Dragoș Pătraru, jurnalistul cunoscut pentru informațiile valoroase pe care le oferă în domeniul sănătății, a adus recent în atenție un subiect de interes major pentru români în perioada sărbătorilor: cozonacii din supermarketuri. În cea mai recentă ediție a emisiunii „Starea Sănătății”, acesta a analizat ingredientele a opt tipuri de cozonaci cumpărați din marile lanțuri de magazine, descoperind detalii surprinzătoare.
„Am verificat ce s-a făcut la noi în materie de cozonaci, mă refer la studii care să le ofere consumatorilor informații utile. Ca de obicei, cei de la Asociația Pro Consumatori au fost pe poziții și în 2021, ei au făcut o cercetare cu privire la cozonaci produși în brutăriile din marile lanțuri de magazine. Unii cozonaci erau mai curați, alții aveau până la 19 aditivi. Altora le lipsea declarația nutrițională”, a spus Dragoș Pătraru la Starea Sănătății.
„Cozonacii produși în unitățile proprii de tip Brutărie ale marilor lanțuri de magazine alimentare nu au nimic din rețeta tradițională a cozonacului”
Jurnalistul a explicat că, după o examinare atentă a etichetelor și consultarea unui studiu realizat de Asociația Pro Consumatori (APC), multe dintre produsele disponibile pe rafturi conțin aditivi, coloranți și alte ingrediente care nu sunt tocmai benefice pentru sănătate. În cadrul emisiunii, jurnalistul a evidențiat declarația lui Costel Stanciu, președintele APC, care a subliniat importanța citirii etichetelor și evitarea cozonacilor cu prea mulți aditivi sau ingrediente de calitate îndoielnică.
„Cozonacii produși în unitățile proprii de tip Brutărie ale marilor lanțuri de magazine alimentare nu au nimic din rețeta tradițională a cozonacului. În compoziția cozonaciloranalizați, experții APC au identificat următoarele ingrediente: premix pentru cozonaci, făină de porumb, făină de soia, șrot de soia, pesmet, amidon, margarină, fibre din citrice, albuș de ou pudră, zer praf și alte tipuri de extracte. Le recomand consumatorilor să nu se lase induși în eroare de prețul mic și denumirile atrăgătoare ale acestor produse, să citească eticheta și să facă alegeri având în vedere calitatea ingredientelor”, a declarat conf, univ, dr, Costel Stanciu, președinte APC, potrivit cancan.ro.
„Calitatea ingredientelor. La treaba asta nu se gândesc deloc cumpărătorii”
Dragoș Pătraru i-a încurajat pe români să acorde prioritate preparării cozonacilor în casă, punând accent pe utilizarea unor ingrediente naturale și sănătoase.
„Mare vorbă e asta… calitatea ingredientelor. La treaba asta nu se gândesc deloc cumpărătorii. Chiar și atunci când pare că un produs din ăsta ultraprocesat e mai curățel, înțelegi că nu ar avea cum să coste atât de puțin, dacă ar fi ceva mai de calitate. Așa că, mai ales când vine vorba despre astfel de produse pe care le putem face în casă, de sărbători, sfatul meu este să faceți asta, să vă preparați cozonacii singuri acasă. Nu uitați să consumați orice produs după ce ați citit eticheta”, a mai precizat Dragoș Pătraru.
Acest subiect vine ca un semnal de alarmă, mai ales în contextul în care, în perioada sărbătorilor, cozonacii sunt printre cele mai consumate produse. Emisiunea a reușit să atragă atenția publicului asupra alegerilor alimentare pe care le fac și a importanței sănătății în această perioadă festivă.