pentru cea mai slabă actriță cu rolul din All About Steve, iar a doua zi a devenit cea mai bună actriță, pentru rolul din A Blind Side.
2010 – Prima femeie regizor premiată cu Oscar
Kathryn Bigelow a reușit să scrie istorie, devenind prima femeie regizor premiată cu Oscar pentru pelicula The Hurt Locker. Ea a reușit chiar să-l învingă pe fostul ei soț, regizorul James Cameron.
2009 – Heath Ledger, premiat postum
Moartea actorului Heath Ledger a șocat întreaga lume, în 2008. Îndrăgitul actor a murit în urma unei supradoze accidentale de medicamente. Șapte luni mai târziu, actorul a fost premiat cu premiul Oscar, la categoria “cel mai bun actor în rol secundar”, pentru interpretarea sa din The Dark Knight. Familia lui Ledger a primit premiul în numele lui, urmând ca trofeul să îi fie oferit fiicei lui Heath Ledger, Matilda, după ce aceasta va deveni majoră.
2003 – Adrien Brody o sărută pe Halle Berry
Adrien Brody a devenit, la 29 de ani, cel mai tânăr actor premiat cu Oscarul pentru rolul său din filmul Pianistul. Actorul a urcat rapid treptele, iar când a ajuns pe scenă a sărutat-o apăsat pe Halle Berry, care a rămas ușor buimăcită. Ulterior, acest sărut a ajuns în ziarele din întreaga lume, iar ani mai târziu chiar s-a scris că ar fi fost o formă de agresiune sexuală.
2002 – Halle Berry a devenit prima femeie de culoare premiată cu Oscar
Halle Berry a fost premiată cu Oscarul pentru interpretare sa din Monster’s Ball, devenit prima femeie de culoare premiată cu râvnitul trofeu. “Momentul acesta este mult mai mare decât mine”, a spus ea într-un discurs memorabil.
1999 – Roberto Benigni s-a urcat pe scaune
Cea de-a 71 ediție a Premiilor Oscar a fost acaparată de actorul Roberto Benigni. Pelicula sa “Life is Beautiful” a câștigat trei trofee. Momentul în care actorul italian a aflat că este câștigătorul categoriei “cel mai bun film străin” a rămas în istoria Premiilor Academiei Americane de Film.
Sophia Loren i-a strigat numele “Roberto”, iar acesta s-a urcat pe scaunele din sală de fericire, fiind ajutat de Steven Spielberg să-și mențină echilibrul. Apoi, el a sărit pe scenă și a sărutat-o pe Sophia Loren.
1997 – Cuba Goodind Jr. a țipat ca să acopere orchestra
Cuba Gooding Jr. a fost premiat cu Oscarul la categoria “cel mai bun actor în rol secundar” pentru rolul din Jerry Maguire. Discursul său de mulțumire a devenit însă prea lung, așa că orchestra a început să cânte. Chiar și așa, actorul a continuat să vorbească, țipând ca să acopere orchestra.
1996 – Christopher Reeve, aplaudat în picioare
Actorul Christopher Reeve a apărut la gala Premiilor Oscar din 1996 în scaun cu rotile, fiind aplaudat în picioare de toți cei aflați în sală. El i-a îndemnat, într-un discurs emoționant, pe colegii de la Hollywood să facă mai multe filme despre cauzele sociale.
1974 – Un bărbat a apărut gol pe scenă
În momentul în care actorul David Niven se pregătea să o introducă pe Elizabeth Taylor, un bărbat a apărut în pielea goală pe scenă.
1973 – Marlon Brando a refuzat Oscarul
Celebrul actor a câștigat Oscarul pentru rolul din “Nașul”, însă l-a refuzat. În locul lui, el a trimis o femeie de origine amerindiană.
“El regretă că nu poate accepta acest premiu generos, motivul fiind tratament aplicat de Hollywood împotriva populației de origine amerindiană”, a declarat pe scenă femeia.
1972 – Charlie Chaplin, premiat pentru întreaga activitate
Charlie Chaplin a fost aplaudat timp de 12 minute, în momentul în care a apărut pe scenă pentru a ridica Oscarul pentru întreaga activitate. Evenimentul a marcat revenirea sa în SUA, după un exil de 20 de ani, în urma acuzațiilor că este comunist.
1969 – Barbra Streisand și Katharine Hepburn au împărțit Oscarul
Actrițele Barbra Streisand și Katharine Hepburn au fost premiate amândouă cu Oscarul pentru “cea mai bună actriță”, după ce au primit un număr egal de voturi. Cu toate acestea, Streisand a fost în centrul atenției, deoarece Katharine nu a participat la gală.
Câștigătorii premiilor Oscar 2017 sunt anunțați pe 26 februarie, însă principalul favorit este considerat musicalul „La La Land”, care a strâns 14 nominalizări, reușind să egaleze recordul stabilit de „Titanic” și „All About Eve”. Totodată, Emma Stone și Ryan Gosling sunt văzuți ca principalii favoriți pentru categoriile cea mai bună actriță/cel mai bun actor.
Un producător român se află în cursa pentru Oscar 2017. Mai precis, lungmetrajul ”Toni Erdmann”, o coproducţie cu participare românească, ar putea să fie câștigătorul titlului „cel mai bun film străin”. Astfel, Ada Solomon devine primul producător din istoria cinematografiei românești care este nominalizat la prestigiosul trofeu oferit de Academia Americană de Film.
Cea de-a 89-a gală de decernare a premiilor Oscar va avea loc pe 26 februarie la Dolby Theatre din Los Angeles, evenimentul fiind prezentat de Jimmy Kimmel.
LISTA NOMINALIZĂRILOR LA PREMIILE OSCAR 2017
Citește și:
- Prânzul nominalizaților la Oscar. Toate vedetele, într-o singură poză
- Musicalul “La La Land”, cele mai multe nominalizări la Premiile Oscar 2017
- Oscar 2017 | Ada Solomon, primul producător român în lupta pentru un Oscar
- Concurență acerbă la Oscar 2017 pentru cel mai bun actor în rol principal
- Premiile Oscar 2017. Un nou record la nominalizările de anul acesta. Pe listă se află un regizor și șase actori de culoare
- Meryl Streep și-a doborât propriul record. Actrița are o nouă nominalizare la Oscar
- Nominalizări la Premiile Oscar 2017. Emma Stone și Natalie Portman, favorite la titlul pentru cea mai bună actriță, în rol principal