Dirty Dancing / Dans murdar
Unul dintre cele mai îndrăgite musical-uri din toate timpurile, Dirty Dancing n-i aduce pe scenă pe Patrick Swayze și Jennifer Grey. El, instructor de dans, o antrenează pe ea în speranța că vor deveni parteneri în lumina reflectoarelor.
Toate repetițiile lor conduc la mult mai mult decât o simplă relație profesională, însă tatăl fetei are motive să se opună vehement legăturii.
Men in Black 1 & 2 / Bărbați în Negru
Înainte ca Tessa Thompson și Chris Hemsworth să îmbrace costumele negre în dezamăgitorul MIB: International, un alt duo făcea legea în organizația secretă.
Will Smith și Tommy Lee Jones fac pereche în aceste două comedii-SF clasice din 1997 și 2002, în rolurile unor agenți care protejează lumea de amenințările extraterestre. Problema e că invadatorii sunt chiar aici, bine camuflați printre noi.
Spider-Man: Homecoming / Omul-Păianjen: Întoarcerea acasă
În a treia versiune cinematografică a lui Spider-Man din 2002 încoace, liceanul Peter Parker (Tom Holland) se zbate să găsească un echilibru între viața de școlar și cariera de supererou. Cățărătorul pe pereți îl înfruntă aici pe Vultur (Michael Keaton), infractor dotat cu un costum zburător de ultimă generație, construit pornind de la o tehnologie… extraterestră.
Spidey va descoperi că Vulturul nu-i un tâlhar oarecare, ci un individ inteligent și viclean care și-a înfipt ghearele până și în viața personală a eroului. Avem parte de un antagonist memorabil și de una dintre cele mai spectaculoase răsturnări de situație pe care mi le pot aminti din vreun film cu supereroi.
The Spy / Spionul
„Cameleonul” Sacha Baron Cohen, cunoscut pentru rolurile lui Borat, Brüno sau Ali G, intră de această dată în pielea unui agent secret, la polul opus față de lucrările comice cu care ne-a obișnuit. Mai precis, el interpretează un funcționar israelian devenit agent secret, pe nume Eli Cohen – personalitate istorică reală.
Evenimentele acestei miniserii de 6 episoade se desfășoară în Siria anilor 60, perioadă în care Eli Cohen și-a riscat constant viața, spionând pentru serviciile secrete israeliene.
83% dintre criticii site-ului Rotten Tomatoes recomandă „The Spy”, lăudând prestația dramatică a lui Baron Cohen.
The I-Land (12 septembrie)
Ne mutăm acum atenția către un alt serial original marca Netflix, pe care administratorii platformei îl descriu ca fiind „tulburător, sinistru și violent”.
Facem cunoștință cu un grup de persoane care nu se mai cunosc nici ele pe sine, după ce memoria le-a fost ștearsă. Gașca se trezește naufragiată pe o insulă ostilă, înconjurată de pericole fizice și psihologice, unde trebuie să lupte pentru supraviețuire.
Aici vor descoperi o nouă latură SF a realității, total diferită față de cum percepuseră lumea până în acel moment. Încă nu știm în ce constă revelația, dar recunosc că am devenit curios.
Unbelievable / De necrezut (13 septembrie)
Inspirată din articolul lui T. Christian Miller și Ken Armstrong, distins cu Premiul Pulitzer, această miniserie alcătuită din opt episoade pornește de la un caz aparent incredibil pentru autorități: adolescenta Marie (Kaitlyn Dever) susține că a fost violată, însă lipsa oricărei dovezi o condamnă la statutul de mincinoasă.
Tânăra își pune toate speranțele în detectivele jucate de Merritt Wever și Toni Collette, care vor să ajungă cu orice preț la adevăr.
National Lampoon’s European Vacation / Vacanță prin Europa (19 septembrie)
Recent am avut neplăcuta surpriză să descopăr că un prieten al meu, cinefil înrăit, nu auzise în viața lui de franciza comică „National Lampoon”. Dacă ești în aceeași situație, te sfătuiesc călduros să recuperezi!
„Vacanță prin Europa” e cel de-al doilea film din seria în care simpaticul Chevy Chase joacă rolul principal, anume capul familiei Griswold. În fiecare dintre cele patru capitole (care nu prea au legătură între ele), el pornește optimist în câte-o excursie alături de soție și cei doi copii, convins că le va oferi amintiri neprețuite.
Fiind o comedie, e clar că aventura decurge fix pe dos, iar faimoasa Lege a lui Murphy le dictează întreg sejurul: dacă ceva poate merge prost, va merge prost.
The Disaster Artist / Un artist numit dezastru (21 septembrie)
Înainte să dai play acestei comedii geniale, trebuie neapărat să vezi clasicul „The Room”, considerat cel mai distractiv film prost făcut vreodată. „The Disaster Artist” e povestea turnării acelui film-catastrofă de către misteriosul Tommy Wiseau, un regizor apărut de nicăieri, despre care nimeni nu știe câți ani are, din ce țară provine sau cum a strâns 6 milioane de dolari pentru a-și finanța proiectul. Poveste reală, apropo.
În TDA, James Franco își joacă pe Tommy, ciudatul care speră să cucerească Hollywood-ul cu drama scrisă, produsă și regizată de el, în care tot el joacă rolul principal. Să vedem dacă pasiunea și perseverența sunt suficiente pentru a compensa lipsa totală de talent…
In the Shadow of the Moon / În umbra lunii (27 septembrie)
Un polițist din Philadelphia (SUA) se zbate să pună punct unui caz nerezolvat, care-l bântuie de-o viață întreagă. Vrea să identifice și să captureze un criminal în serie ale cărui orori sfidează logica. Potrivit sinopsisului oficial, acesta comite crime în concordanță cu fazele lunii.
Din distribuție face parte Michael C. Hall, starul serialului „Dexter”. Deși personajul său din acest film nu a fost dezvăluit, background-ul actorului ne face să credem că el îl va interpreta pe criminal.
Câini (în curând)
Roman (Dragoș Bucur) află că a moștenit de la bunicul său o bucată de pământ în Dobrogea. Are de gând să vândă terenul, însă – odată ajuns în satul respectiv – află tot mai multe despre trecutul întunecat al bătrânului și își dă seama că vânzarea nu va fi deloc o afacere simplă.
Filmul scris și regizat de Bogdan Mirică în 2016 a câștigat șase premii Gopo, plus multe alte trofee la festivaluri de peste hotare.