Pentru publicul din România și pentru iubitorii muzicii tradiționale, numele Narcisa Suciu rămâne un reper inconfundabil al artei vocale autentice. Cu o carieră muzicală impresionantă și un palmares de excepție, Narcisa Suciu a fost invitată la emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”.
În emisiunea de la Kanal D, cântăreața a mărturisit că și-a dorit să se retragă la mănăstire după ce mama ei s-a stins în viață. Părinții Narcisei Suciu au murit când ea era foarte tânără. Narcisa avea doar 17 ani când a dorit să se călugărească, iar tatăl ei nu a fost de acord. Artista a fost în audiență chiar și la episcopul de Baia Mare, pentru că avea nevoie de acordul unui adult.
„Eu nu văd mănăstirea ca pe un loc în care te ascunzi. Rămâne în calculul meu pentru la un moment dat. Poate nu săptămâna asta sau anul ăsta. Am și fost la Mănăstirea Bârsana și am stat o vreme cu maicile de acolo. M-a invitat maica stareță.
Eu văd mănăstirea ca pe un loc în care îți permiți să te uiți un pic în tine, să înțelegi mai bine lumea în care trăiești, să te apropii mai mult de Dumnezeu. Nu se poate călugări oricine, dar dacă te duci la poarta mănăstirii și mărturisești că vrei să rămâi acolo, te primesc.
Trebuie să te primească. E casa lui Dumnezeu și toată lumea trebuie să aibă acces acolo”, a dezvăluit Narcisa Suciu, la emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”, de la Kanal D, potrivit click.ro.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 10„Bunicul meu făcea exorcizări!”
Bunicul matern al cunoscutei artiste a fost un preot greco-catolic, acesta primind dezlegare de la arhiepiscop să facă chiar exorcizări.
„Bunicul meu era un preot la care era foarte multă lume. De la oameni foarte tineri, la cei mai în vârstă. A fost un om de care mi-a fost frică în momentul în care am făcut un copil fără să fiu căsătorită legal. Dar el mi-a spus: «Ai făcut cel mai bun lucru pe care puteai să-l faci!».
Am zis că, deși sunt așa cum sunt și am o problemă cu supunerea și cu ascultarea, poate că aș putea să-mi găsesc loc acolo. Mi s-a părut că e pentru mine (n.r. – când s-a dus, în tinerețe). Dar răspunsul episcopului a fost: «Nu știu dacă tu ești una dintre ele!»
Exorcizarea pe care o făcea bunicul nu e ca aceea pe care o vedem în filmele de la Hollywood. Sau la televizor. Exorcizarea reprezenta exact momentul acela în care un om ajungea la bunicul meu, îi spunea ce probleme are, iar el îi spunea ce are de făcut – mătănii, rugăciuni. Iar apoi îi pregătea o amuletă. Nu era musai o cruciuliță, putea fi un medalion. Le făcea cu mâna și în lucrul manual punea toată energia lui pozitivă și se ruga în timpul acesta.
Când i-l dădea bolnavului, avea impresia că a pus în bucățica respectivă de lemn sau lut tot ce avea el mai bun. El întotdeauna m-a văzut așa cum eram. Întotdeauna mi-a zis că am un dar pe care puțini oameni din lume îl au. Și că dacă nu îl voi folosi ca să îi ajut pe cei din jur, o să mi se ia”, a mai spus Narcisa Suciu, la Kanal D.
Detalii despre viața artistei Narcisa Suciu
Narcisa Suciu, artistă de talie internațională, este cunoscută pentru vocea sa plină de sensibilitate și pentru interpretarea inconfundabilă a colindelor și cântecelor tradiționale românești. Cu o carieră ce se întinde pe mai multe decenii, aceasta a reușit să câștige inimile publicului din țară și din întreaga lume.
Momentul care i-a adus faima internațională a fost locul 3 obținut la Festivalul Cerbul de Aur în anul 1997, un eveniment muzical de referință în România. În plus, în 2003, la Festivalul Celor 3 Mări din Varna, Narcisa Suciu a fost desemnată „Cea mai bună voce feminină din Balcani”, recunoaștere care a consolidat poziția sa de artistă de prim rang în industria muzicală.
Narcisa Suciu este un reprezentant autentic al tradițiilor maramureșene, iar prin muzica sa transmite și păstrează această moștenire culturală valoroasă. De asemenea, artista detine și cetățenia finlandeză, aceasta stabilindu-se în Finlanda în urmă cu 13 ani. În plan personal, Narcisa Suciu este căsătorită și are o fiică.