“Cei din familia mea au dreptate, viața mea nouă e acolo. Am ales să mă mut într-o țară unde respectul pentru muncă, virtutea și seriozitatea sunt garantate, îmi sunt mult mai limpezi aceste lucruri când revin în România”, ne-a spus artistul, care se află de câteva zile în România.
Țambalagiul care a decis să rămână în 1988 pe tărâm american, după ce televiziunea publică l-a exclus din programele muzicale, spune că, deși i-au promis marea cu sarea, politicienii români l-au dezamăgit.
“Mi-au promis că voi fi «cetățean de onoare» (al Bucureștiului – n.r.), «medaliat». Am primit în anul Centenarului doar o diplomă, fără ramă, precum cele printate de la Walmart (o rețea de supermarketuri în SUA – n.r.). Să mă iertați, sunt de mult plecat, nu mai știu bine gramatica limbii române, dar îmi pare că și aia a fost completată așa, în vânt. Cum «SE ACORDĂ MAESTRUL NICOLAE FERARU»? Așa scrie…”, ne-a spus maestrul Feraru, care locuiește de peste 30 de ani în Statele Unite.
Va cânta alături de 350 de artiști pentru o adiență de circa 300.000 spectatori
Legat de activitatea sa muzicală pe anul în curs, maestrul ne-a spus că în această toamnă va participa la un eveniment concertistic la care sunt așteptați peste 300.000 spectatori.
“Este cel mai importat eveniment pe 2019 și e organizat de agenția federală Național Endowment of Arts, în Maryland. La spectacol vor participa toți artiștii care au primit premiul de onoare pe viață National Heritage Fellowship de la președinție. 350 de mari artiști pe aceeași scenă”, a mai spus el.
Nicolae Feraru, 69 de ani, a părăsit România în 88, în timpul unui turneu cu Ion Lăceanu și Gheorghe Turda. Unul din motive a fost că TVR îl exclusese din programele muzicale din cauza înfățișării sale. A lăsat în urmă o viață frumoasă, căci în anii comunismului a înconjurat globul acompaniindu-i pe marii artiști români, pentru a o lua de la zero, ca muncitor anonim în America, însă nejudecat pe criterii de rasă și culoare.
Conștiinciozitatea sa profesională a fost răsplătită cu cea mai mare distincție oferită de statul american pentru promovarea artelor populare. Bonus, o scrisoare semnată personal Barack Obama și 25.000 de dolari. Cu țambalul său vechi de peste 120 de ani i-a cântat lui Obama, Bill Clinton, congresmenilor, dar și altor mii de americani, ca invitat la cel mai mare festival muzical de peste Ocean, celebrul World Music Festival Chicago.
Citește și: