Aprilie e luna AGA la Banca Transilvania. Si toate indiciile arata ca Robert Rekkers – unul dintre cei mai bogati executivi din sistemul bancar – are in fata altfel de obstacole decat cele din 2007.

 

de Mihaela Pantea

 

Un an tulbure pentru pietele financiare, in care si competitia pe piata romaneasca se inaspreste, un an in care nu e deloc exclus ca actionarii sa decida vanzarea bancii – poate chiar la AGA din 22 aprilie, dupa cum a lasat sa se inteleaga CEO-ul Robert Rekkers in interviul cu MONEY EXPRESS -, un an in care cea mai mare banca cu capital romanesc si-a bugetat o crestere cu 25% a profitului operational si un plus de 40% pentru active. Cam asa ar putea fi descris, intr-o singura fraza, mediul in care va opera anul acesta banca fondata de un grup de oameni de afaceri din Cluj. Banca Transilvania (BT) a incheiat 2007 pe locul al patrulea in sistem – „chiar m-a surprins ca am iesit pe patru…”, spune Rekkers, amintind ca in octombrie pozitia era inca ocupata de grecii de la Alpha Bank.Da, nu stiu exact ce s-a intamplat, am inteles ca au mutat niste credite de la sucursala din Romania la „ mama „, in Grecia. Si ei sunt focusati pe profitabilitate”, spune Rekkers.

 

NICI O PRESIUNE. Bancherul olandez, care si-a petrecut ultimii zece ani in Romania – schimband la un moment dat Bucurestiul pentru Cluj si multinationala ABN Amro pentru „o bancuta” fondata de romani – evalueaza ardeleneste perspectivele lui 2008. Spune, de altfel, ca „oamenii din Transilvania sunt mai aproape, ca fire si cultura, de oamenii din Olanda”. Acum gaseste, de pilda, ca ceea ce se intampla pe pietele internationale transforma in avantaj faptul ca Banca Transilvania nu depinde de resursele unei banci-mama occidentale. Nici nu simte de altfel, in acest moment, ca i-ar lipsi resursele. Aminteste, de exemplu, de imprumutul sindicalizat de 60 de milioane de euro obtinut de la fostul sau angajator vreme de 16 ani, ABN Amro, si de resursele rezultate din vanzarea BT Asigurari anul trecut catre Groupama, din valoarea totala de circa 100 de milioane de euro Banca Transilvania incasand circa 90 de milioane de euro. O parte din bani au fost incasati anul trecut, o parte anul acesta, in ianuarie. Tot Groupama ii va furniza resurse, dupa toate probabilitatile, si in 2008. Grupul financiar francez, spun surse de pe piata citate de „Business Standard”, e pe punctul de a semna contractul de cumparare a societatii de asigurari Asiban. Din aceasta afacere, BT – care detine circa 25% din actiuni – ar urma sa incaseze aproape tot atat cat a obtinut din vanzarea BT Asigurari, daca valoarea vehiculata pentru Asiban, de circa 350 de milioane de euro, se va dovedi apropiata de realitate. Si sa nu uitam un lucru: in actionariatul BT intra, cu o detinere de circa 15%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), fapt care ii poate asigura bancii conduse de Rekkers confortul financiar cand vine vorba de finantari avantajoase. „Sunt foarte implicati cei de la BERD, spun ca sunt foarte multumiti si ca nu au de gand deloc sa isi vanda participatia”, spune bancherul atunci cand i se pune intrebarea asociata aproape obsesiv, in ultimii doi ani, Bancii Transilvania.

 

„ACTIONARII VOR DECIDE”. Raspunsul dat pana acum de oficialii bancii a fost categoric: „Nu vindem”. Reactia lui Rekkers in interviul cu MONEY EXPRESS e, in mod logic, acelasi. „Semnalul pe care eu l-am primit, deocamdata, este ca ei (actionarii – n.r.) nu vor sa vanda”, explica el. Rekkers admite ca unele contacte au existat, dar spune ca dupa stiinta lui n-a fost niciodata vorba, pana acum, de vreo oferta concreta pentru o suma care sa-i faca pe actionari sa-si reconsidere pozitia.

Anul 2008 ar putea aduce noutati: la AGA de luna aceasta – data anuntata e 22 aprilie – nu e exclus ca actionarii sa-si reevalueze pozitia in chestiunea vanzarii. „Acolo (in AGA – n.r.), actionarii vor decide pana la urma ce vor sa faca cu banca, daca vor sa o vanda”, spune CEO-ul BT.

 

Continuare in MONEY EXPRESS

Sursa: MONEY EXPRESS

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News